Herkesin rahatlıkla yetiştirebileceği bakımı kolay olan 7 bitki

Herkesin rahatlıkla yetiştirebileceği bakımı kolay olan bitkiler
Herkesin rahatlıkla yetiştirebileceği bakımı kolay olan bitkiler

Doğanın yeşilini evimize taşıyarak evinizde güzel bir bahçe oluşturabilirsiniz. Fakat bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz, daha önce herhangi bir tecrübeniz yoksa bu yazımız tam size göre. Bu yazımızla beraber hem bakımı kolay bitkileri derleyeceğiz hem de uzun ömürlü olması için püf noktalarını paylaşacağız.

Evde bitki yetiştirerek hava kalitesini en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda ruhsal olarak sizin daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Rahatlatıcı etkisiyle sizleri zihinsel olarakta stresten uzak tutar ayrıca ses yalıtımı konusunda da dış cephede kullanabilirsiniz. Şimdi bakımı kolay birkaç bitki ve bu bitkileri beslerken dikkat etmeniz gereken ipuçlarını sizlerle paylaşalım.

Paşa kılıcı

Evde bakması en kolay bitkilerin ilk sırasında gelmektedir. Salon bitkisi olarak geçen ve güneşe, gölgeye, hava cereyanına karşı en dayanıklı bitkidir. Bu bitkilerin bazı türlerinde yapraklar kılıç şeklinde yukarı doğru uzamaktadır, bazı türlerinde ise kenarlara doğru uzar ve daha geniş olarak açılır. En az kaktüsler kadar dayanıklı olan bu bitkilerin toprağı da kaliteli olmalıdır yoksa güzel bir görüntü sağlamaz. Kısaca bakımından bahsetmek gerekirse daha önce dediğimiz gibi çok dayanıklı bitkilerdir. İyi ışık almayan yerlerde de büyümesine rağmen güneş alan alanlarda daha güzel büyümektedir. Su eksikliğinden zarar görmez hatta fazla su bitkiye iyi gelmemektedir. Toprağı kurudukça sulamanız yeterlidir. Kumlu süzek toprak kullanarak daha fazla büyümesini de sağlayabilirsiniz.

Kaktüs çeşitleri

Bakımı bir diğer kolay bitkilerden bir tanesi de kaktüstür. Yaşam alanlarının her kısmında kullanabilirsiniz. İster ofiste isterseniz de evinde uzun zaman zahmetsiz bir şekilde büyütmeniz mümkün. Tek dikkat etmeniz gereken nokta rüzgar alan yere koymamanız gerekiyor. Toprak nemli olduğu zaman sulamanıza gerek yok, haftada bir olarak güneşe çevirmeniz yeterli olur. Bu sayede yeşil kısımları sararmaz. Oda sıcaklığında bir su kullanmanız bitkinin çürümesini engeller.

Orkide

Çiçeklerin kraliçesi olarak adlandırabileceğimiz görüntüsüyle bizleri büyüleyen bir bitki. Çiçek beslenen her evde görebileceğiniz bir bitkidir. Özellikle bir eve misafirliğe giderken epey tercih edilir. Orkide bakarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus şeffaf bir saksı kabına almanız çünkü köklerinin ışık alması önemli. Yılda 1-2 kere çiçek açan orkide yaklaşık olarak 6 ay kadar bu çiçeklerini korur. Oda sıcaklığında suyu sabah-öğle arasındaki saatlerde vermeniz onun uzun ömürlü olması için oldukça önemlidir. Doğrudan ışık almasına gerek yok yapay oda ışıkları da yeterli. Çürümüş toprağını da değiştirdikçe uzun yıllar sizinle beraber olacak orkideye rahatça bakabilirsiniz.

Fil kulağı

Bakımı kolay ve yetiştiriciliği basit olan bu bitki türü de ofislerde ve evlerde de oldukça sık karşılaştığımız türlerden biri. Büyük yaprakları ve yeşil rengi ile doğduğu toprakların tropikal havasını estirir. Burada dikkat etmeniz gereken husus bitkiyi ışık alan bir yerde konumlandırmanız.Toprağı sürekli nemli tutmanız gerekiyor, özellikle yazın çok fazla suya ve neme ihtiyacı vardır. Güzel görüntüsü ve kolay bakımı ile uzun yıllar sizinle beraber olacaktır.

Aloe vera

Daha önce blog yazılarımızda bahsettiğimiz aloe vera bitkisinin ne kadar faydalı olduğundan uzunca bahsetmiştik. Bu yazımızda ise sizlere bakımından bahsederek ne kadar kolay yetiştirildiğini anlatalım. Dilerseniz yetiştirdiğiniz bu bitkisi cildiniz için de kullanabilirsiniz. Bu bitkimizde de fazla su ölümüne yol açıyor bu yüzden toprağı nemli kalacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Gün ışığı alan bir yere koyarsanız daha güzel büyüyecektir. Süzek toprak kullanarak uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Küçük bir hatırlatma yaparak bitkinin yapraklarını kesmek isterseniz metal kullanmamalısınız.

Hava bitkileri

Şimdiyse sırada toprağa ihtiyacı olmayan bu yüzden oldukça popüler olmuş hava bitkilerinden biraz bahsedelim. Bu bitkiler yaşamlarını diğer bitkiler üzerinden sağlamaktadır. Gerekli besinleri ve nemi ise yapraklarından alıyorlar. Eğer sulamayı doğru yaparsanız dikkat etmeniz gereken başka bir husus kalmıyor. İsterseniz su püskürterek isterseniz de direkt olarak yıkayarak can verebilirsiniz. Bu sıra dışı bitki kolay bakımı ve estetik görüntüsüyle sizi mutlu etmeye yetecektir.

Aşk merdiveni

Bu bitki türü de yeni başlayanlar için ve fazla seçici olmayanlar için oldukça ideal bir tür. Direkt gün ışığı gerektirmeden bulunduğu her ortama uyum sağlayabilir. Suyu seven bir bitki olan aşk merdivenini sıcak günlerde günde iki kez sulayabilirsiniz. Kışın ise bu süre 3 güne kadar gerileyebilir. Rüzgardan uzak tutarak aydınlık bir yerde sizinle beraber bulunduğu ortamı güzelleştirmeye yetecektir.