Kilis’e tescilli bir lezzet: Cennet Çamuru

Kilis mutfağı: Cennet Çamuru
Kilis mutfağı: Cennet Çamuru

Sofralarınızı sıklıkla süsleyen ya da adını bir kez duyduğunuz nefis lezzetlerin yaratılış hikayelerini merak ettiğiniz oldu mu? Yöresel bir lezzet olarak hepimizin bir gün mutlaka denerim diye tarif defterlerinde bulundurduğu Cennet Çamuru da bunlardan biri. Hayatımıza dahil olmuş her yeni tadın altında saklı olan hikayelere her hafta Lokma ile birlikte ışık tutmaya ne dersiniz?

Bu hafta hikayesini irdeleyip, lezzetine meftun olduğumuz o tat; cennet çamuru. Bu yazımız sosyal medyada haftalık yemek testimizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi olarak tescillenmiş bu nefis tatlıyı Gaziantep mutfağıyla özdeşleştirip kalbini kırdığımız Kilisli takipçilerimizin gönlünü almak ve cennet çamurunun en az lezzeti kadar tatlı hikayesini sizlerle paylaşmak için bizim adımıza eşsiz bir fırsat.

Kilis mutfağına komşusu Halep’ten gelmiş bir çeşit kaymaklı künefe olarak da düşünebileceğimiz bu efsane lezzetin tadını meşhur Kilis kaymağına borçlu olduğunu da söyleyip Kilisli okurlarımızın gönüllerini alalım isteriz elbet. Gelin sözü fazla uzatmadan bir defa yediğinizde uzun bir süre aklınızdan çıkmayacak olan cennet çamurunun hikayesiyle sizleri baş başa bırakalım.

gzt

Cennet çamurunun hikayesi

Nefis mi nefis bir lezzet olan cennet çamurunu hepimizin yakından tanıdığı ve bir başka sevdiği künefenin peynir yerine kaymakla yapılmış bol fıstıklı bir versiyonu olarak düşünebiliriz. Künefe ile yakından benzerlik gösteren bu lezzetin hikayesi de oldukça keyifli. Kilis mutfağına Halep’ten gelmiş bir lezzet olan bu nefis tatlının Halep’te yaklaşık üç dört asır önce bulunan Osmanlıca bir tarif kitabından çıkıp denene denene ve üzerinde birtakım değişiklikler yapılarak günümüze ‘cennet çamuru’ olarak gelişi gibi mesela.

Cennet çamurunun kıvamıyla ve görünümüyle pek bir uyumlu olduğunu düşündüğümüz adını nereden aldığını merak etmeyen yoktur diye düşünüyoruz. Onu da hemen aydınlatalım. Kilis’e yolunuz düştüğü vakit cennet çamurunu yerinde deneyimlemek için mutlaka gitmenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz Bekanlar Baklava’da 1957 yılında almış bu ismi. Kilis’e özgü yalnızca bahar aylarında yapılan bir kaymak türü olan Kilis kaymağı ile farklı bir künefe yapmaya başlayan Bekanlar Baklava’da bu yeni tatlıyı tadan bir müşterinin ‘Cennet gibi güzel! Böyle bir tat ve lezzet olamaz’ sözünden ve çamura benzeyen kıvamından yola çıkan ustanın bu nefis lezzetin adını ‘Cennet Çamuru’ koymasıyla beraber 1957 yılından beri Kilis’in en meşhur lezzeti olarak Türk mutfağının nadide lezzetleri arasında.

Özel bir kaymak, leziz mi leziz Antep fıstıkları ve nefis kadayıfların bir araya gelerek ortaya çıkardığı bu olağanüstü lezzeti gidip de yerinde deneyimleme vakti gelene dek kolları sıvayıp birer şef edasıyla cennet çamurunu kendi mutfaklarımızda pişirmeye ne dersiniz? Mutfakların yolunu tutun ve bir günlüğüne Kilisli olmaya hazır olun.

Cennetten bir lezzet:Cennet çamuru tarifi