Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: Kelle paça çorbasının 11 faydası

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: Kelle paça çorbasının faydaları
Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: Kelle paça çorbasının faydaları

Kelle paça çorbasının içerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleriyle birlikte özellikle soğuk algınlığı hastalıklarına karşı bir zırh görevi gördüğü herkes tarafından biliniyor. Yani aslında vücut direncini artırması; antibiyotik görevi görmesi ve enerji vermesi en çok bilinenler arasında. Ama aslında kelle paçanın gözden kaçan çok daha fazla faydası var… Şimdi tüm bunlara yakından bakıyoruz.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte çorba tüketimi önemli oranda artıyor. Soğuk havaların etkisiyle içini ısıtmak ve kış hastalıklarına karşı korunmak isteyen hemen herkes farklı farklı tarifler uygulayarak çorbaları çeşitlendirmeye çalışıyor. Lokma olarak bizim görevimiz ise tam da bu çeşitlendirme kısmında devreye giriyor. Çorbalar bölümümüzde olabildiğince fazla sayıda tarifi barındırıyoruz. Ayrıca bunların içinde tamamen kışa özelleri de var; mesela kelle paça çorbası…

Doğal antibiyotik olarak bilinen kelle paça çorbası aslında bir dizi kış hastalığının önüne geçmeyi sağlıyor. Vücut direncini artırması, enerji vermesi, kas ve kemikleri kuvvetlendirmesi ilk etapta bahsedebileceğimiz faydaları arasında. Ama aslında liste çok daha kabarık. Gelin isterseniz kış aylarının vazgeçilmesi olan kelle paçanın faydalarına hep birlikte bakalım.

Vücut direncini artırır

Başta da bahsettiğimiz gibi kelle paça çorbasının faydaları arasında ilk sırada vücut direncini artırması geliyor. İçerisinde barındırdığı yoğun kolajen miktarı sayesinde bu etkiyi sağlıyor. Bu noktada kolajenin vücutta deri, tendon ya da kemiklerden elde edilen yapısal proteinler olduğunu da eklemekte yarar var. Ayrıca tüm vücut proteinlerinin büyük bir kısmını da oluşturuyor. Ek olarak dokuları yapıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu da belirtmek gerek.

Antibiyotik görevi görür

Grip, nezle ya da benzer kış hastalıklarının etkisinden kurtulmak için bolca kelle paça tüketmekte yarar var. Antibiyotik görevi de tam da burada ön plana çıkıyor. Özellikle karabiber ve bol sirkeyle birlikte kelle paçanın etkisini daha da artırmak mümkün oluyor. Tercihinize bağlı olarak kele paça çorbasına limon ve sirke de ekleyebilirsiniz.

Hücre yenileme etkisine sahip

Doktorlar herhangi bir incinme, çatlak ya da kırıkta kelle paça çorbasını mutlaka tavsiye ediyor. Bunun arkasında ise ilk maddede bahsettiğimiz yüksek kolajen etkisi devreye giriyor. Hücre hasarını durdurup genç görünmek isteyenler için de bu çorbanın önemi büyük. Çorba deyip geçmeyin çünkü kelle paça ‘hücre yenilemeyle’ düzenli tüketimde genç görünmeyi sağlıyor.

Enerji verir

Vücut direnci artırma, antibiyotik görevi görme ve hücre yenileme görevleriyle bağlantılı olarak kelle paça çorbası vücuda enerji vererek fiziksel aktivitelerinizi daha kolay gerçekleştirmenizi sağlıyor. Yani aslında belirli aralıklarla düzenli olarak tüketilen kelle paça çorbasıyla birlikte vücudunuza önemli oranda vitamin ve minerali eklemiş oluyorsunuz. Bu da doğal olarak enerji almanıza katkıda bulunuyor.

Kemikleri güçlendirir

Kemik ve kasların gelişimine de katkı sağlıyor. Çünkü içinde yoğun miktarda kolajen barındırıyor. Doğal olarak protein kaynaklarının fazla olması kas ve kemiklerin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor. Aslına bakılırsa kas kütlesini artırmak isteyen sporcuların da belirli aralıkla kelle paça çorbası içtiğini de eklemekte yarar var.

Enfeksiyonu temizlemeyi hızlandırır

Başta idrar yolu olmak üzere cilt enfeksiyonu ya da cilt enfeksiyonu gibi durumlarda kelle paça çorbası enfeksiyonu temizlemeyi hızlandırıyor. Yani antioksidan özelliği sayesinde vücudun geneline yayılmaya başlayan enfeksiyonun arınmasına büyük katkı sağlıyor.

Saç tellerini güçlendirir

Saçların kırılıp dökülmesi hemen herkesin başına gelen bir durum. Evet, bunun için profesyonel destek alıp kalıcı çözüm üretmek en mantıklısı. Fakat doğal çözümler arayanlara kelle paça çorbası önerebiliriz. Çünkü güçsüzleşen saç tellerinin nemlenmesini sağlayarak canlandırıyor. Yani saçların daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için de kelle paça çorbası içebilirsiniz.

Kilo alımına katkı sağlar

Her ne kadar kilo vermek isteyenlerin sayısı çok daha fazla olsa da bunun tam tersini yaşayan kişiler de var. Yani kilo almak isteyenler… Özellikle kas kütlesini artırıp kilo alıp vücutlarını forma sokmak isteyen kişiler için de kelle paça öneriliyor. Yine yüksek vitamin ve mineral desteğiyle sağlıklı kilo alma konusunda olumlu bir etki sağlıyor.

Beyin gelişimini destekler

Birçok uzman, zihin gelişimi için bol miktarda et ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu gelişimi kelle paça çorbasıyla destekleyebilirsiniz. Bu çorba için birden çok kez tekrarladığımız ‘yüksek protein miktarı’ konusunu unutmamakta yarar var.

Kan değerlerinin normal seviyesine gelmesini sağlar

Bir diğer etkisi ise kan değerlerini ideal seviyelere getirmesi… Kan değeri düşük olan hastaların düzenli tüketmesiyle değerlerin normal seviyelere geldiği görülmüş ve kanıtlanmış durumda. Yani kansızlık problemi yaşayan kişiler de bolca tüketebilir.

Gözleri kuvvetlendirir

Saç tellerini güçlendirdiğini; kan değerlerini normal seviyeye getirdiğini ve kilo alımına olumlu katkı sağladığını söyledikten sonra son olarak gözleri kuvvetlendirdiğini de ekleyelim. Yani göz sağlığını koruyup daha iyi görmek isteyenler de bu çorbayı düzenli aralıklarla tüketebilir.

Besleyici etkisi; A ve K vitaminlerini barındırması, bol miktarda protein içermesi ve yağ asitleriyle birlikte bağ dokularını kuvvetlendiren etkiye sahip olmasıyla kelle paça çorbası gerçekten düzenli olarak tüketilmesi gereken bir çorba. Faydalarından bu kadar bahsettikten sonra paça çorbasının tarifini de paylaşmanın şart olduğunu düşünüyoruz. :)

Kelle paça çorbasını tamamen kendisi hazırlamak isteyenler için paçaların tüylerinin tütsülenmesinden çorbanın güzel bir şekilde süzülmesine kadar birçok farklı ayrıntıya yer verdiğimiz tarifimizin detaylarını yukarıdaki bağlantıda bulabilirsiniz. Eğer siz de paça çorbasını dışarıda yemek yerine kendiniz yapmak istiyorsanız tarifte bahsettiğimiz adımları uygulayabilirsiniz.