Kişnişten sabun tadı alıyorsanız sebebi genleriniz!

​Kişnişten sabun tadı alıyorsanız sebebi genleriniz!
​Kişnişten sabun tadı alıyorsanız sebebi genleriniz!

Bazı insanlar kişniş yediğinde limonlu mayhoş bir lezzet alırken bazı insanlar ise sabun tadı alıyor. Peki bazı insanlar neden sabun tadı alıyor? Yapılan araştırmalar sabun tadının genlerle alakalı olduğunu ortaya koyuyor. "Peki ama nasıl?" Diyorsanız gelin biraz daha açıklayalım.

Maydonozgillerden olan kişniş, İran, Batı Asya ve Güney Avrupa'da kendiliğinden yetişen bir bitki. Halk arasında Çin maydonozu olarak da anılan kişniş, sabun tadı alan ve almayan olarak insanları ikiye ayırıyor. Kişniş doğrandığında veya ezildiğinde sabun üretiminde kullanılan "aldehit" adı verilen bileşikler ortaya çıkıyor. Bazı insanlar bu aldehitlere hassasiyet gösterirken bazı insanlarda ise hassasiyet oluşmuyor. Bundan yola çıkarak yapılan araştırmalar bu durumun genlerden dolayı gerçekleştiğini doğruluyor. Öyle ki sabun tadı alan insanların genomlarındaki 2 ayrı gen üzerindeki tek nükleotitte oluşan değişim, tat tomurcuklarını etkilediğinden dolayı sabun tadı alınmasını sağlıyor.

OR6A2 geni aldehit gibi kimyasallara duyarlılığımızı etkileyen bir gen olduğu için burada gerçekleşen mutasyonlar, hassasiyetimizi artırıp azaltabiliyor. Bundan dolayı OR6A2 genine sahip olan kişiler kişniş yediğinde sabun kokusu alıyor. Öyle ki ikiz kardeşlerin ikisinin de sabun tadı alması veya almaması bu bilginin doğruluğunu kanıtlıyor. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre Avrupalıların birçoğunda OR6A2 geninden iki adet bulunduğundan %15.3'ü kişnişten sabun tadı almakta. Yine aynı şekilde Doğu Asya, Afrika ve Kafkas kökenli kişiler de kişnişten aynı sebeplere bağlı olarak hoşlanmıyor.