Kokusunu sevmediğimiz yiyecekler neden lezzetsiz gelir?

​Kokusunu sevmediğimiz yiyecekler neden lezzetsiz gelir?
​Kokusunu sevmediğimiz yiyecekler neden lezzetsiz gelir?

Bir yemeği yemeden önce dikkat ettiğimiz iki unsur var. Bunlardan biri görüntüsü, diğeri ise kokusu. Görüntüsünü beğenmediğimiz yiyecekler nasıl iştahımızı kesiyorsa kokusunu beğenmediğimiz yiyecekler de tadının kötü olduğunu düşündürüyor. Hatta düşündürmekle bırakmıyor bunu gerçekleştiriyor. Peki ama koku ve tat arasında nasıl bir bağ var ki birbirlerini bu kadar etkiliyor? İşte cevabı...

Kokusunu beğenmediğiniz bir yiyeceğin tadına baktığınızda lezzetsiz olduğunu düşündüğünüz olmuştur. Hatta eski deneyimlerinizden yola çıkarak kokusunu beğenmediğiniz şeylerin tadına bile bakmak istemeyebilirsiniz. Bunun altında yatan sebep koku ve tat duyumunuzun birbiriyle yüksek etkileşim içerisinde olması!

Bir yiyeceği kokladığımızda burnumuzda yer alan koku reseptörleri onu algılar ve beyne nasıl bir koku olduğu hakkında bildirim gönderir. Beyne gönderilen bu sinyaller yiyeceğin aroması hakkında da belirli ipuçları içerir. Bu durum dilimizde yer alan tat tomurcuklarının gelecek olan uyarıya daha fazla açık ve zengin olmasını sağlar. İki duyu arasında yaşanan bu muhteşem uyum sayesinde bir yiyeceği yemeden önce sadece kokusuyla lezzetli olup olmadığına dair fikir yürütebiliriz. İşte tam da bu yüzden burnumuz tıkalı olduğunda en sevdiğimiz yiyecekler bile lezzetsiz geliyor.