Mevsimine göre beslenmenin önemi: Hangi aylarda hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Hangi aylarda hangi meyve ve sebzeler yetişir?
Hangi aylarda hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Bölgesel beslenme şeklinde de geçen ‘zamanında ve doğru yerde beslenme’ sistemi aslında Türkiye ile birlikte dünyada da fazlasıyla uygulanıyor. Bu tanım en basit ifadeyle yalnızca kendi bölgenizde ve mevcut mevsimde yetiştirilen ürünlerin tüketilmesi şeklinde özetlenebilir.

Mevsiminde ve bölgesel beslenerek hem sağlığımız hem ev bütçesi için dostça bir tercihte bulunmaya ne dersiniz? Bu durumda kafa karışıklığını önlemek de bize düşüyor. Hangi mevsimde hangi sebze ve meyve yetişir, gelin doğrusunu birlikte öğrenelim.

Günümüzde tabağımızda nelerin yer alabileceğini önemli ölçüde seçebiliyoruz. Bunun nedeni artık hemen her türlü sebze ve meyveye istenildiği zaman ulaşılabiliyor oluşu. Yani aslında kış aylarında bile yaz mevsiminin meyvelerini bulabilir ve tüketebilirsiniz. Ama lezzet konusunda yazın aldığınız tadı alamazsınız. Bunun nedeni elbette yetiştirilme biçimi ve mevsimi. Dolayısıyla mevsime göre beslenmek aslında vücut için en faydalısı.

Mevsimsel diyetin temel fikri, mevsimlerle birlikte yemek yeme arzusuna dayanıyor. Örneğin, kışın çilek ve kuşkonmaz yemekten kaşınmak veya ilkbaharda balkabağını reddetmek. Açıkçası, bölgesel bir diyet her zaman mevsimlik bir diyettir çünkü kendi bölgenizde yalnızca bir mevsim vardır.

Her durumda, bölgesel bir diyetin özelliği, üretim ve tüketim arasında mümkün olan en küçük mesafenin olması anlamına geliyor. Bölgenizin büyüklüğü ise sizin yorumunuza kalmış. Çünkü modern dünyada yaklaşık 150 kilometre bile makul bir uzaklık olarak görülüyor.

Ocak’ta hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Yılın ilk ayında meyve kategorisinde Elma, armut, ayva, nar, greyfurt ve portakal yetişir.

Sebzelere baktığımızda ise Brüksel lahanası, kereviz, kış lahanası, enginar, turp, pırasa, havuç ve brokoli gibi seçenekler var.

Şubat’ta hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Şubat’ta da yine aslında Ocak’tan pek farklı seçenekler yok. Ancak listeye bir de muzu dahil edebilirsiniz. Böylece meyveler arasında elma, armut, muz, greyfurt ve ayvaya yer verilebilir. Sebze kısmında ise karnabahar, pazı, defne yaprağı, turp, havuç ve pancar gibi yiyeceklere yönelebilirsiniz.

Mart’ta hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Mart elma, armut ağaçlarını, yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve melez meyveleri dikmek için son şansınız. Ancak bu mevsimde elma ve muzu fazlasıyla tercih edebilir; brokoli, pırasa, havuç ve ıspanağı bolca tüketebilirsiniz.

Nisan’da hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Evet, gelelim bahar aylarına… Yeşil erik ve çağlanın yetiştiği bu ayda taze sarımsak, kuşkonmaz, kekik, bakla ve marul gibi sebzelere yönelebilirsiniz. Aynı zamanda soğan, enginar ve bezelye de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Mayıs’ta hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Birçok kişinin sevdiği çilek için en ideal mevsim Mayıs. Aynı zamanda dut, yeşil erik ve malta eriği için de benzer durum geçerli. Meyve kategorisinde lahana, karnabahar, kabak, yapraklı sebzeler ve fasulyeyi değerlendirebilirsiniz.

Haziran’da hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Kiraz, malta eriği, yeşil erik, şeftali ve dutu afiyetle tüketebileceğiniz gibi sebze kategorisinde de seçenekler oldukça artıyor. Zira pancar kökü, brokoli, havuç, kabak, bezelye, fasulye, salatalık, marul, turp ve şalgamı bu mevsimde bolca tüketebilirsiniz.

Temmuz’da hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Domates, kayısı, şeftali, kavun, vişne, ahududu gibi yazın en güzel meyvelerini bu ayda afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca bezelye, ıspanak, kabak, patlıcan, mısırı da değerlendirebilirsiniz.

Ağustos’ta hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Bildiğiniz gibi Ağustos’ta yetişen meyveler ve sebzeler oldukça fazla. Karpuz, kavun, erik, incir, üzüm, böğürtlen ve vişneyi bu kapsamda listelemek mümkün. Ayrıca sebzeler arasında da taze fasulye, mısır, biberler, salatalık, bamya ve kabak makul seçenekler arasında.

Eylül’de hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Erik, kavun, karpuz, üzüm ve incirin yanı sıra sebze tarafında ise lahana, soğanlar, yapraklı sebzelerin mevsimi.

Ekim’de hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Armut, elma, greyfurt, mandalina, muz ve ceviz tüketilebilir. Bunlara ek olarak bakla, soğanlar, bezelye, lahana, karnabahar ve sarımsak da tam mevsiminde.

Kasım’da hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Kış geldikçe meyve ve sebzeler de değişiyor. Kestane, üzüm, mandalina, nar, elma, armut, greyfurt ve kivi için ideal ay Kasım. Bakla, sarımsak ve kuş üzümüyle birlikte listeye pazı, havuç, pırasa ve kerevizi de dahil etmek gerekiyor.

Aralık’ta hangi meyve ve sebzeler yetişir?

Yılın son ayında ise elma, armut, muz, kivi, kestane ve portakal tüketimine devam edebilirsiniz. Hatta bunların arasına ayvayı da ekleyebilirsiniz. Ayrıca Brüksel lahanası, ıspanak, havuç, pazı ve kara lahana da Aralık’ta tüketilebilir.

Mevsiminde beslenmenin faydalarını da ekleyelim. Bunlar arasında ilk sırada sağlık geliyor elbette. Yani mevsiminde tüketeceğiniz meyve ve sebzeler sağlığınıza çok daha olumlu katkı sağlar. Ekonomi açısından da büyük bir katkı sağlıyor zira mevsimi olmayan meyve ve sebzelerin fiyatları çok daha pahalı oluyor. Gelelim üçüncü maddeye… Bu şekilde beslendiğinizde aslında meyve ve sebzeleri tamamen olgunlaştığında tüketmiş oluyorsunuz.

Bu arada, bilimsel olarak bakıldığında tohumunu içinde barındıran tüm yiyecekler meyve olarak geçiyor. Dolayısıyla çevrenizdekiler ısrarla domatesin bir sebze olduğunu savunsa da yanlış düşünüyorlar. Domates bir sebze değil meyve. : ) Geçtiğimiz dönemlerde hazırladığımız ‘Gerçekten çok şaşırtıcı: Aslında meyve olan ama sebze olarak bilinen 11 yiyecek’ rehberi aşağıdaki bağlantıda paylaşıyoruz.