Mürekkep lekesi nasıl çıkar? Tüm püf noktalarıyla mürekkep lekesinden kurtulma yolları

Mürekkep lekesi nasıl çıkar?
Mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Yeni aldığınız kıyafeti giydiniz; güzel bir kahve yapıp arkanıza yaslandınız ama ne yazık ki o kaçınılmaz son yaşandı; kahveyi kıyafetinize damlattınız ya da döktünüz… Bu durumda lekeyi çıkarmak için birçok farklı yöntem deneyebilirsiniz. Tamamen doğal yöntemlere başvurabilir ya da çeşitli kimyasallarla kıyafetinize zarar vermeden lekelerden arındırabilirsiniz. Buraya kadar her şey tamam...Ya kahve lekesi yerine mürekkep lekesi ile baş etmeniz gerekirse? Mürekkep lekesi nasıl çıkar? İşte bu konuda neler biliyorsunuz?

Özellikle çok sık not alan kişiler tükenmez kalemleri ya da mürekkep kalemleri tercih edebiliyor, mürekkepler kıyafetlere ya da farklı yüzeylere aktığında ise mürekkep lekeleri gerçekten uğraştırıcı olabiliyor. Ama hemen karamsarlık yok: Bahsettiğimiz yöntemlerle mürekkep lekesini de çıkarabilirsiniz.

Daha önce hazırladığımız birçok farklı temizlik rehberlerimizde inatçı lekelerin nasıl çıkacağından bahsetmiştik. Kahve lekesi, şekerli çay lekesi ve nar lekesi insanların temizlemekte en çok zorlandığı lekelerin başında geliyor. Özellikle yeni alınan kıyafet ya da ürünlere dökülmüş olması can sıkabiliyor. Bu durumlarda hızlı müdahale gerçekten çok işe yarıyor ve lekenin çıkmasında büyük rol oynuyor. Hemen her lekeyi temizleyebilen çeşitli kimyasallar var. Ama doğal çözümlere yönelmek isteyenler için de seçenekler oldukça fazla. Mesela karbonat. Asidik etkisiyle lekeleri çıkarma konusunda birebir. Buna ek olarak nişasta, pudra veya tuz alternatiflerini de kullanabilirsiniz. Ayrıca sirkeli suyu da birçok farklı leke yüzeyine uygulayarak hızlıca temizleyebilirsiniz. Lekeleri doğal ürünlerle çıkarmaktan bahsettikten sonra asıl konumuza dönebiliriz: Mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Mürekkep lekesi nasıl oluşur?

Not almak için mürekkep kalem kullanıyorsanız, sık sık cebinizde unuttuğunuzun da farkındasınızdır. Gömlek cebine konan ve gün boyu orada unutulan mürekkepli kalemler bir süre sonra sıcaklık ve diğer faktörler gereği akmaya başlayabiliyor. İşte bu durumda hızlı davranıp doğru teknikleri uygulayarak mürekkep lekesini çıkarmak mümkün.

Mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Meyve lekeleri epey inatçı ama daha kötüsü de var, mürekkep lekesi… Ama aslında farklı tekniklerle mürekkep lekelerini de farklı yüzeylerden çıkarmak imkansız değil. İlk etapta gömleğinize ya da herhangi bir düzeye mürekkep lekesi bulaştığında ürünü doğrudan çamaşır makinesine atmaktan kaçının. Çünkü aksi takdirde mürekkep, kıyafetlerinizi tamamen boyayabilir. Benzer şekilde kurutup daha sonrasında lekeye müdahale etmek de işinizi zorlaştırır.

İlk yöntem

Birinci adım

Yani mürekkep lekesinin bulaştığını fark ettiğiniz anda lekenin tamamının üstünü tuzla kapatın. Az önce bahsettiğimiz tuzun lekeleri çıkarma etkisi bu noktada büyük fayda sağlıyor.

İkinci adım

Daha sonrasında hafifçe ıslak bir kağıt havlu yardımıyla lekenin yüzeyini ovalamaya başlayın. Burada lekenin yüzeye ne kadar yayıldığına bağlı olarak hareketlerinizi daha küçük ya da büyük tutabilirsiniz.

Üçüncü adım

Bir sonraki adımda fırçalardan yardım alabilirsiniz. Özellikle mürekkep lekesinin tekstil ürünlerine bulaştığı düşünüldüğünde çok ağır hareketlerle kıyafete zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirmeniz gerektiğini hatırlatalım.

İkinci yöntem

Birinci adım

Mürekkep bulaşan ya da dökülen giysileri kuru bir havlunun üzerine yerleştirin. Ardından sadece lekelenen bölge üzerine su damlatın.

İkinci adım

Ardından leke çözülmeye başlıyorsa temiz bir bezle kurulayın.

Koltuktan mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Verdiğimiz örnek daha çok kıyafetler üzerineydi fakat mürekkep koltuğunuza da bulaşmış olabilir. Bu durumda yine benzer yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ama farklı olarak saç spreylerini de deneyebilirsiniz. Koltuktaki mürekkep lekesini tamamen kapatacak şekilde sprey sıkabilir ve daha sonrasında nemli bir bezle yüzeyi silebilirsiniz. Bu adımı birkaç defa uyguladığınızda mürekkep lekesinin çıktığını fark edeceksiniz.

Halıdan mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Mürekkep halıya da damlamış olabilir. Az önce bahsettiğimiz yöntemleri halılarda da deneyebilirsiniz. Ama alternatif olarak taze süt ve mısır nişastası karışımı oluşturup lekenin tüm yüzeyini bu karışımla kaplayabilirsiniz. Ardından bu karışımı elektrik süpürgesiyle çekip lekenin durumuna bakabilir, tuz ve az önce bahsettiğimiz benzer takviyelerle lekeyi çıkarabilirsiniz.

Duvar kağıdına bulaşan mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Çocuk odalarında sıkça karşılaşılan bir diğer durum da duvar kağıtlarına bulaşan mürekkep lekeleri… Bunlar için ekstra bir çözelti ya da deterjan kullanmanıza gerek yok. Duvar kağıdında leke yüzeyini bir silgi yardımı ve küçük hareketlerle temizleyebilirsiniz.

Parkeye bulaşan mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Mürekkep lekesini parke yüzeyinden kolayca arındırabilirsiniz. Bunun için sıcak su ve sıvı sabun yeterli. Sıcak su içine az miktarda sıvı sabun dökerek karıştırabilir ve ardından bir bez yardımıyla parke yüzeylerini silip temizleyebilirsiniz.

Kurumuş mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Mürekkep lekesine kurumadan müdahale ettiyseniz işiniz daha kolay. Çünkü akışkan bir malzeme olduğundan dolayı yüzeyle buluştuğu anda temizlemek daha hızlı oluyor. Her şeye rağmen kurumuş mürekkep lekesini de çıkarabilirsiniz.

Bunun için sıvı deterjan en etkili yöntemlerden biri olarak görülüyor. Doğrudan leke yüzeyine damlatabilir, daha sonrasında lekeyi çok da yaymadan parmağınızla çitileyerek dağıtabilirsiniz. Ardından lekenin deterjan etkisiyle çözülmeye başladığını göreceksiniz. Daha sonra kuru bir havlu kağıtla son temizlemeyi yapıp, yıkamaya atabilirsiniz.