Orta çağda ruh iyileştirici bir mucize olarak bilinen: 'tavuk suyu çorbası'

Cantiga de santa maria no.67
Cantiga de santa maria no.67

Arkeolojik çalışmalar insanların su kaynatmayı öğrenmelerinin hemen ardından kümes hayvanlarının etlerini kullanarak bir çorba yaptıklarını ortaya koyuyor. Peki bilinen en eski çorbalardan biri olma özelliği taşıyan tavuk suyu çorbasının hikayesi nedir ve nelere iyi gelir? Hemen anlatıyoruz!

2000 yılında Omaha Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Stephen Rennard tarafından yürütülen bir çalışmada, tavuk çorbasının muhtemelen bir anti-inflamatuar etkiye sahip olduğunu gösteren laboratuvar testleri yapıldı. Yani tavuk çorbasının hem iç yangısını hem de ödemi ve ağrıları hafiflettiği öne sürüldü.

Bu çorbanın Orta çağ tariflerinin en korunmuşlarından biri olmasına şaşmamalı.

MS 2. yüzyılda, Yunan doktor Galen, migren, cüzzam, kabızlık için tavuk çorbası önerdi. Böyle bir çorba için ilk tariflerden biri olan ve 8. yüzyıl İtalya'sında bir Zebur'da not edilmiş tarife göre çorba; yağlı tavuk, kemik iliği, turp, sıvı yağ ve bal ile pişirilmeli!

Orta çağın sonlarına doğru Yahudi filozof ve hekim Musa Maimonides (1135-1204), sağlık rehberinde zayıflara ve hastalara tavuk çorbası tavsiye etti.

Çorbanın tam buğday ekmeği ile servis edilmesini, hatta sarımsak, soğan ve zencefille pişirilmesini önerdi.

O andan itibaren tavuk çorbası, soğuk kış günlerinde başımıza bela olan bazı hastalıkları hafifletmenin yollarından biri oldu.

Geleneksel Çin uygulamasına benzer şekilde, Sefarad Yahudileri arasında, doğum yapmış kadınlara ve hasta insanlara “caldo de gayina vieja” (eski tavuk suyu) verme geleneği hakimdi. Sefarad Yahudileri ayrıca pilavlı tavuk çorbası da (soupa de kippur) yaptılar.

15. yüzyıldan sonra tavuk çorbası, Sefarad Yahudilerinden Doğu Avrupa'ya yayılan Yahudi Aşkenaz kültüründe geleneksel bir yemek haline geldi. Aşkenaz kültüründe rengi “goldene yoykh”, “gilderne” veya “goldzup” yani 'altın çorba' olarak bilinir hale geldi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Yahudi göçmenler çorbayı Amerika'da popüler hale getirdi ve çorba, 'Yahudi penisilini' takma adını aldı.

Gelelim tavuk çorbasının ruha iyi gelmesi meselesine!

Öncelikle bir terimin açıklamasını yaparak başlayalım; üzüntülü ve stresli zamanlarda yendiğinde iyi hissettirdiği düşünülen yiyeceklere 'comford food' deniyor. Tavuk çorbası da elbette bu listede yerini almış durumda. Bir grup psikolog tarafından yapılan deneyde de tavuk çorbasının bazı insanların ruh hallerine iyi geldiği tespit edilmiş.

Lokmacığınızdan ruha şifa 5 tavuk çorbası tarifi:

Hastalıklarla baş etmeye çalıştığımız şu günlerde tıpkı Orta çayda olduğu gibi bugün de tavuk suyu çorbaları derdimize derman oluyor. İşte Lokmacığınızdan hem ruha hem de bedene şifa çorba tarifleri!

Zerdeçallı zencefilli tavuk suyuna çorba

Tavuk suyu çorbasının şifasını kat kat artıracak bir tarifle geldik! Lokmacığınızdan kışın içinizi ısıtacak zerdeçallı zencefilli tavuk suyuna çorba tarifi sitemizde!

Tavuklu paça çorbası

"Lokmacım paça yiyemiyorum." diyenlere harika bir çözümümüz var! Yalancı paça çorbası da diyebileceğimiz tavuklu paça çorbası tarifi bu kış favoriniz olacak!

Tavuk suyuna patates çorbası

Her zaman evlerimizde bulunan patates, soğan ve havucun tavuk suyuyla birleşmesiyle ortaya çıkan bu nefis ve şifalı çorba soğuk algınlıklarında sizi ayağa kaldıracak!

Tavuk suyuna sebze çorbası

Tavuk suyunun sebzelere eşlik etmesiyle hastalık havalarında sizi hastalıklardan koruyacak tavuk suyuna sebze çorbası tüm püf noktaları ile Lokma'da sizleri bekliyor!

Tavuk suyu çorbası

Klasik tel şehriyeli tavuk suyu çorbası! Tavuğun özellikle but kısmından yapılan bu çorba hem lezzetiyle hem de şifasıyla tam bir çocukluk klasiği. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun!