Oruçluyken mide problemleri olmaması için bunlara dikkat et!

Ramazan ayında oruç tutarken midemiz uzun saatler aç kaldığından iftar ve sahurda doğru besinler tüketmediğimizde birçok mide problemiyle karşı karşıya kalıyoruz. Örneğin aşırı yağlı, baharatlı veya ağır yemekler mide yanması, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlere yol açabilir. Bu yüzden mideyi rahatlatan, sindirimi kolaylaştıran ve gün boyu konfor sağlayan besinleri tercih etmek oldukça önemli. Peki, Ramazan’da mideyi yormadan nasıl beslenmeli? İşte mideyi rahatlatan ve sindirimi destekleyen en iyi besinler:
Mutlaka çorba içerek yemeye başlayın!

Uzun saatler aç kalan mideyi ani ve ağır bir yükle karşılaştırmak yerine, sindirimi kolay besinlerle başlamak en iyisi. İftarda sebze çorbası, mercimek çorbası veya yoğurtlu çorbalar mideyi yormadan sindirime destek olacaktır. Ancak çok baharatlı veya kremalı çorbalardan olabildiğince uzak durun çünkü bunlar boş mideyi rahatsız edebilir.
Yoğurt ve kefir tüketin!

Yoğurt ve kefir, mideyi rahatlatan ve bağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler açısından oldukça zengin. İftar veya sahurda bir kâse yoğurt tüketmek mide asidini dengeleyerek hazımsızlığınızı önleyecektir. Özellikle kefir, bağırsak hareketlerini düzenleyerek ramazanda sık karşılaşılan kabızlık sorununa da iyi gelir.
Lif içeriği yüksek gıdalar tüketin!

Lifli besinler mideyi uzun süre tok tutarken, sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Sahurda tam tahıllı ekmek, bulgur, yulaf gibi lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek gün boyu midenizi koruyarak daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, sebze ve meyveler de hem lif içerir hem de mideyi yatıştırır. Bu sebeple iftarda ve sahurda bol bol sebze ve meyve de tüketmeniz iyi olacaktır.
Mide asidini dengelemek için muz tüketin!

Muz, doğal olarak mideyi rahatlatan ve mide asidini dengeleyen bir meyvedir. İçeriğindeki potasyum sayesinde mideyi korur ve hazımsızlığı önler. Özellikle reflü veya mide yanması problemi yaşayanlar oruç tutarken çok zorlandığı için uzmanlar tarafından mutlaka muz tüketilmesi önerilir.
Bitki çaylarından faydalanın!

İftardan sonra veya sahurdan önce bir fincan rezene veya zencefil çayı içmek, mide şişkinliğini azaltarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Zencefil, mide bulantısını önlerken, rezene çayı sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Ayrıca papatya çayı da mideyi yatıştırıcı etkisiyle ramazanda tercih etmeniz gereken bitki çaylarından biridir.
Orucunuzu hurma ile açın!

Uzun saatler aç kalan bünyenizde kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi için ve midenin yemeklere hazırlanması için su yerine hurma ile orucunuzu açmak daha sağlıklı olacaktır. İçerdiği lif sayesinde de mideyi yormayacağı için orucunuzu açtıktan sonra oluşan kramp gibi problemlerle karşılaşma olasılığınız daha düşük olacaktır.
Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun!

Ramazan’da en sık yapılan hatalardan biri, iftarda veya sahurda kızartılmış ve aşırı yağlı yiyecekler tüketmek. Bu tür besinler mideyi fazlasıyla yorarak hazımsızlığa ve mide yanmasına neden olacaktır. Bunun yerine, fırında pişirilmiş, haşlanmış veya ızgara yemekler tercih etmek hem daha sağlıklı hem de faydalıdır.
Asitli içeceklerden uzak durun!

Ramazan geldiğinde asitli içecek reklamları her yerde karşılımıza çıkar. Gün boyu yaşanılan susuzluğun etkisiyle de iftarda birçok kişi gazlı içecek tercih ediyor. Ancak bu tarz içecekler midede şişkinlik ve yanma problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunların yerine Osmanlı şerbetleri veya su tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Hafif tatlılar tercih edin!

Oruçluyken iftarı beklediğimiz kadar beklediğimiz bir başka şey varsa o da çay saati. Ramazanda mutlaka çayın yanına tatlı olmazsa olmaz diyenlerdenseniz tercihinizi şerbetli tatlılar yerine daha hafif tatlılardan yana kullanın. Sütlü, meyve tatlıları veya doğal tatlandırıcılarla yapılan hafif tatlılar hem tatlı ihtiyacınızı giderecek hem de midenizin daha rahat etmesine yardımcı olacaktır.