Patlıcanın tarihi serüveni

Patlıcanın tarihi serü
Patlıcanın tarihi serü

Bilimsel adı "solanum melongena" olan, uğruna Osmanlı devrinde yangınlar çıkarılan patlıcanı bugün tarihi serüveni içinde ele alıyoruz! İlk yetiştirildiği günden günümüze öyle çok değişikliğe uğramış ki İngilizce'deki adını bile etkilemiş. Gelin patlıcanın tarihi serüvenine hep birlikte bakalım!

İlk nerede yetişmeye başladı?

Doç. Dr. Bilal Söğüt patlıcanın tarihte erken bir dönemde, iki bin yıl önceki Karya Uygarlığı’nda yetiştirildiğini ve yendiğini düşünüyor. Bu teorinin kaynağı Agnia Antik Kenti'nde 2009 yılında yapılan kazılarda bulunan Karya Uygarlığı’ndan kalan mermer bir sütun üzerinde bulunan iki bin yıllık patlıcan kabartmasıdır.

Neden "eggplant" dendi?

O dönem Avrupa'ya giden patlıcanlar günümüzdeki gibi mo ve büyük değildi. Tıpkı buraya eklediğimiz fotoğraftaki gibi küçük, yumurta şekilli ve beyazdı. İşte bu yüzden de eggplant dediler.

Peki Türk topraklarına nasıl geldi?

İran'dan doğru İslam dünyasına girdiği bilinen patlıcan hakkında eski alimlerin bazı ön yargıları varmış. İbn-i Sina patlıcanın sara nöbetine ve sivilceye neden olabileceğini söylemiş. Patlıcanın Osmanlı tarihindeki yeri ve patlıcan yasakları ile ilgili yazdığımız diğer yazımıza mutlaka göz atmanızı öneriyoruz!

Patlıcanın başı Avrupa ile de beladaymış!

Patlıcan bir mayhoşluk hali verdiği için İngilizler ona deli elma anlamına gelen “Mad Apple” demişler. Hatta İtalya’da da bu yüzden üretimi yasaklanmış. Fransa’da ise 1700’lü yıllarda sıtmaya yol açtığı düşünüldüğü için yasaklanmış. Yani günümüzde sınırsız ve severek tükettiğimiz patlıcanın eski devirlerde başı bir türlü beladan kurtulmamış. Belki de o dönemde yetişen patlıcanların gerçekten de böyle etkileri vardı, bilemeyiz...