Pay, tart, turta, galette, kiş ve tartolet arasındaki fark ne?

Farkları ne?
Farkları ne?

Pay, tart, turta, galette, kiş, tartolet... Hepsi de bayılarak yediğimiz mis gibi tereyağı kokan hamur işleri. Bu yemeklerin adlarını duyduğunuzda aklınıza gelen görüntü hep aynıysa bir yanlışlık var demektir! Çünkü hepsi birbirinden farklı. Lokmacığınız bugün hem bu lezzetlerin aralarındaki farkları anlatacak hem de tarifler verecek.

Pay

Pay, hem tuzlu hem de tatlı olarak yapılabilen bir lezzet. Lokmacığınız iki türlüsüne de bayılıyor. Özellikle ekşi elma ve tarçın ile yapılmış tatlı haline. Pay yaparken tereyağı, un ve şeker bazlı hamur açıldıktan sonra tabana serilir. Ardından pişirilen elmalar eklenir ve en son hamurun kalanı tekrar açılarak elmalı harcın üzerine kapatılır. Yani pay yaparken hem alt hem de üst tamamen örtülür.

Pay
Pay

Tart

Tereyağı bazlı hamurun yalnızca tabanını örttüğü tatlı şekli. Genellikle içerisine krema ve üzerine de mevsim meyveleri eklenerek yapılır. Üzeri tamamen açıktır ve hamurla kaplanmaz. Limonlu, çilekli ve çikolatalı tart türleri oldukça yaygındır.

Tart
Tart

Turta

Aynı hamurla yapılan turtanın ise içerisine ister krema isterseniz de pişirdiğiniz meyveleri ekleyebilirsiniz. Hatta evde fazla olan reçelleri bile kullanabilirsiniz emin olun harika olacak. Gelelim turtanın diğerlerinden farkına. Altına serilen hamurdan bir avuç kadarı ayrılır ve üzerine istenilen biçimde kafes kafes şekiller verilir. Yani turtanın üzeri kısmen kapalıdır.

Turta
Turta

Galette

Bizce içlerinde en pratiği galette tarifi. Hem tuzlu hem de tatlı olarak hazırlanabiliyor. Galette hamuru tıpkı pizza hamuru gibi açılıyor ve ortasına malzemesi konulduktan sonra gelişigüzel kapatılıyor. Biz şeftalili galetteye batılıyoruz ancak bugün size farklı bir galette tarifi veriyoruz.

Galette
Galette

Kiş

Fransız bir tuzlu tart türü diyebileceğimiz kiş, yalnızca tuzlu olarak hazırlanır. Özellikle mantar, peynir ve ıspanaklısı sevilerek tüketiliyor. Et yemeklerinin yanına çok yakıştırdığımız kiş tariflerimizden birini mutlaka denemenizi öneriyoruz. Altı ve yanları tamamen hamurla kaplanan kiş tariflerinin üzeri boş bırakılıyor.

Kiş
Kiş

Tartolet

Büyük tartlara yapılamayan şekilleri genelde tartoletlere yapıyorlar. Tarif olarak pek farkları yok ancak görüntü elbette farklı. Farklı farklı meyvelerle birçok çeşidi yapılabilen tartolet tariflerimizden birini size bırakıyoruz.

Tartolet
Tartolet