Sanıldığı kadar zor değil: Nar lekesi nasıl çıkar?

Nar lekesi nasıl çıkar?
Nar lekesi nasıl çıkar?

Bol miktarda vitamin, potasyum ve demir barındıran nar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek özellikle kış aylarında hastalıklarla savaşmamızı sağlıyor. Ama ne yazık ki zaman zaman yaşanan kazalar nedeniyle nar suyu kıyafetlere ya da koltuklara bulaşabiliyor.

Bu gibi durumlar için zorlu lekelerle mücadele etmeyi sağlayan bir dizi kimyasal ürün var. Ama biz her zamanki gibi doğal çözümlerden yanayız. Nar lekesinin hemen her yüzeyden çıkmasını sağlayan çeşitli maddeleri ve bunların nasıl kullanılacağını anlatıyoruz.

Alternatif tıpta doğal bir antioksidan olarak kullanılan nar yapılan araştırmalar neticesinde antioksidan özelliği en yüksek olan meyvelerden biri. Özellikle kış aylarında bağışıklığımızın düştüğü zamanlarda bol bol tüketmeliyiz. Çeşitli şekillerde tüketmek de mümkün. Özellikle Osmanlı mutfağında et yemeklerini harmanlamak için sık sık kullanılırdı. Hatta padişahların cilt sağlığı için bile tercih edilmekteydi. Günümüzde de bu şekilde kullanımı çok yaygın olmakla birlikte direkt olarak meyveyi tüketebilir ya da suyunu çıkararak içebilirsiniz.

Bu kadar güzel ve lezzetli meyvenin yemesi güzel tabi ama asıl mesele narı ayıklarken ortaya çıkan lekeler ve bunları nasıl temizleyeceğimiz... Şimdi sizler için hazırladığımız püf noktalarla bu inatçı lekelerden kurtulma zamanı.

Eldeki nar lekesi nasıl çıkar?

Kış aylarının bereketli meyvesi nar evlerimize konuk olmaya başladı. Bu vitamin deposu narı yemesi keyifli ancak her yere sıçrayan lekelerini çıkarmak epey zor. Ne kadar dikkat etsek de ister istemez farklı yüzeylere sıçraması mümkün. İlk aşamada ellere bulaşan bu nar lekesini nasıl çıkaracağız iki yöntem paylaşalım. İlk olarak ellerinizi güzelce yıkadıktan sonra limon kolonyasıyla iyice ovalamak. İkinci yöntem ise yine ellerimizi yıkadıktan sonra soda ile ovalamak. Normalde 2-3 gün elde kalan bu nar lekelerini iki yöntemi de uygulayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.

Halıdaki nar lekesini çıkarma yöntemi

Eldeki nar lekelerini temizledikten sonra sıra geldi halıdan nar lekesini nasıl çıkartacağımız. En zorlu ve inatçı lekelerin başında gelen nar lekesi, oldukça kalın ve çıkarması epey zor olan halıdan nasıl çıkartılır? Halıda nar lekesini de çıkarmak için birkaç farklı yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat ekledikten sonra karıştırıp bu karışımı spreyli bir şişeye koyarak lekenin üzerine sıkmaktır. En çok kullanılan bu yöntemden sonra diğer uygulamanız gereken yöntem ise yine ellerimizde kullandığımız yönteme benzer. Sodayı lekenin üzerine azar azar dökerek temiz bir bezle silebilirsiniz. Diğer ve son yöntem ise su ve sirke karışımı. Bu da nar lekesini derinlemesine temizleyecek bir yöntemdir. Sprey şişesine biraz su ve biraz sirke koyarak lekenin üzerine direkt olarak sıkabilirsiniz.

Duvardaki nar lekesi silmekle çıkar mı?

Özgürce pek çok yere sıçrayabilen nar lekesini özellikle mutfak duvarlarında bolca görmek mümkün. Peki bu duvardaki lekeler hangi yöntemle çıkar hemen anlatalım. Yine limon kolonyası imdadımıza yetişecek bir yöntem. Temiz beyaz bir bezin üzerine limon kolonyası sıkarak lekenin üzerini hafifçe silebilirsiniz. Duvar boyasına zarar vermeden kolaylıkla nar lekesini çıkartabilirsiniz.

Kumaşlardaki ve giysilerdeki nar lekesi nasıl çıkar?

Sıra geldi kumaşların üzerinden nar lekesini nasıl çıkartacağımıza... Eğer çok kurumamış bir lekeyse yapmanız gereken ilk şey beyaz bir sirke edinip suya birer ölçü denk gelecek şekilde spreyli bir şişeye boşaltabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sıkıp temiz bir bezle silebilirsiniz. Hassas kumaş yüzeylerinde daha dikkatli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Bunun dışında yine kolonya ve soda yardımına da başvurabilirsiniz. Yüzey beyaz bir kumaşsa çamaşır suyu da kullanabilirsiniz. Yıkanmaya müsait bir kumaş ise talimatlarına uygun olarak mutlaka çamaşır makinasında da yıkamalısınız.

Nar lekelerini çıkarmanın en etkili yöntemi leke henüz tazeyken müdahale etmektedir. Yeni oluşan bir lekeyi çıkartmak kuru lekelere göre her zaman daha kolaydır. Sizde sevdiğiniz eşyalardan nar lekesi sebebiyle vazgeçmeden önce mutlaka tavsiye ettiğimiz önerileri uygulayın.

Tüm bu inatçı lekelere rağmen yine de nar yemekten vazgeçmeyin.

İlginizi çekebilir: