Sanıldığından çok daha eski: Cheesecake tarihi!

cheesecake
cheesecake

Bu zamana kadar New Yorklu zannedilen cheesecake’in sanılandan çok daha eski bir tarihi olduğunu hatta milattan önceki dönemlere kadar dayandığını söylesek ne dersiniz? Neredeyse hiç sevmeyenini görmediğimiz bu kusursuz tatlı bundan tam 4.000 sene önce Yunanistan’ın Samos Adası’nda ortaya çıkmış.

İçerisinde barındırdığı peynir ve şekerden dolayı müthiş bir enerji kaynağı olan cheesecake, başlarda olimpiyat oyuncularına ve sporculara yedirilmek üzere yapılmış.

Bir süre sonra Roma İmparatorluğu'nun Avrupa'yı fethi ile bu tatlı Avrupa’ya yayılmış ve bu yayılıştan sonra tarif, elbette ki değişimlere uğramış. Avrupa'da artık cheesecake, taban üzerine oturmaya başlayıp bir tart görüntüsüne evrilmiş.

1390’larda yazılan ilk İngilizce yemek kitabında cheesecake’in farklı birçok çeşidi yer alıyor. Cheesecake günümüzde krem peynirle yapılsa da krem peynirden çok önce 7. Henry’nin şefinin, peyniri küçük parçalara bölüp 3 saat sütte beklettiği ve cheesecake’in bazını bu şekilde oluşturduğu biliniyor. Krem peynirli versiyonu ise ilk kez Amerikalılar tarafından deneniyor.

Almanların cottage peyniri, İtalyanların ricotta, Yunanlılar ise bazen feta bazen mizithra peynirleri ile yaptıkları cheesecake’in Amerika’daki krem peynirli ilk versiyonu philadelphia peyniri ile yapılıyor.

New York Cheesecake orijinal tarifi ilk oluşturulduğunda ‘sade’ olarak servis ediliyordu. Elbette klasik olarak hâlâ sade olarak servis ediliyor fakat sizlerin de bildiği gibi çok farklı cheesecake çeşitleri çıktı. Oreolusundan, frambuazlısına, çikolatalısından, karamellisine... Belki hiç tatlmadığımız onlarca ve yüzlerce çeşit... Ama bu işin klasiği muhteşem dokusuyla pişen cheesecake'lerin şahı olan 'New York Cheesecake' diyebiliriz.

‘Peki pişen ve pişmeyen cheesecake arasındaki fark ne?’

Fırınsız cheesecake, pişmediğinden doğal olarak içerisinde yumurta ve un barındırmaz. Hazırlaması ve saklaması da oldukça kolay olan bu puding kıvamlı cheesecake'leri pratik tatlılar yapmayı sevenler için öneriyoruz. Ancak bizce pişirilen cheesecake hayranları bundan pek hoşlanmayacaktır! Hatta pişmeyen cheesecake’in 'asla gerçek bir cheesecake olamayacağını' söyleyenler bile var.

Yapması bir miktar zahmetli olan “Pişen cheesecake’lerin pişmeyenlerden farkı nedir?” diye sorarsanız şüphesiz “her şeyi” diyebiliriz. Bolca yumurta barındırmasına rağmen dokusuna ve hafifliğine vurulacağınız bu cheesecake’lerin çok kremsi bir yapısı var. Hemen akıllara san sebastian cheesecake geldiğini biliyoruz. Evet, o da pişen bir cheesecake türü! Unutmadan şunu da hatırlatalım, pişmiş bir cheesecake 24 saatten fazla saklanamaz bu yüzden hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekiyor.