Sebzeler çiğ tüketildiğinde daha mı faydalı?

Sebzeler çiğ tüketildiğinde daha mı faydalı?
Sebzeler çiğ tüketildiğinde daha mı faydalı?

Pişirince tüm vitamini gidiyor!’ Diye cümlelere sık sık denk gelmişsinizdir. Peki gerçekten sebzeler pişirilince tüm vitamin değerlerini yitiyor mu? Bu konuda tam bir sonuç olmasa da yapılan araştırmalar bu durumun sebzenin türüne göre değiştiğini ortaya koyuyor.

Sağlıklı beslenmek için tüketmemiz gereken sebzeler, vücudumuz için oldukça önemli yiyeceklerin başında geliyor. Bu sebeple birçok insan sebzelerin pişmesiyle vitamin değerlerinin öldüğüne inanıyor. Bu inanıştan dolayı ortaya çıkan ‘sebzeleri çiğ tüketme’ akımı, kimine göre de yanlış bir beslenme tarzı. “Peki gerçekten sebzeler çiğ olarak mı tüketilmeli yoksa pişirilmeli mi?” Diye merak eden uzmanlar bu sorunun cevabını tam olarak bulabilmiş değil! Bunun sebebi ise bazı sebzeler çiğ tüketildiğinde vitamin sağlarken, bazılarının ise pişirildiği zaman daha da yüksek vitamin sunması. Bu sebeple uzmanlar sebzeleri pişirilmesi gereken ve çiğ tüketilmesi gereken olarak iki farklı gruba ayırarak daha bilinçli tüketim yapılması gerektiğini vurguluyor.

C, A ve B vitamini gibi vitaminler pişirme sırasında kaybolduğundan dolayı bu vitaminleri içeren besinlerin pişirilmemesi gerekiyor. Ancak D, E ve K vitamini gibi yağda eriyen vitaminler ise ısıdan etkilenmiyor. Bu sebeple brokoli, lahana, soğan, sarımsak gibi bazı besinler çiğ tüketilmesi gerekirken kuşkonmaz, ıspanak, domates, havuç patates ve mantar gibi gıdalar ise pişirildiğinde daha sağlıklı oluyor.