Sezar salata ile Jül Sezar'ın ne alakası var? Hiçbir alakası yok!

Sezar salata
Sezar salata

Evet belki de çoğumuz sezar salata diye sipariş ettiğimiz veya evde yaptığımız o meşhur salatasının Jül Sezar ile bir bağlantısı olduğunu düşündük. Ama çok yanılmışız. Peki sezar salata nasıl ortaya çıkmış ve ismini nereden almış olabilir? Gelin anlatalım!

Sezar salatasının içinde neler var?

Önce bu salatayı tanıyarak başlayalım. Sezar salatasını asıl önemli yapan unsur sosu! Salatanın limon suyu, zeytinyağı, yumurta, worcestershire sos, sarımsak, dijon hardalı, parmesan peyniri ve karabiber yer alan zengin bir sosu var. Geri kalanı ise bildiğiniz gibi yeşilliklerden oluşuyor.

Nerede ve nasıl ortaya çıktı?

Salata Amerika Birleşik devletleri'nde ortaya çıktı ancak Amerikalı biri tarafından değil, bir İtalyan tarafından icat edildi. Salatanın mucidi Meksika ve ABD'de restoran işleten İtalyan asıllı Caesar Cardini'ydi.

Hikayeyi ortada kesiyor ve Amerika'nın bağımsızlık günü kutlamalarına geliyoruz!

ABD'de o dönemde alkol yasağı bulunmaktaydı. Bu sebeple Amerikalılar 4 Temmuz günü bağımsızlık kutlamaları için Meksika'ya geçtiler. Cardini o gün Meksika'daki restoranında büyük bir yoğunlukla karşılaştı.

Tijuana, Avenida Revolución'daki Hotel Caesar
Tijuana, Avenida Revolución'daki Hotel Caesar
Mutfaktaki malzemeler bitince başka bir yola başvurdu!

Tabiri caizse elinde ne varsa onlarla güzel bir salata hazırladı, müşterilerine sundu ve servis esnasında "Şef tarafından hazırlandı." ibaresini de ekletti. Tarif muhteşemdi!

Bir başka sezar salatası daha var

Rivayete göre Caesar Cardini'nin kardeşi Alex Cardini de bir salata yapıyor ancak o, salatanın içine ançüez ekliyor. Her ne kadar günümüz modern sezar salatalarında ançüez bulunsa da orijinal tarifte ançüeze yer yok!

Caesar Cardini ortaya çıkardığı bu salatada ançüezin kullanılmasına çok kızdı çünkü ona göre salatadaki balık aroması worcestershire sostan gelmeliydi.

Salata Kuzey Amerika'ya geldiği zaman değişen başka önemli bir şey daha oldu. Modern Sezar salatası tariflerinin birçoğu, orijinal olarak kullanılan taze limon suyu yerine bir tutam misket limonu (lime) suyu içerir. Ancak Britannica Ansiklopedisi bile yemeğin tarif içeriğinde 'limon suyundan' bahsedilir.

Neticede bu harika, ferahlatıcı salatanın arkasındaki gerçek hikayeyi asla öğrenemeyeceğimizi bilsek de kesin olan şey şu ki: Sezar salatası, tam anlamıyla kültürler arası bir lezzettir ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen etkilerle, tekrar tekrar önümüze gelecektir!