Susam mucizesi: Tahinin faydaları nelerdir?

Tahinin faydaları, radyasyoona etkileri
Tahinin faydaları, radyasyoona etkileri

Mevsim geçişlerinde vücudumuzu, çoğalan gribal hastalıklara karşı savunan özel bir besinden bahsedeceğiz. Bu besin genç-yaşlı herkesin mutlaka tüketmesi gereken, faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış tahinden başkası değil. Ham maddesi susam olan tahin, vücudumuzu toksinlerin zararlı etkilerinden arındırırken radyasyona karşı detoks etkisi gösteriyor. Gelin şimdi tahine dair merak edilenlere ve sağlığa faydalarına birlikte göz atalım.

Çok iyi bir bakır, magnezyum ve amino asit metiyonin kaynağı olan tahin Omega-3 ve omega-6 gibi doymamış yağ asitleri bakımından da oldukça zengin. Vücuttaki birçok fonksiyondan sorumlu olan enzimleri aktive eden zengin mineral içeriğiyle tahin, bu sayede hastalıklara kalkan oluyor. Doymuş yağ ve şeker oranı da oldukça düşük olan tahin, aynı zamanda vücudumuzun yapı taşlarından proteini yüksek oranda içeriyor. İki çorba kaşığı tahindeki protein miktarının, yarım kilo bifteftekine denk olduğu bilinmektedir. Böylece tahin, vejeteryanlar için de harika bir kırmızı et alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.

Tahinin vücuda faydaları nelerdir?

• Kansere Karşı Etkili

Tahin, bağışıklık sistemini destekleyen 4 ana madde olan, çinko, demir, bakır ve selenyum gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Günlük sadece 1 tatlı kaşığı tahin, bir gün içinde alınması gereken bakır miktarının %26’sını, çinko miktarının %9’unu, demir ve selenyum miktarının ise % 12’si içerir.

• Cilt Güzelliği

Cildimizi yenileyen, canlı tutan çinko, susamın içinde bol miktarda bulunuyor. Derimizin esnek kalmasını sağlayarak yaşlanmaya karşı mücadele etmeyi de yine bu mineral sayesinde başarıyor, tahin.

• Diyabeti Önler

Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, susam yağının içerisindeki magnezyum elementinin tip2-diyabet hastalarının kullandığı ilaçların etkinliğini güçlendirdiği yönünde bilgi veriyor.

• Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Çoklu doymamış yağ asidi içeren susam yağı kandaki kolestrol seviyesini düzenlerken damar sağlığımızı da bu sayede korumuş olur.

• Kemik Gelişimi

Susam yağının içerisindeki bakır, çinko ve kalsiyum elementleri kemik gelişimde önemli yere sahip. Kalsiyum kemik yapısını güçlendirirken, bakır kireçlenmeyi önlüyor. Yine kandaki çinko eksikliğinin kemik mineral yoğunluğu üzerinde belirleyici bir rol oynadığı biliniyor.

• Radyasyona Karşı Detoks Etkisi

Tahin metiyonin adında bir amino asit içerir. Metiyonin maddesinin karaciğer faaliyetlerini arttırarak vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını hızlandırdığına inanılıyor. Bu sayede tahin, ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı detoks etkisi gösteriyor diyebiliriz. Hücrelere kimyasal ya da radyoaktif nitelikte zarar veren her türlü toksik maddeyi içimizden temizleyen tahin, susam tohumunun mucizesi değil de nedir?

• Ansiyete ve Strese Karşı

Susam yapındaki tirosin amino asidinin, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratoninin salgılanmasında aktif rol oynadığı düşünülüyor. Seratonin, anksiyete ve stresi bastırırken fiziksel acıya karşı direnç sağlıyor.

Vücutta radyasyon belirtileri nelerdir?

Vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika sonra prodromal dönem denilen ve iştahsızlık, bulantı, kusma ve yorulma ile devam eden şikayetler görülüyor. Bu şikayetler, maruz kalınan radyasyonun dozuna bağlı olarak ortaya çıkıyor ve bir o kadar şiddetli oluyor. Diğer erken belirtiler; ishal, kramp, ateş, baş ağrısı, sıvı kaybı, dehidratasyon ve sonunda hipotansiyon, yani tansiyonun anormal derecede düşmesi olarak gözleniyor. Bu dönem birkaç saat veya birkaç gün sürebiliyor.

Tahinle Lezzetlenen Tarifler

Sırasıyla susam tohumlarının soyulması, yıkanması, kavrulması ve ezilmesiyle ortaya çıkan tahin, katıldığı her tarife kendine özel tadını vermeyi başarıyor. Bu doğal mucize Çin’den İran’a kadar geniş bir coğrafyanın yemek kültürü içerisinde yer alan sayılı gıdalardan. Tahini tatlılardan salatalara kadar bir çok tarifte sos olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

1. Tahinli Havuç Salatası

Kış sebzeleri arasında birbirine çok yakışan brokoli ve havuç renk ve lezzet uyumunun yanında hafif ve besleyici oluşuyla da bizden puan toplamayı başarıyor. Her öğünde olmayı hak eden havuçlu salatayı lezzetlendiren sos bildiklerinizden biraz farklı bu defa. Tahin sosla lezzetlenen salatayı ister tek başına bir öğün olarak ya da ızgara yemeklerinizin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.

Tahinli havuç salatası tarifi

Salataların ya da çıtır cipslerin yanında severek tüketeceğiniz iştah kabartan oldukça sağlıklı bir sos hazırlıyoruz. Yoğurt, bal ve yer fıstığının tahine eşlik ettiği bu tahinli dip sos ile damaklar şenlenecek, yüzler gülecek!

3. Tahinli Fıstık Ezmeli Kurabiye

Dip sosta, salatada, pekmezle kahvaltı sofrasında çok sevilen tahin, kurabiye hamurunun arasında ayrı güzel! Kahvenizin, çayınızın ya da sütünüz yanında eksikliği hep daha fazla hissedilen kurabiyeleri fıstık ezmesi ve tahinle hazırlayıp ödüllendiriyor kendimizi. Fırından çıkmasını sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bu kurabiyeler sizi hiç yormayacak yumuşacık bir doku ve kıvama sahip

tahinli kurabiye tarifi

4. Tahinli Saray Muhallebisi

Tadını da yapılışını da çok iyi bildiğiniz klasik muhallebiyi lezzetiyle kıskandıran nefis bir tarife dönüştürüyoruz. Sütün mis kokusunda yoğun bir kıvama ulaşan muhallebi, üzerinde tahinli çikolata sosla birlikte damağınızı şımartıyor. İddia ediyoruz, bir kaşıkta iki farklı lezzeti tattığınız tahinli muhallebi ile aklınızdaki muhallebi algısını değiştireceğiz.

Tahinli saray muhallebisi tarifi