Sütlü tatlı yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Sütlü tatlı yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Sütlü tatlı yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Sütlü tatlı severleri şöyle alalım! Sütlü tatlı yaparken dikkat edilmesi gerekenleri ele aldığımız bu yazımızdan sonra topaklanan muhallebilere, kıvamı tutmayan sütlaçlara son. Sütlü tatlı severlere rehberlik edecek, tüm sütlü tatlıların çok daha lezzetli olmasını sağlayacak ipuçlarımızı not almayı unutmayın...

İÇİNDEKİLER

Muhallebi, keşkül, kazandibi... Tüm bu sütlü tatlıları yaparken kıvamı yakalamakta güçlük çekenlerin derdine derman olacak tüm püf noktalar Lokmacığınızdan, buram buram süt kokusuyla mutfaklarınızı saracak birbirinden nefis tatlılar sizlerden!

Tüm malzemeler taze olmalı

Her tarifte olduğu gibi sütlü tatlılar söz konusu olduğunda da dikkat edilmesi gereken en önemli husus: Malzemelerin taze olup olmadığı. Örneğin kreması alınmamış doğal bir süt kullanmak, iyi bir sütlü tatlı yapmanın ilk aşaması. Sütlü tatlılarda sıklıkla kullanılan nişasta, pirinç unu, şeker vb. malzemelerin de son derece taze olmasına dikkat etmekte büyük fayda var.

Kap kacak seçimine dikkat

Yemek tarifleri, çorba tarifleri, tatlı tarifleri... Tarif her ne olursa olsun en az malzeme seçimi kadar önemli olan bir diğer hususta kap kacak seçimi. Örneğin süt kaynamaya başladığı an karıştırdığınızda süte rengini verebilme ihtimali bulunan ve zararlı maddeler oluşturan alüminyum tencerelerden kesinlikle uzak durulması gerekirken tercihiniz mutlaka paslanmaz çelik tencereler olmalı.

Metal kaşıklardan uzak durulmalı

Sütlü tatlılar yaparken karıştırma aşamasının oldukça önemli olduğunu söylemekte fayda var. Tatlınızı metal kaşıkla karıştırdığınız takdirde sulanma ve kıvamı tutmama ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeple metal kaşık yerine tahta kaşık tercih etmek sütlü tatlı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli adımlardan biri.

Tüm malzemeleri karıştırın ve ocağa alın

Tüm malzemeleri tencereye aldıktan sonra ocağa koymadan karıştırmakta fayda var. Tatlınızı pişirmeye başlamadan önce tüm malzemeleri homojenize bir hale gelinceye dek karıştırdığınız takdirde tatlınızın topaklanma ihtimali oldukça düşer ve çok daha iyi kıvam alır.

Kıvam artırıcıları su ile açın

Sütlü tatlı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus sütlü tatlılar olabilir mi? Nişasta, pirinç unu gibi tatlınıza kıvam verecek malzemeleri su ile açmayı unutmayın. Su ile ayrı bir kapta açmadan tatlılarınızın içine eklediğiniz kıvam artırıcılar topaklanarak sizleri epey zorlayabilir.

Şekeri doğru zamanda ekleyin

Tatlılarınızın olmazsa olmazı şekeri tatlılarınıza doğru zamanda eklemekte fayda var. Örneğin muhallebi gibi çabuk pişen tatlılara şekeri ilk başta eklemeniz gerekirken, sütlaç gibi geç pişen tatlılarda ise sonlara doğru eklemenizde fayda var. Böylelikle şeker, tatlınızın kıvamını ve rengini bozmadan tadını verir.

Kısık ateşte pişirin

'Ne zaman muhallebi yapmaya kalksam, dibi tutuyor Lokmacım' diyenler buraya! Sütlü tatlılarınızı yüksek ateşte pişiriyorsanız bu sorunla karşı karşıya kalmamanız mümkün değil. Tatlınızı hazırladıktan sonra tencerenizi ocağa alın ve kısık ateşte karıştırarak kıvam alıncaya dek pişirin.

Aroma veren malzemeleri en son ekleyin

Sütlü tatlılara aroma veren malzemeler dendiği vakit aklına yalnızca vanilya düşenleri şöyle alalım! Vanilya, portakal kabuğu, limon kabuğu gibi aroma veren malzemeleri sütlü tatlılarınızı pişirdiğiniz esnada en son malzeme olarak eklemekte fayda var. Tencereye tatlınız kaynamaya başladıktan sonra en son ekleyeceğiniz malzemelerin tadı da kokusu da oldukça keskin bir şekilde hissedilmeye devam eder.

Bunlar da ilginizi çekebilir: