Tehlikeli oldukları düşünüldüklerinden bir zamanlar kimsenin yemediği o besinler!

Tehlikeli oldukları düşünüldüklerinden bir zamanlar kimsenin yemediği o besinler!
Tehlikeli oldukları düşünüldüklerinden bir zamanlar kimsenin yemediği o besinler!

Bir zamanlar sakıncalı olduğu düşünüldüğünden kimsenin yemediği ama günümüzde sofraların vazgeçilmezleri arasına girmiş o besinleri yakından tanımaya var mısınız? Uzun yıllar kimseciklerin yüzüne bakmadığı o besinler zamanla zararsız olduklarını ispatlayıp nasıl en çok tüketilen besinler haline geldi. Hep beraber öğrenme vakti!

İÇİNDEKİLER

Mantar

Günümüzde çok severek tüketilen besinlerden biri olan mantarın bir zamanlar İskandinavya'da yalnızca hayvan yemi olarak kullanıldığını söylesek? Mantarın kıymetini ilk bilenler ise Antik Romalılardı. Mantar Antik Roma'da imparator yiyeceği olarak anılır ve tüketilirdi.

Kahve

Bugün birçok insanın güne onsuz başlayamadığı kahve 17.yüzyılda Avrupa'ya ulaşmış ve buradaki insanlar tarafından 'şeytanın acı icadı' olduğu gerekçesiyle sevilmemişti. Takvimler 1600'lü yılları gösterdiğinde ise Venedikli rahipler kahve tüketimini kınayarak, kahve tüketilmesini yasaklamışlardı.

Soğan

Sıra geldi günümüzde belki de dünyada en çok tüketilen sebzelerden biri olan soğana. Yemeklerimizde, salatalarımızda ve aklınıza gelebilecek birçok yerde kullandığımız soğan Hinduizm ve Budizm'e göre bir zamanlar ruha zarar veren bazı durumları harekete geçirdiğine inanıldığından uzak durulması gereken besinler arasındaydı.

Patates

Şimdilerde küçük, büyük gözetmeksizin herkesin bayılarak tükettiği şeylerden biri olan patates kızartmasının yani patatesin ta kendisinin hayatımıza hiç girmediğini düşünebilir misiniz? Bazı toplumlarda uzun yıllar boyu cüzzam hastalığının sorumlusu olarak görülen patatesin kendini sofralara kabul ettirmesi 1800'lü yılların ortalarını bulmuştu.

Sarımsak

Günümüzde de kokusu sebebiyle pek hor görülen sarımsağın yıllar boyu dünyada sırf bu sebepten pek de tüketilmediğini söylesek? Avrupa'da yaklaşık olarak 50 - 60 yıldır sevilerek tüketilen besinlerden biri olan sarımsak Orta Doğu ve Orta Avrupa'da ise kötü ruhlara karşı bir uzaklaştırıcı olarak kabul görmüş ve sıklıkla kullanılmıştı.

Yer fıstığı

Şimdilerde karışık çerez paketlerinin içinde öncelikli olarak ayıkladığımız kuruyemişlerden biri olan yer fıstığının 19. yüzyılın sonlarına kadar tıpkı mantar gibi bir hayvan yemi olarak kullanıldığını söylesek?

Domates

İlk olarak Güney Amerika'da keşfedilen ve bu kıtanın keşfi sayesinde Avrupa’ya gelen domates Avrupalılar tarafından zehirli olduğu düşünülerek 1800′lü yılların ilk yarısına kadar çok çok nadir tüketildi. Takvimler 1500’lü yılları gösterdiğinde ise İngiltere’de yalnızca maddi durumu iyi kimselerin alabildiği kalay ve kurşun alaşımından yapılmış tabaklar asidi yüksek olan yiyeceklerden olan domates kurşunu çözerek yemeğe karışmasına sebep oluyor, böylece gıda zehirlenmesine ve ölüme yol açıyordu. Bu sebeple zararlı ve tehlikeli olduğu düşünülen domateslerin suçsuz olduklarını ispat etmeleri oldukça uzun sürse de sonunda insanlar bu tabaklardan uzak durmaları gerektiğini anlamışlardı.