Bu gıdaları tekrar ısıtmak sağlığa zararlı!

​Bu gıdaları tekrar ısıtmak sağlığa zararlı!
​Bu gıdaları tekrar ısıtmak sağlığa zararlı!

Gıda israfını önlemek için yemeklerimizi tekrar ısıttığımız oluyor. Bu oldukça doğru bir davranış olsa da bazı gıdalar tekrar ısıtılmaya uygun değil. Uzmanlar bazı gıdaların tekrar ısıtıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yapıyor. O halde "Tekrar ısıtılmaması gereken gıdalar hangileri?" merak ettiyseniz gelin inceleyelim.

Ispanak

Temel Reis'in en sevdiği gıda olan ıspanak, A,C,K ve B vitamini yönünden zengin. Kış aylarında da bol bol tükettiğimiz ıspanak, içerisinde nitrat maddesi barındırıyor. Tekrar ısıtıldığında nitrite ve nitrozaminlere dönüşerek zehirlenme sorunları ortaya çıkartmakta.

Tavuk

Oldukça dikkat edilmesi gereken gıdaların başında gelen tavuk, zehirlenme vakalarının en sık görüldüğü yiyeceklerden biri. Bu sebeple tekrar ısıtılmaması gereken gıdalar arasında bulunur. Ertesi güne kaldıysa soğuk yenmeli.

Mantar

Tekrar ısıtılmaması gereken gıdalardan biri de mantar. Çünkü mantar tekrar ısıtıldığında içerisinde yer alan proteinlerde bozulma meydana geliyor. Bu bozulmayla beraber karın ağrısı ve şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkıyor.

Patates

Piştikten sonra tekrar ısıtılmaması gereken gıdalardan biri de patates. Eğer pişirdiğiniz patatesi buzdolabında değil de oda sıcaklığında bekletirseniz işte o zaman hazırladığınız patates toksin üretmeye başlıyor. Bundan dolayı patatesin sadece tekrar ısıtılmaması değil aynı zamanda uygun koşullar altında saklanması da oldukça önemlidir.

Pancar

Antioksidan deposu olarak bilinen pancar, içerisinde nitrat barındırıyor. Bundan dolayı tekrar ısıtılan bu sebze, içerisindeki nitratı nitrite dönüştürüyor. Bunun sonucunda ise kanserojen etki yaratıyor.

Pirinç

Pirinç aslında tekrar ısıtılabilir bir gıda burada önemli olan pişirdiğiniz pirinci hangi koşulda sakladığınız. Eğer pişirdiğiniz pirinci bir saat içerisinde buzdolabına yerleştirmiyorsanız tekrar ısıttığınızda bacillus cereus bakterisinin üremesine fırsat tanımış olursunuz. Bundan dolayı pirinci buzdolabında sakladığınız zaman ısıtabilirsiniz.