Tulumba tatlısının hikayesi

​Tulumba tatlısının hikayesi
​Tulumba tatlısının hikayesi

Ramazan ayında en az güllaç kadar sevilen ve tüketilen bir tatlı olan tulumbanın Türk mutfağında ilk ne zaman yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Tulumba tatlısı nasıl günümüze kadar geldi? İlk ne zaman yapıldı? Tüm bu soruların cevabı tulumba tatlısının hikayesini ele aldığımız bu yazımızda sizlerle!

İÇİNDEKİLER

Tulumba tatlısı, Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma bir tatlıdır. Günümüzde ise yalnızca Türk mutfağında değil Yunanistan ve Ortadoğu mutfağında da popülerdir.

Hikayesi 16.yüzyıla dek uzanan tulumba tatlısı o dönemlerde, İstanbul'da yaşayan İtalyan şeflerden biri Venediklilerin ürettiği ve şerbetli bir tatlı olan "zuppa inglese"yi saray mutfağına uyarladı ve hanedandan büyük bir beğeni kazandı ancak bu tatlı halk tarafından yüksek bir vergi nedeniyle pahalı olduğu için yaygınlaşamadı.

Bu durum sonrası tatlıcılar zuppa inglese'in Osmanlı mutfağına uygun bir versiyonunu yapmaya çalıştılar ve bu tatlıya tulumba adını verdiler. Tulumba tatlısı, lezzetiyle hızla popüler oldu ve günümüze kadar gelerek Türk mutfağının sevilen tatlılarından biri haline geldi.

Bunlar da ilginizi çekebilir: