Yemek pişirmek ruh sağlığınıza yardımcı olabilir mi?

Yemek pişirmek
Yemek pişirmek

Her insanın hayatının bazı dönemleri zorlu ve belirsizlikler içinde geçebilir. Bu tip zamanlardan psikolojik yardım alarak kurtulmak tercih edeceğimiz en iyi yöntem. Yardım alacağımız birçok köklü terapi içerisine yemek pişirmenin de dahil olduğunu biliyor muydunuz? Hadi gelin yemek pişirmek zihinsel sağlığımızı nasıl koruyor bir göz atalım!

Yemek pişirme terapisi nedir?

Öncelikle yemek pişirmenin yerleşik bir terapi listesinde yer almadığını söylemeliyiz. Peki yemek pişirme terapisi nasıl uygulanıyor? Terapistiniz kendisinin yanında sizden yemek pişirmenizi istiyor. Yani evde kendi kendinize yemek pişirdiğinizi zannetmeyin. Siz yemek pişirdikçe terapistiniz sizi konuşturuyor ya da hiç konuşmadan davranışlarınızdan çıkarımlar yapıyor. Uzmanlar, yemek pişirme şeklinizden veya mutfaktaki davranışlarınızdan ruh sağlığınız hakkında birçok sonuca varılabileceğini
söylüyor.

Yemek pişirme terapisinin yararları

Pişirme terapisi uzun yıllardır araştırılan bir konu değil ancak yapılan araştırmaların sonucunda yemek pişirmenin, geçmişten günümüze bir hayatta kalma mekanizması olarak yön değiştirdiğini, yemek pişirenlerin pişirmeyenlere göre sindiriminin daha kolay çalıştığını, vücuttaki zararlı bakterileri azalttığını ve sonuç olarak hayatta kalma uygunluğuna daha yatkın olduklarını ortaya koymuştur.

Antropolojik kanıtlar ise yemek pişirmenin yalnızca biyolojik değil, aynı zamanda sosyal ilişkileri de etkilediğini hatta ilk insanlarda topluluk duygusunu tetiklediğini, bu sebeple de yemek pişirmenin kadın ve erkek bireyler arasındaki bağlara katkıda bulunduğunu göstermiştir.

Terapist Dr. Kocet, yemek yaparken bir hata yaparsanız, bunu nasıl tersine çevirebilirsiniz? sorusunu soruyor. Bu, aynı zamanda hayatınızın diğer bölümleri için de bir metafor olabilir. Profesyonel olarak işinizde veya ilişkilerinizde hata yapmanın, tıpkı yemek yaparken yapılan hatalar gibi sorun olamayacağını ve halledilebileceğini söylüyor.

Terapinin demans hastaları üzerindeki etkisi

Yemek pişirme terapilerinin, keyifli anıları hatırlamayı amaçlayan ve bir tür grup terapisi olan “hatırlama terapisi deneyimi” gerçekten de demans hastası olan tüm katılımcıların üzerinde olumlu etkiler bırakmış ve yemek pişirirken iyi anılarının açığa çıktığı fark edilmiştir.

Bunun dışında yemek pişirmek önemli bir yaşam görevi olduğu için özsaygıyı artırmanın bir yolu olarak da tanımlanıyor.