Yemek yaparak ruh sağlığınızı iyileştirebilirsiniz

​Yemek yaparak ruh sağlığınızı iyileştirebilirsiniz
​Yemek yaparak ruh sağlığınızı iyileştirebilirsiniz

Bazı insanlar yemek yapmayı sıkıcı bulsa da bazıları yemek yapmanın kendisini daha iyi hissettirdiğini söylüyor. Peki gerçekten yemek yapmak kişinin iyi hissetmesine etki ediyor mu? Yapılan birçok araştırma yemek yapmanın insan psikolojisi üzerinde gerçekten etkili olduğunu gösteriyor. Anlayacağınız yaşamımızı devam ettirebilmek için yaptığımız yemekler aslında bir terapi. Hadi gelin yemek yapmak psikolojimizi nasıl etkiliyor bir bakalım.

Mutlu ediyor

Yapılan birçok araştırma, yemek yapmanın kişide gurur mekanizmasını ortaya çıkardığını söylüyor. Yemek yaparken birçok teknik bir arada kullanıldığından kişinin ödül mekanizması da devreye giriyor. Bu sayede vücutta dopamin salgılanmasına yardımcı olan yemek yapmak, mutluluğu beraberinde getiriyor.

Endişeyi azaltıyor

Ruh sağlığı için oldukça önemli olan denge, yemek yaparak sağlanabilir. Yemek pişirmek bütünsel bir iş olduğundan planlama, organizasyon ve karar verme gibi birçok beceri gerektirir. Bu sebeple tüm kontrol, kişinin elinde olacağından endişe gibi duyguların azalmasında büyük rol oynar.

Duyuları harekete geçiriyor

Yemek yaparken tatma, koklama, duyma gibi birden fazla duyumuz harekete geçmekte. Tüm bunların aynı anda harekete geçmesinden dolayı zihin egzersiz yaparak rahatlıyor.

Sakinleştiriyor

Bazı psikologlar, terapi olarak yemek yapmayı öneriyor. Yemek yaparken tek bir şeye odaklanan zihin, meşgul olduğu için kötü düşüncelerden uzaklaşmaktadır. Bunun sonucunda ise kişi, sorunlarının büyük çoğunluğundan uzaklaşarak sakinleşmiş oluyor.