Yemek sonrası bu davranışlardan uzak durun!

​Yemek sonrası bu davranışlardan uzak durun!
​Yemek sonrası bu davranışlardan uzak durun!

Güzel bir akşam yemeğinden sonra hemen hemen hepimiz en az bir bardak çay içiyoruz. Hatta çay faslından sonra meyve yiyoruz ancak uzmanlar bu alışkanlıklarımızın aslında doğru bir davranış olmadığını söylüyor. Peki yemekten sonra hangi alışkanlıklardan uzak durmamız gerekiyor? İşte cevabı...

Çay içmeyin

Yemek yedikten hemen sonra içilen çay maalesef vücudun demir emilimini engelliyor. Bu sebeple yediğiniz yiyeceklerden alabileceğiniz demiri alamamış oluyorsunuz. Eğer "Yemek sonrası illa çay içmem gerek Lokmacığım." diyenlerdenseniz en az 1 saat beklemeniz gerekiyor.

Uyumayın

Yemek yedikten sonra birçoğumuzu uyku bastırır. Ancak yemek yedikten sonra uyumak uzmanlar tarafından önerilmiyor. Çünkü yemekten hemen sonra yatma pozisyonuna geçildiği zaman mide asitleri yemek borusuna doğru hareket ederek ilerleyen zamanlarda reflü olma riskini artırıyor. Bunun yanı sıra yemek sonrası uyumak sindirimi zorlaştırdığından dolayı obezite gibi sorunları beraberinde getiriyor.

Meyve yemeyin

Hemen hemen hepimiz yemeğin hemen ardından bir meyve tabağı hazırlayıp afiyetle yiyoruz. Ancak bu alışkanlığımız göründüğü kadar masum değil. Çünkü yemeğin ardından yenen meyve faydalı bir besin olmak yerine vücut tarafından sadece şeker olarak işlem gören bir gıdaya dönüşüyor. Bunun sonucunda ise vücutta yağlanma ve sindirim sorunları beraberinde geliyor.

Sigara içmeyin

Sigara kullanıyorsanız mutlaka yemekten sonra içiyorsunuzdur ancak uyaralım yemek sonrası sigara içmek sandığınızdan daha zararlı. Normal koşullarda bile sağlığı tehdit eden nikotin yemekten hemen sonra alındığında etkisini daha da artırıyor.

Su içmeyin

Birçoğumuz yemekle birlikte içilen suyun sindirimi zorlaştırdığını biliyoruz. Aynı etkiyi yemek sonrası içtiğimiz su da yapıyor. Ayrıca yemek sonrası içilen su midedeki enzim ve sıvıların salgılanmasını azaltıyor.

Yürüyüş yapmayın

Yürümenin sağlığa olan faydaları inkar edilemez ancak yemekten hemen sonra yürümek sandığınızın aksine fayda sunmuyor. Çünkü vücudumuz henüz yediklerini sindiremediğinden dolayı sindirim sisteminin yavaşlamasına ve reflü gibi problemlere yol açıyor. Bu sebeple yemek sonrası illa yürüyüş yapmak istiyorsanız yarım saat bir saat sonra eyleme geçmelisiniz.