İslam dünyası Viyana'daki terör saldırısına hep bir ağızdan tepki gösterdi

Viyana'daki terör saldırısının gerçekleştiği alan.
Viyana'daki terör saldırısının gerçekleştiği alan.

İslam aleminden çok sayıda ülke, kurum ve yetkili Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün gerçekleşen 4 kişinin hayatını kaybettiği ve çoğu ağır 14 kişinin yaralandığı terör saldırılarına ilişkin yayınladıkları mesajlarda saldırıyı şiddetle kınadı. İran, Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Filistin, Pakistan, Bosna Hersek ve IKBY terör saldırısını kınama mesajı yayınladı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Mısır'daki el-Ezher de saldırıya tepki gösterdi.

İslam dünyasından çok sayıda ülke ve kurum Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün gerçekleşen 4 kişinin hayatını kaybettiği ve çoğu ağır 14 kişinin yaralandığı terör saldırılarına ilişkin mesaj yayınlayarak tepki gösterdi.

Saldırıda hasar gören bir otopark girişi.
Saldırıda hasar gören bir otopark girişi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu terör saldırısını kınadıklarını belirterek, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Avusturya halkına başsağlığı diledi.

Arap ülkelerinden gelen tepki ve kınama mesajları

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yayınladığı yazılı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadığını ifade ederek, şiddetin tüm formlarını reddettiklerini kaydetti.

  • Avusturya hükümeti, halkı ve saldırının kurbanlarının ailelerine başsağlığı dileyen Abbas, açıklamasında, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün şiddet ve terörün, şahıslar, örgütler veya devlet kaynaklı her türlü formuna karşı olduğunu çünkü Filistin halkının da işgal, baskı ve teröre maruz kaldığını aktardı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yayınladığı yazılı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yayınladığı yazılı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısını şiddetle kınadığını kaydederek, "şiddet ve aşırılığın tüm formlarını reddettiklerini ve teröre karşı koymak için uluslarası çabaları yoğunlaştırma ve güçleri birleştirme gerekliliğini" vurguladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak, "Avusturya hükümetinin güvenliği sağlamak, aşırılık eğilimleri, terör eylemleri ve şiddeti önlemek için alacağı tedbirleri desteklediğini" duyurdu.

Saldırı sonrası Avusturya polisi şüphelendiği kişilerin üzerini aradı.
Saldırı sonrası Avusturya polisi şüphelendiği kişilerin üzerini aradı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı açıklamada, terör saldırısını reddettiklerini belirterek, Amman yönetiminin "tüm terör, şiddet biçimlerini, nefret söylemini, kara düşünceleri medeniyet veya dinle ilişkili olmayan bu canavarı kınadığını" vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, terör ve şiddetin tüm formları kınadığına açıklamasında işaret ederek, Viyana'daki saldırının kurbanların ailelerine başsağlığı ve yaralılara da acil şifa dileklerini gönderdi.

Saldırı sonrası Viyana sokaklarında alınan önlemler.
Saldırı sonrası Viyana sokaklarında alınan önlemler.

Pakistan, Bosna Hersek ve IKBY de saldırıyı kınadı

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Viyana’da gerçekleştirilen "çirkin" terör saldırısının en güçlü şekilde kınandığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileğinde bulunulurken, Pakistan’ın terörün her türlüsüne karşı olduğu vurgulandı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Viyana’daki terör saldırısını şiddetle kınadığını ifade ederek, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’e taziye mesajı gönderdi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ( solda ayakta) ve Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz'un (sağda) olay yerini ziyaretleri.
Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ( solda ayakta) ve Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz'un (sağda) olay yerini ziyaretleri.

Dzaferovic, mesajında, insan canı, özgürlük ve medeniyete yapılan saldırıların kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, “Terörle ve kötü ideolojilerle mücadele bizlerin süregelen sorumluluğudur.” sözlerine yer verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Viyana'daki terör saldırısını kınayarak, Avusturya halkına başsağlığı diledi.

Barzani, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Viyana'da sivillere yönelik dün geceki terör saldırısını kınıyorum. Avusturya halkı ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve saldırıda yaralananlara acil şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunan adli tıp ekipleri.
Olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunan adli tıp ekipleri.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, Viyana ve Kabil'deki terör saldırılarına ilişkin yayınladığı mesajında, "Avusturya ve Afganistan halklarına korkunç saldırılar nedeniyle taziyelerimi iletiyorum... Terör küresel bir tehdit, bu hain saldırılara karşı beraber durmalıyız." ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı, KİK ve Ezher'den gelen tepkiler

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği yayınladığı mesajda, saldırıları kınayarak, Avusturya hükümeti ve halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerini paylaştı.

İİT, nedeni ve amacı ne olursa olsun aşırılık, radikallik ve terörün tüm formlarına karşı itirazını vurguladı.

Saldırı sonrası geniş güvenlik önlemleri alındı.
Saldırı sonrası geniş güvenlik önlemleri alındı.

Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK) Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf yayınladığı mesajında, Avusturya'daki terör saldırısını kınayarak, Avusturya hükümeti ve halkına taziye dileklerini gönderdi.

Mısır'daki el-Ezher Kurumu Şeyhi Ahmed et-Tayyib, yaptığı yazılı açıklamada, Viyana'daki saldırıları kınadığını belirterek, "Bir canı öldürmek, tüm insanlığı öldürmek gibidir. Bir insanın hayat hakkı tüm kaide ve haklardan üstündür." ifadeleri yer aldı.