“İsrail’de hiç kanser vakası yok!”

İsrail eski Başbakanı Golda Meir
İsrail eski Başbakanı Golda Meir

İsrail’in tıp ve özellikle de genetik biliminde dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğu biliniyor. Bu durum, sıklıkla çeşitli komplo teorilerine de yol açıyor. Bazıları doğru olan bu teoriler içinden, başlıkta da görüldüğü üzere, vakıayla hiç alakası bulunmayan ve kolayca yanlışlığı ispatlanabilecek olanlar da çıkıyor.

İsrailli önemli şahsiyetlerin ölüm nedenleri üzerine yapılacak kısa bir araştırma, bu iddianın yanlış olduğunu ortaya çıkaracaktır. İşte, ölüm nedeni kanser olan İsrailli ünlüler:

-Moshe Sharett, İsrail Başbakanı, 1965, (akciğer kanseri)

-Golda Meir, İsrail Başbakanı, 1978 (lenf kanseri)

-Leah Rabin, eski Başbakan Yitzhak Rabin’in eşi, 2000 (akciğer kanseri)

-Aharon Ipale, aktör, 2016 (akciğer kanseri)

-Ahuva Ozeri, şarkıcı, 2016 (ses telleri kanseri)

-Yoram Kaniuk, yazar, 2013 (kemik iliği kanseri)

-Lily Sharon, Ariel Sharon’un eşi, 2000 (akciğer kanseri)

-Ofira Navon, eski Cumhurbaşkanı Yitzhak Navon’un eşi, 1993 (kan kanseri)

Moshe Sharett
Moshe Sharett

Listeye daha birçok isim eklenebilir.

İşin ilginç tarafı, bırakalım İsrail’de kanser vakasının hiç olmamasını, kanser hastalığı İsrail’de birinci ölüm sebebi konumunda. 2013 gibi yakın bir tarihte yayımlanan bir araştırmaya göre, kanseri kalp rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları ve enfeksiyonlar takip ediyor.

Lily Sharon ve Ariel Sharon
Lily Sharon ve Ariel Sharon

Jerusalem Post, Haaretz ve Yediot Aharonot başta olmak üzere ülkenin önde gelen gazetelerinin manşetten duyurduğu veriler, 2013’te 41 bin 479 İsraillinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bu rakamın yüzde 6’sının da 45 yaş altı İsrailliler olduğu kaydediliyor.