Mumbai'de camilerde ezan sesi kısılıyor

Mumbai eyaletinin batısındaki 900'den fazla cami, yerel bir Hindu politikacının şikayetleri üzerine 55 desibelden yüksek sesle ezan okunmasını yasakladı.
Mumbai eyaletinin batısındaki 900'den fazla cami, yerel bir Hindu politikacının şikayetleri üzerine 55 desibelden yüksek sesle ezan okunmasını yasakladı.

Hindistan'ın Karnataka eyaletindeki bazı okullarda başörtüsü yasağı hala devam ederken, Maharaştra eyaletindeki camilerde ise yerel bir Hindu politikacının “Camiler ve din alanlarında ses limiti uygulanmalı” çağrısı üzerine ezan sesi kısıldı. Mumbai'de Müslümanlar tepki olarak sokakta ezan okudu.

Hindistan'da Müslümanlara yönelik uygulamalara bir yenisi eklendi. Maharaştra eyaletinin batısındaki 900'den fazla cami, yerel bir Hindu politikacının şikayetleri üzerine ezan sesinin kısılması kararını kabul etti.

Ezan sesinin kısılması Maharaştra eyaletinin Bombay kentindeki 900’den fazla camide başladı. Eyaletteki camilerde ezan seslerinin kısılmasını Hindistan Yüksek Mahkemesi de onayladı.

  • Yüksek Mahkeme, ezan sesinin tamamıyla kısılmasını reddetti, ancak, meskun ve iş yerleri alanlarında bulunan camilerde 55 desibelden yüksek sesle ezan okunmasını yasakladı.

Bölgesel bir Hindu partisi olan Maharashtra Navnirman Sena(MNS)’nın lideri Raj Thackeray, nisan ayında camilerin ve diğer ibadet yerlerinin izin verilen gürültü sınırları içinde tutulmasını talep etti. Talebin uygulanmaması halinde "Hindular, protesto için camilerin dışında Hindu duaları edecek.” dedi.

288 sandalyeli mecliste bir koltuğu bulunan partiye liderlik eden Thackeray, Hindu halkına çağrıda bulundu:

Eğer din kişiye özel bir şeyse neden Müslümanların yılın 365 günü hoparlörleri kullanmasına izin veriliyor. Hindu kardeşlerim, kız kardeşlerim ve annelerim bir araya gelelim ve bu hoparlörleri indirelim.

Yüksek Mahkemenin kararından sonra, ırkçı gruplar, camileri kontrol ederek pek çok cami hakkında suç duyurusunda bulundu. Bir grup Müslüman ise protesto amaçlı sokaklarda ezan okudu.

Ezan sesi kısılması hareketini yürüten MNS, yasağın tüm eyalette uygulanması için çalışacağını açıklarken, pek çok ırkçı da camilere hücum ederek hoparlörleri söktü.

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde de geçtiğimiz aylarda okullarda başörtüsü yasaklanmış, eyalet çapında tartışmalar ve kitlesel protestolar yaşanmıştı.

Maharaştra eyaletindeki Müslüman nüfus 10 milyonu bulurken, yaklaşık bir buçuk milyar nüfuslu Hindistan'da Müslümanların sayısı ise 200 milyon.