Yahudiler, Medine'de 1400 yıl sonra ilk kez hurma ağacı dikti

Yahudi bir grup, dinler arası bir ziyaretin parçası olarak Medine'ye hurma ağaçları dikti.
Yahudi bir grup, dinler arası bir ziyaretin parçası olarak Medine'ye hurma ağaçları dikti.

Suudi bir toprak sahibi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı dinler arası bir gezinin bir parçası olarak İngiliz Yahudilerinden oluşan bir heyeti Medine'deki özel çiftliğine hurma ağacı dikmeye davet etti ve böylece Yahudiler Medine'de 1400 yıl sonra ilk kez hurma ağacı dikmiş oldu.

Londralı 63 yaşındaki Yahudi bir bankacı Rick Sopher liderliğindeki farklı dinlerden oluşan bir grup insan, mart ayının başında, üç semavî din arasında uzlaşma ve dostluğa yönelik tutumlardaki son değişiklikleri kaydetmek için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.

Önde gelen işadamları ve hayırseverlerin yanı sıra bir tarih profesörü ve Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacıların da yer aldığı İngiltere’den yola çıkan Yahudi, Hristiyan ve Müslüman kökenli delegeler; yerel inanç liderleri, kurumları ve toplulukları ile etkileşim yoluyla gidecekleri ülkelerin tarihi, dini ve kültürü hakkında bilgi edinmek amacıyla yol koyuldu.

İngiliz grup, üç semavî din arasında uzlaşma ve dostluğa yönelik tutumlardaki son değişiklikleri kaydetmek için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.
İngiliz grup, üç semavî din arasında uzlaşma ve dostluğa yönelik tutumlardaki son değişiklikleri kaydetmek için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.
  • Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki ilişkiler; 2017'deki Suudi kraliyet tasfiyesinin ve 2020'de İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasının ardından gelişti. Suudi Arabistan, ülkenin tarihî ve dinî mekanlarını turistlere ve yabancı ziyaretçilere açma planının bir parçası olarak gayrimüslimlerin Medine'ye ziyaret yasağını kaldırdı.

1400 yıl sonra Medine'de ilk kez gerçekleşen Yahudilerin hurma dikme etkinliği, geziye katılan Yahudileri, iyi niyet göstergesi olarak davet eden özel bir arazi sahibinin misafirperverliği sayesinde gerçekleşti.

Yahudi Rick Sopher ve eşi Carol, Medine'de hurma ağacı dikti.
Yahudi Rick Sopher ve eşi Carol, Medine'de hurma ağacı dikti.

Her katılımcının, sadece Medine'de yetişen ve Hadis-i Şerif'te özellikle belirtilen acve hurma ağacından bir fidan diktiği etkinliğinde konuşan Sopher şunları söyledi: "Beş hatta on yıl önce biri bana arkadaşlarımla birlikte alenen Yahudi olduğumu bilinmesine rağmen Suudi Arabistan'a gelebileceğimi söyleseydi, hiç inanmazdım. Ama bugün sadece Suudi Arabistan'a gelmek değil, böylesine samimi, misafirperver bir şekilde karşılanmak gerçekten harika. Sadece Suudi Arabistan için değil, büyüleyici, Medine-i Münevvere’ye gelmek kesinlikle harika bir şey.”

Jewish Chronicle'a bir zamanlar Yahudilerin sahip oldukları yerlere hurma ağacı dikme davetinin özel bir yankı uyandırdığını söyleyen

Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi’nin kendisi olduğunu söyledi.
Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.

Ağaç dikme etkinliğinden sonra grup, bölgede yeni fikirlerin ve hoşgörünün geliştirilmesine yardımcı olan çeşitli âlimler, sanatçılar ve Müslüman Dünya Ligi Genel Sekreteri Şeyh Muhammed el-İssa ile bir araya geldi, ayrıca BAE'nin Katolik piskoposu ve hahamlarıyla da görüştü.

Delegeler, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de, bir sinagog, kilise ve camiden müteşekkil dinler arası kompleks olan İbrahimi Aile Evi'ni ziyaret ettiler. Sopher, yerleşkede düzenlenen ilk dinler arası tartışmaya öncülük etti, onlar Kur’ân-ı Kerîm’le o haftaki Parashah'ın içeriğiyle nasıl bağlantı kurabileceğini tartıştılar.

Gayrimüslimlerin Medine'ye girme yasağı beş yıl önce kaldırılmış olsa da, şehirde ağaç diken ilk Yahudiler, Sopher'in grubu değildi.

Hz. Muhammed 620'de Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde, Medine nüfusunun önemli bir kısmı üç Yahudi kabilesinden gelmekteydi ve birkaç Yahudi sakininin hurma bahçeleri de vardı. Örneğin Muhayrik, Muhammed'in yanında savaşırken ölen ve vasiyetinde Peygamber'e önemli hurma çiftlikleri ve malları bırakılan zengin bir Yahudi'ydi.

Suudi Arabistan – İsrail ilişkileri

Suudi Arabistan, Tel Aviv ile diplomatik ilişkiler kurma konusunda BAE, Bahreyn, Fas ve Sudan'a katılmadı, ancak geçen yıl temmuz ayında hava sahasını İsrail'e giden ve İsrail'den gelen tüm uçuşlara açtı.

Ocak ayında Suudi Dışişleri Bakanı, Riyad'ın Filistinlilere devlet hakkı verilene kadar İsrail ile bağlarını normalleştirmeyeceği yönündeki tutumunu yineledi.

Geçen yıl İsrail yanlısı 50 Yahudi iş insanında oluşan bir heyet, Suudi yetkililerin daveti üzerine Medine'deki Mescid-i Nebevi'yi ziyaret etti. Yine geçen yıl İsrailli bir turist, gayrimüslimlerin kutsal şehre giriş yasağını ihlal ederek Mekke'ye girmeyi başardı.