Yemen'de çocukları taşıyan otobüse saldırı: 50 ölü

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de çocukları taşıyan bir otobüsü bombaladı.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de çocukları taşıyan bir otobüsü bombaladı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de çocukları taşıyan bir otobüse düzenlediği saldırıdan Endonezya'da meydana gelen depreme, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Gazze'de ateşkes yürürlüğe girdi
İsrail ile Filistinli gruplar arasında bir süredir devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandı. Filistinli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail ile Hamas'ın başını çektiği Filistinli gruplar arasında Mısır'ın ara buluculuğunda varılan ateşkes 9 Ağustos 22.45'te yürürlüğe girdi. Söz konusu ateşkes, son iki ayda, Mısır'ın arabuluculuğunda İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan beşinci ateşkes oldu.
Gazze'de ateşkes yürürlüğe girdi İsrail ile Filistinli gruplar arasında bir süredir devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandı. Filistinli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail ile Hamas'ın başını çektiği Filistinli gruplar arasında Mısır'ın ara buluculuğunda varılan ateşkes 9 Ağustos 22.45'te yürürlüğe girdi. Söz konusu ateşkes, son iki ayda, Mısır'ın arabuluculuğunda İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan beşinci ateşkes oldu.
Bangladeş hükümetinden adım
Bangladeş'te, 29 Temmuz'da meydana gelen trafik kazasında 2 öğrencinin hayatını kaybetmesiyle başlayan ve hafta boyu devam eden öğrenci protestolarında gerginliğin günbegün tırmanmasının ardından hükümet, kara yolu ulaşımıyla ilgili yasa tasarısında bazı değişikliklere gitti. Başkent Dakka'nın Kurmitola bölgesinde hız yapan bir otobüs, okul çıkışı eve dönmek için otobüs bekleyen bir grup öğrencinin arasına dalmış ve kazada 2 öğrenci olay yerinde hayatını kaybederken 7 öğrenci de yaralanmıştı.
Bangladeş hükümetinden adım Bangladeş'te, 29 Temmuz'da meydana gelen trafik kazasında 2 öğrencinin hayatını kaybetmesiyle başlayan ve hafta boyu devam eden öğrenci protestolarında gerginliğin günbegün tırmanmasının ardından hükümet, kara yolu ulaşımıyla ilgili yasa tasarısında bazı değişikliklere gitti. Başkent Dakka'nın Kurmitola bölgesinde hız yapan bir otobüs, okul çıkışı eve dönmek için otobüs bekleyen bir grup öğrencinin arasına dalmış ve kazada 2 öğrenci olay yerinde hayatını kaybederken 7 öğrenci de yaralanmıştı.
Suudi Arabistan – Kanada gerginliği
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamanın ardından Suudi Arabistan, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ı istenmeyen kişi ilan etti. Kanada ile Suudi Arabistan arasındaki tüm ticari ilişkilerin de durdurulmasına sebep olan gerilim, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’ın ve Kanada Büyükelçiliğinin “Suudi Arabistan'da gözaltına alınan aktivistlerin derhal serbest bırakılması” açıklamaları üzerine ortaya çıktı.
Suudi Arabistan – Kanada gerginliği Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamanın ardından Suudi Arabistan, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ı istenmeyen kişi ilan etti. Kanada ile Suudi Arabistan arasındaki tüm ticari ilişkilerin de durdurulmasına sebep olan gerilim, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’ın ve Kanada Büyükelçiliğinin “Suudi Arabistan'da gözaltına alınan aktivistlerin derhal serbest bırakılması” açıklamaları üzerine ortaya çıktı.
Endonezya’da deprem
Endonezya'nın doğusundaki Lombok Adası'nda meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde 347 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, yaptığı açıklamada, depremde ölü sayısının 347’ye yükseldiğini belirtti. Depremin en çok etkilediği Lombok’un kuzey bölgesinde can kayıplarının fazla olduğunu ifade eden Nugroho, bölge genelinde de bin 477 kişinin yaralı olduğunu bildirdi.
Endonezya’da deprem Endonezya'nın doğusundaki Lombok Adası'nda meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde 347 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, yaptığı açıklamada, depremde ölü sayısının 347’ye yükseldiğini belirtti. Depremin en çok etkilediği Lombok’un kuzey bölgesinde can kayıplarının fazla olduğunu ifade eden Nugroho, bölge genelinde de bin 477 kişinin yaralı olduğunu bildirdi.
İran’a yaptırımlar resmen uygulamada
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkesini, Obama döneminde İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesi çerçevesinde yeniden gündeme gelen İran yaptırımlarının ilk bölümü resmen uygulanmaya başladı. İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi 7Ağustos’da Washington saati ile 00.01 (TSİ 07.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.
İran’a yaptırımlar resmen uygulamada ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkesini, Obama döneminde İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesi çerçevesinde yeniden gündeme gelen İran yaptırımlarının ilk bölümü resmen uygulanmaya başladı. İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi 7Ağustos’da Washington saati ile 00.01 (TSİ 07.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.
Çinli Müslümanlardan protesto
Çinli Müslümanlar, yeni inşa edilen bir camiyi yıkmaya çalışan yerel hükümet aleyhine gösteri düzenledi. Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nin Veycou kasabasında ülkenin Müslüman grupları arasında çoğunluğu oluşturan Hui Müslümanlarından yüzlercesi yerel hükümeti protesto etti. Veycou yerel hükümetinin, Çin Kültür Devrimi sırasında yıkılan, Çin mimarisinden izler taşıyan 600 yıllık bir caminin yerine inşa edilen ve yapımı geçen yıl tamamlanan Veycou Ulu Camisi’nin gerekli yapı planı ve inşaat iznini taşımadığı gerekçesiyle bu ay başında yıkılacağına ilişkin bildiri yayımladığı belirtildi.
Çinli Müslümanlardan protesto Çinli Müslümanlar, yeni inşa edilen bir camiyi yıkmaya çalışan yerel hükümet aleyhine gösteri düzenledi. Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nin Veycou kasabasında ülkenin Müslüman grupları arasında çoğunluğu oluşturan Hui Müslümanlarından yüzlercesi yerel hükümeti protesto etti. Veycou yerel hükümetinin, Çin Kültür Devrimi sırasında yıkılan, Çin mimarisinden izler taşıyan 600 yıllık bir caminin yerine inşa edilen ve yapımı geçen yıl tamamlanan Veycou Ulu Camisi’nin gerekli yapı planı ve inşaat iznini taşımadığı gerekçesiyle bu ay başında yıkılacağına ilişkin bildiri yayımladığı belirtildi.
Yemen’de çocukları taşıyan otobüse saldırı
Yemen'in kuzeyindeki Sada ilinde çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıda 50 kişi öldü, 77 kişi yaralandı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Sada'nın kuzeyinde bulunan Dahyan kentindeki çarşıda, çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 50'ye, yaralıların sayısı 77'ye yükseldi." denildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göreyse, koalisyon güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, "Sada ilinin hedef alınması, meşru bir askeri eylem." ifadesini kullandı.
Yemen’de çocukları taşıyan otobüse saldırı Yemen'in kuzeyindeki Sada ilinde çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıda 50 kişi öldü, 77 kişi yaralandı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Sada'nın kuzeyinde bulunan Dahyan kentindeki çarşıda, çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 50'ye, yaralıların sayısı 77'ye yükseldi." denildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göreyse, koalisyon güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, "Sada ilinin hedef alınması, meşru bir askeri eylem." ifadesini kullandı.
Ahmedinejad’dan Ruhani’ye çağrı
İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran halkının mevcut hükümete güveninin kalmadığını öne sürerek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye istifa çağrısında bulundu. Ahmedinejad, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, halkın, ülkenin mevcut durumundan rahatsız olduğunu söyledi. Ülke ekonomisinin parçalanmanın eşiğinde olduğunu ifade eden Ahmedinejad, "Halkın devlete güveni neredeyse sıfıra indi." dedi.İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran halkının mevcut hükümete güveninin kalmadığını öne sürerek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye istifa çağrısında bulundu. Ahmedinejad, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, halkın, ülkenin mevcut durumundan rahatsız olduğunu söyledi. Ülke ekonomisinin parçalanmanın eşiğinde olduğunu ifade eden Ahmedinejad, "Halkın devlete güveni neredeyse sıfıra indi." dedi.
Ahmedinejad’dan Ruhani’ye çağrı İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran halkının mevcut hükümete güveninin kalmadığını öne sürerek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye istifa çağrısında bulundu. Ahmedinejad, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, halkın, ülkenin mevcut durumundan rahatsız olduğunu söyledi. Ülke ekonomisinin parçalanmanın eşiğinde olduğunu ifade eden Ahmedinejad, "Halkın devlete güveni neredeyse sıfıra indi." dedi.İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran halkının mevcut hükümete güveninin kalmadığını öne sürerek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye istifa çağrısında bulundu. Ahmedinejad, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, halkın, ülkenin mevcut durumundan rahatsız olduğunu söyledi. Ülke ekonomisinin parçalanmanın eşiğinde olduğunu ifade eden Ahmedinejad, "Halkın devlete güveni neredeyse sıfıra indi." dedi.
Pakistan seçimleri araştırılacak
Pakistan'da 25 Temmuz seçimlerinin ardından meclise giren tüm partiler, seçimde yaşanan usülsüzlük iddialarının araştırılması için komisyon kurulması konusunda anlaştı. Yerel basında çıkan haberlere göre, seçimlerden birinci parti olarak çıkan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) sözcüsü Favad Çaudri, muhalefet partilerinden gelen bu talebe parti olarak kendilerinin de destek verdiğini söyledi. PTI'nın lideri İmran Han da seçim sonrası yaptığı konuşmada usulsüzlük iddialarını araştıracaklarını söylemişti.
Pakistan seçimleri araştırılacak Pakistan'da 25 Temmuz seçimlerinin ardından meclise giren tüm partiler, seçimde yaşanan usülsüzlük iddialarının araştırılması için komisyon kurulması konusunda anlaştı. Yerel basında çıkan haberlere göre, seçimlerden birinci parti olarak çıkan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) sözcüsü Favad Çaudri, muhalefet partilerinden gelen bu talebe parti olarak kendilerinin de destek verdiğini söyledi. PTI'nın lideri İmran Han da seçim sonrası yaptığı konuşmada usulsüzlük iddialarını araştıracaklarını söylemişti.