Amerikalı sporculardan Trump'a protesto

Race Imboden
Race Imboden

Amerikalı sporcuların başkan Trump'a tepkisi sürüyor. Peru'daki Pan Amerikan oyunlarında madalya törenlerinde bir Amerikalı sporcu ulusal marş sırasında diz çöktü, bir diğeriyse yumruğunu havaya kaldırdı.

Amerika’da Ohio ve Teksas'ta Latinlerin hedef alındığı ve 30'u aşkın kişinin yaşamını yitirdiği saldırıların ardından ırkçılık tartışmaları yeniden alevlenmişti. Başkan Donald Trump da göçmenleri hedef alan sözleri nedeniyle eleştirilerin odağındaydı.

Donald Trump
Donald Trump

Peru'nun başkenti Lima’daki Pan American oyunlarında Trump'a yönelik protestolar vardı. Hem de kendi ülkesinin sporcuları tarafından. Çekiç atma branşında altın madalya kazanan Gwen Berry milli marş sırasında sağ yumruğunu yukarıya kaldırdı.

Gwen Berry
Gwen Berry

30 yaşındaki sporcunun bu hareketi 1968'de Meksika'nın ev sahipliğini yaptığı olimpiyat oyunlarını akıllara getirdi. Amerikalı iki siyah atlet madalya töreninde yumruklarını havaya kaldırmış. Siyah eldiven giyen iki sporcu siyahların hakları için mücadele eden kara panterler hareketini selam durmuştu.

(Solda)Peter Norman, (Ortada) Tommie Smith, (Sağda)John Carlos
(Solda)Peter Norman, (Ortada) Tommie Smith, (Sağda)John Carlos

Peru'da Trump'ı protesto eden bir diğer isim altın madalya kazanan Amerikan eskrim takımının üyesi Race Imboden'di 26 yaşındaki sporcu milli marş sırasında diz çöktü. Milli marş sırasında diz çökme eylemi ilk kez, eski Amerikan futbol ligi oyuncusu Colin Kaepernick tarafından yapılmıştı. 2016 yılında polis şiddetini ve ırk ayrımcılığını protesto eden Kaepernick'in bu hareketi Amerikalı sporcular arasında bir sivil protesto haline geldi.

Colin Kaepernick
Colin Kaepernick