Avrupa Kupaları tarihinde ilk: Bir ülke, iki final

Liverpool ile Tottenham, Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelecek.
Liverpool ile Tottenham, Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelecek.

▬ Dün gece oynanan maçlar sonucunda, UEFA Avrupa Ligi finalinde Chelsea ile Arsenal eşleşti.

▬ Hem Avrupa Ligi hem de Şampiyonlar Ligi finalinde aynı ülkenin 4 takımının birbirine rakip olması futbol tarihinde bir ilk.

▬ Final eşleşmelerinde 4 finalistin 3'ünün aynı şehrin takımı olması bir başka dikkat çeken husus olarak ön plana çıktı.

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki iki numaralı organizasyonunun yarı final rövanşında, İspanya temsilcisi Valencia, Mestalla Stadı'nda İngiltere ekibi Arsenal'ı konuk etti.

Arsenal, 17, 69 ve 88. dakikalarda Pierre-Emerick Aubameyang, 50. dakikada Alexandre Lacazette'in attığı gollerle rakibini 4-2 mağlup etti. Valencia'nın golleri, 11 ve 58. dakikalarda Kevin Gameiro'dan geldi.

  • İlk maçı evinde 3-1 kazanan Arsenal, deplasmanda da 4-2 galip gelerek adını finale yazdırdı.

Fransız golcü Lacazette dün oynanan maçta harika bir gol kaydetti.
Fransız golcü Lacazette dün oynanan maçta harika bir gol kaydetti.

İlk final Galatasaray'a karşıydı

Arsenal, UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci kez finale yükseldi.

  • İngiltere ekibi, 2000'de UEFA Kupası adıyla oynandığı dönemde finalde Galatasaray ile karşılaştı. Sarı-kırmızılılar, normal süresi ve uzatma devreleri 0-0 biten maçta Arsenal'a penaltılarla 4-1 üstünlük sağlayarak şampiyon oldu.

Fatih Terim ve öğrencileri Arsenal'e karşı penaltılarla kazanarak kupayı müzesine götürmüştü.
Fatih Terim ve öğrencileri Arsenal'e karşı penaltılarla kazanarak kupayı müzesine götürmüştü.

Arsenal'in rakibi Chelsea

Chelsea, Stamford Bridge Stadı'nda Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt'u ağırladı.

Karşılaşmanın 90 dakikalık normal süresi, Chelsea'de Ruben Loftus-Cheek'in 28. dakikada ve Eintracht Frankfurt'ta Luka Jovic'in 49. dakikada attığı gollerle 1-1 berabere bitti.

  • İlk karşılaşması da 1-1 sonuçlanan eşleşmede, finale çıkacak takımı belirleyebilmek için uzatma devrelerine geçildi. Uzatma devrelerinde de skor değişmeyince finale çıkan takım, penaltı atışlarıyla belirlendi. Penaltılarda Eintracht Frankfurt'a 4-3 üstünlük sağlayan Chelsea, adını finale yazdırarak bir diğer İngiltere ekibi Arsenal'ın rakibi oldu.
Arsenal ile Chelsea arasındaki UEFA Avrupa Ligi finali, 29 Mayıs'ta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de oynanacak

Chelsea'li oyuncular finale çıkmanın mutluluğunu coşkuyla kutladılar.
Chelsea'li oyuncular finale çıkmanın mutluluğunu coşkuyla kutladılar.

TARİHTE BİR İLK

Bu sezon Avrupa kupalarındaki tüm finalistlerin İngiliz olması dikkat çekti. Tottenham ile Liverpool Şampiyonlar Ligi'nde eşleşirken, Arsenal ile Chelsea de Avrupa Ligi'nde rakip oldular. Avrupa kupalarında bir sezonda aynı ülkenin 4 takımının final oynayacak olması futbol tarihinde bir ilk oldu.

  • Eşleşmelerin dikkat çeken diğer yanı ise 4 finalist takımdan 3'ünün Londra kulübü olması.

1962 ve 1990 senelerinde İspanya ve İtalya'nın da 4 takımı finale çıkmıştı ancak o dönemler Avrupa'da 3 farklı kupa organizasyonu bulunuyordu. Dolayısıyla 6 finalist takımdan 4'ü aynı ülkeye aitti.

Vodafone Park'ta İngiliz kapışması

2019 UEFA Süper Kupası'nın düzenleneceği Vodafone Park'ta iki İngiliz ekibinin mücadele edeceği kesinleşti.

Şampiyonlar Ligi'nde yarı finalde iki mucizevi rövanş karşılaşması oynayan Tottenham ve Liverpool 1 Haziran'da Atletico Madrid'in sahası Wanda Metropolitano Stadı'nda karşılaşacak.Son olarak UEFA Avrupa Ligi'nde de finale iki Londra ekibi Arsenal ve Chelsea yükselmeyi başardı. Turnuvada final, 29 Mayıs'ta Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak.

  • Tottenham-Liverpool ve Arsenal-Chelsea İngiliz finallerinin galipleri ise 14 Ağustos'ta UEFA Süper Kupa'da Beşiktaş'ın sahası Vodafone Park'ta karşı karşıya gelecek.