Barcelona'nın yeni ligi: Katalonya Ligi

Barcelona Katalonya Ligi
Barcelona Katalonya Ligi

La Liga'dan atılması gündemde olan Barcelona için yeni lig ihtimalleri masaya yatırılıyor. Katalonya Spor Bakanı Gerard Figueras'in diğer Avrupa liglerini işaret etmesine rağmen en yakın ihtimal, Yeni Katalonya Ligi olarak gözüküyor...

GZT SPOR ANALİZ – Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumu şehirde hayatı durma noktasına getirdi.

Polis ekiplerinin sandıklara el koymasının ardından sokaklara taşan arbedede birçok vatandaş yaralanırken, olaylar futbolu da sekteye uğrattı. Tansiyonun giderek yükselmesinin ardından İspanya Futbol Federasyonu’na başvuran Barcelona yönetimi, Las Palmas maçının ertelenmesini talep etti.

Bağımsızlık karşıtı Las Palmas ile bağımsızlığın en büyük destekçisi Barcelona’nın TSİ 17:45’te oynayacağı karşılaşma, bu acil talebin ardından önce ertelendi. Ancak daha sonra gerçekleştirilen bir dizi toplantı neticesinde seyircisiz oynanmasına karar kılındı.

Las Palmas, günün erken saatlerinde yaptığı açıklamayla referandumu protesto etmek amacıyla Barcelona maçına, formasında İspanya bayrağıyla çıkacağını açıklamıştı.

BARCELONA, LA LIGA’DAN ATILIR MI?

İspanya hükümetinin tanımadığı referandum, La Liga ve Barcelona açısından da kritik bir öneme sahip. Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde, Barcelona artık La Liga’da mücadele edemeyecek.

Avrupa futbolunda dengeleri değiştirecek bu olasılıkla ilgili La Liga yönetiminin de tavrı net. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan La Liga Başkanı Javier Tebas, "Bağımsızlıklarını ilan ederlerse Barcelona, ligden atılır" ifadelerini kullanmıştı.

Katalonya Spor Bakanı Gerard Figueras ise bu açıklamaya cevaben, "Olası bir bağımsızlık kararının çıkması durumunda Katalan ekipleri hangi ligde oynamak istediklerine kendileri karar verecek. Bu İtalya, Fransa, Almanya olabileceği gibi İngiltere de olabilir" şeklinde konuşmuştu.

Peki, Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde neler yaşanacak? İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi liglerde mücadele edemeyeceğine kesin gözüyle bakılan Barcelona için en yüksek ihtimal, yeni kurulacak bir Katalonya Ligi...

  • 1. Barcelona
  • 2. Espanyol
  • 3. Sabadell
  • 4. Lleida
  • 5. Girona
  • 6. Llagostera
  • 7. Gimnastic
  • 8. Figueres
  • 9. Badalona
  • EDİTÖRÜN GÖRÜŞÜ: Katalonya, Madrid ekonomisi için yıllık 10 milyar dolar gibi ciddi bir hacme sahip. Barcelona ise İspanya'nın dünyaya açılan yüzlerinden biri. Şehrin maddi gücünden daha büyük öneme sahip bir marka değeri diyebiliriz. Hem siyasi hem de sportif açıdan böyle bir ayrılığa izin verilmesi uzak bir ihtimal olarak gözüküyor. Yıllık 10 milyar avrodan vazgeçmek, her hükümetin kolayca verebileceği türden bir karar değil. Sportif açıdan ise Barcelona'nın La Liga'dan atılması hemen hemen imkansıza yakın duruyor. Barcelona gibi bir dünya kulübü, futbol camiasından ziyade üçüncü partilerin ciddi yatırım yaptığı bir gayrimenkul gibi. Sponsorluk anlaşmaları, yayıncı kuruluş, oyuncu kontratları vs... Bu kadar bilinmeyeni olan bir denklemde; sonucu, 'bilinmeyenler' tayin edecektir. Katalonya bağımsızlığını ilan etse dahi, futbol bağlamında bir orta yol bulunması için tüm şartlar zorlanacaktır. Ancak tabii ki futbol için değil...