Beyin Fırtınası: Geleceğin taktiği 2-7-2 mi?

Soyunma odasında bulunan bir taktik tahtası.
Soyunma odasında bulunan bir taktik tahtası.

Fransız devi Paris Saint Germain'in U-19 takımını çalıştıran Thiago Motta, La Gazetta Dello Sport'a verdiği röportajla futbol kamuoyunu ikiye böldü. Geleceğin taktiğinin 2-7-2 olduğunu öne süren Motta, kimileri tarafından 'deli' kimileri tarafındansa 'dahi' olarak görülüyor.

Fransa Ligue 1 ekiplerinden Paris Saint Germain’in U-19 takımını çalıştıran Thiago Motta, futbol dünyasını büyük bir tartışmanın içerisine soktu. Geleceğinin taktiğinin 2-7-2 dizilişi olduğunu savunan Brezilya asıllı İtalyan futbolcu, futbol yazarlarını ve taktisyenlerini ateşli bir beyin fırtınasına sürükledi.

Savunmada 2 kişi, orta alanda ise 7 futbolcunun yer aldığı bu dizilişte bir diğer farklı detay iste toplamda 11 kişiden oluşuyor olması. Normal formasyonlarda kaleci hesaba katılmazken, toplamda 10 rakamının elde edildiği kombinasyonlar arasında değişim yaşanır; 3-5-2, 4-4-2, 4-3-3…

gzt
  • Benim oyun felsefem hücum. Oyuncularımdan birbirlerine yardım etmelerini istiyorum. Yakın oynayan takımlar her zaman oyunu domine eder. Sahanın rakamlara bölünmesini sevmem, bu rakamlar sizi yanıltabilir. Topsuz alanda rakibe baskı yapmalarını istiyorum. Bence ideal sistem 2-7-2. Gelecekte kullanılacak taktik kesinlikle bu olacak. Defans, hücum hattının en ilerisindeki oyuncudan; hücum ise kaleciden başlayacak. Artık kalecilerin de ayakları ve pas yetenekleri çok iyi olmalı. Çünkü atağı kaleciler başlatacak.

KALECİ OYUNUN NERESİNDE

Thiago Motta’nın ütopyasında kaleci, savunma ikilisinde yer almıyor. Deneyimli futbol adamına göre savunmada iki stoperden oluşan tandem yer almalı ve kaleci de 7 kişilik orta alan oyuncularından biri olmalı. Bu hesaba göre; kale boş…

ESPN'in hazırladığı dizilişte Neuer adeta bir ön libero gibi orta alanın kendi yarı sahasına bakan diliminde oynuyor.
ESPN'in hazırladığı dizilişte Neuer adeta bir ön libero gibi orta alanın kendi yarı sahasına bakan diliminde oynuyor.

Motta’nın fütüristik dizilişini biraz daha gerçeğe yakınlaştırdığımız noktada geri ikiliyi bir stoper ve bir kaleciden oluşturmamız gerekiyor. Kaleci ve stoperin önlü arkalı oynadığı sistemin orta sahasında iki defansif karakterli orta saha ve 5 adet de hücumcu isim yer alıyor. İleri uçta ise her zaman olduğu gibi çift forvet bulunuyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ NE DİYOR?

  • Konuyla ilgili bir takipçisini sorusunu yanıtlayan Sokrates Dergi Yazarı Emre Özcan, genel olarak bakıldığında bu taktiğin pek anlamlı ve uygulanabilir olmadığını savundu.

PEKİ GERÇEKTEN UYARLANABİLİR Mİ?

Thiago Motta'nın 2-7-2 dizilişi kağıt üzerinde pek bir gerçekçi durmasa da Bundesliga 2'de dikkatimizi çeken bir görüntü 'acaba' dedirtti. Hamburg ile Bielefeld arasında oynanan mücadelede ev sahibi takımın akan oyunda, Motta'nın anlattığı dizilişe büründüğü fark edildi.

Hamburg - Bielefeld maçında ev sahibi takımın sahaya yayılışı.
Hamburg - Bielefeld maçında ev sahibi takımın sahaya yayılışı.

Bu diziliş, günümüz futbolu baz alındığında 'bek' mevkini ortadan kaldırıyor. Modern futbolda oyunu değiştiren figürlerin de sağlı sollu bekler olduğunu göz önünde bulundurursak, bu mevkinin modasının kolayca geçeceğini söylemek yanlış olur. Dolasıyla takımlar iç saha maçlarında akan oyunda kısıtlı sürelerde bu formasyona bürünebilirler lakin ilk 11 dizilişinin böyle olması kısa vadede imkansız gözüküyor.

BU SİSTEM SÜPER LİG’DE OLSA NASIL OLUR?

FENERBAHÇE'NİN 2-7-2 DİZİLİŞİ
FENERBAHÇE'NİN 2-7-2 DİZİLİŞİ
GALATASARAY'IN 2-7-2 DİZİLİŞİ
GALATASARAY'IN 2-7-2 DİZİLİŞİ
BEŞİKTAŞ'IN 2-7-2 DİZİLİŞİ
BEŞİKTAŞ'IN 2-7-2 DİZİLİŞİ
TRABZONSPOR'UN 2-7-2 DİZİLİŞİ
TRABZONSPOR'UN 2-7-2 DİZİLİŞİ
BAŞAKŞEHİR'İN 2-7-2 DİZİLİŞİ
BAŞAKŞEHİR'İN 2-7-2 DİZİLİŞİ