Bir zamanlar Avrupa'da: 'Geçmişin yıldızları bugün kaç para ederdi?'

Bugün oynasalardı ne olurdu?

● Futbol dünyasındaki transfer çılgınlığı her geçen gün büyürken dünyanın dört bir yanından kulüpler, her yıl on milyonlarca Euro'luk harcamalar yapmaya devam ediyor.

● Neymar'ın 222, Paul Pogba'nın 105 milyon Euro'luk transferler yapabildiği günümüz transfer piyasası, bir zamanın efsane isimleri için de 'tarihi bedeller' doğurabilirdi.

● İtalyan pazar araştırma firması Play Ratings, 'bugün transfer olsalardı' başlığıyla geçmişin yıldızlarının olası bonservis bedellerini sıraladı.

'Yıldız futbolcudan tarihi imza!', 'Rekor bedelle transfer oldu!', 'Dudak uçuklatan fiyat!' manşetleri, transfer dönemleri boyunca birçok yayın organının 'klişe' haber duyuruları arasında yer alıyor. Bizim başlık ve haber dilimizden uzak olduğu için GZT platformunda karşılaşmak mümkün olmasa da her yıl farklı platformlardaki bu başlıkları ezberlemek neredeyse mümkün. On milyonlarca Euro'luk bedellerin 'kolaylıkla' saçılabildiği günümüzde, kalitesi bile tartışılır olan isimler için yapılan harcamalar ciddi bir artışın tam karşılığı olarak değerlendirilebilir durumda.

Neymar'ın transferi 'rekor bedel' klişesinin önemli temsilcilerinden biri olmuştu.
Neymar'ın transferi 'rekor bedel' klişesinin önemli temsilcilerinden biri olmuştu.

Cristiano Ronaldo'nun 2009 yılı yazında, 94 milyon Euro'luk bir bedelle Real Madrid'in yolunu tutması transfer harcamalarındaki belirgin artışın başlangıç 'hikayelerinden' biri olarak nitelendirilebilir. O yaz döneminde Ronaldo'ya ek olarak Kaka'yı da astronomik bir bedelle transfer eden Real Madrid; Gareth Bale, Eden Hazard gibi isimlerle devam ettireceği transfer geleneği ile 'bu harcamaların taçsız kralı' ismine sahip olmayı başardı. Bu bir 'başarı mıdır' tartışılır olsa da, dünya devleri farklı oyuncular ve farklı amaçlar için milyonlarca Euro'luk harcamalar yapmaktan asla geri durmuyor.

Son olarak Eden Hazard, 100 milyon Euro bedelle Chelsea'den Real Madrid'e transfer olmuştu.
Son olarak Eden Hazard, 100 milyon Euro bedelle Chelsea'den Real Madrid'e transfer olmuştu.

1 milyar 820 milyon Sterlin!

Brezilyalı Neymar'ın 222, Fransız Paul Pogba'nın 105 milyon Euro'luk transferler yaptığı günümüzde; irili ufaklı çok sayıda kulüp astronomik olarak değerlendirilebilecek çok sayıda transfere imza atmaya devam ediyor. Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak gösterilen İngiltere Premier Lig, İtalya Serie A, Fransa Ligue 1, İspanya La Liga ve Almanya Bundesliga'nın başını çektiği 'transfer çılgınlığı' çok sayıda sıradan futbolcuyu 'yıldız' kategorisine taşımayı kolayca başardı.

Paul Pogba.
Paul Pogba.

Peki gerçek yıldızlar... Dünya transfer endüstrisi yozlaşmadan birkaç yıl önce aktif futbolculuk hayatını sonlandıran gerçek efsanelerin bugünlerde forma giydiği düşünüldüğünde çok sayıda ismin astronomik bedellerle transferler yapabileceği sonucuna ulaşmak çok da zor değil. Bu konuda araştırmalar yürüten İtalyan pazar araştırma firması Play Ratings, 'bugün oynasalardı' başlığıyla bir liste yayınladı. Listede 6 eski futbolcuya yer veren şirket, toplamda 1 milyar 820 milyon Sterlin'lik bir harcamayı mümkün olarak değerlendirdi.

Play Ratings'in 'olası transfer tablosu' şu şekilde:

6. Gabriel Batistuta - 249 milyon Sterlin

Gabriel Batistuta, Arjantin'den çıkan en yetenekli forvet oyuncularından biri olması yanı sıra sahip olduğu şıklık ve fazlasıyla 'yakışıklı' bir futbolcu olmasıyla da rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. Play Ratings, Batistuta'nın bugünlerde gerçekleşebilecek olası bir transferinde bedelin 249 milyon Sterlin olacağını düşünüyor.

Gabriel Batistuta.
Gabriel Batistuta.

5. Marco Van Basten - 291 milyon Sterlin

Dünyada 'pivot' ve 'komple forvet' kavramlarının ortaya çıkmasını sağlayan Van Basten, efsanevi Milan ve Hollanda kadrolarında başardıklarıyla tarihin en başarılı forvetlerinden biri olarak gösteriliyor. Play Ratings'e göre Van Basten bugünün transfer piyasasında yer alsaydı Milan onun için tam 291 milyon Sterlin ödemek zorunda kalırdı.

Marco Van Basten.
Marco Van Basten.

4. Michel Platini - 296 milyon Sterlin

Platini, futbolculuğunda gösterdiği başarıları ve edindiği saygıyı futbol yöneticiliği döneminde unutturmuş olsa da, birçok insan için 'gözlerin gördüğü en iyi futbolculardan biri' olduğu kesin. Play Ratings'in yayınladığı listeye göre Platini bugün Juventus tarafından transfer edilecek olsa bedel 296 milyon Sterlin'den daha az olmayacaktı...

Michel Platini.
Michel Platini.

3. Christian Vieri - 296 milyon Sterlin

'Yırtıcı forvet' kavramının ilk üreticileri arasında değerlendirilen Christian Vieri, İtalya futbolunun yetiştirdiği en yetkin forvet oyuncularından biri. Attığı goller ve sergilediği performansla birçok futbol tutkununun zihnindeki yerini koruyan Vieri'nin bugün forma giymesi hayali gerçek olsaydı, Vieri için ödenmesi gereken tutar 296 milyon Sterlin seviyesinde olacaktı.

Christian Vieri.
Christian Vieri.

2. Diego Armando Maradona - 305 milyon Sterlin

Dünyada futbolu takip eden on milyonlarca ismin büyük bir çoğunluğuna göre tarihin en başarılı ve en iyi futbolcularından biri olarak gösterilen Diego Armando Maradona, Play Ratings'in listesinde 2. sırada yer aldı. Şirkete göre Maradona, bugün transfer olsa 305 milyon Sterlin'lik bir bedel ödenmek zorunda.

Diego Armando Maradona.
Diego Armando Maradona.

1. Ronaldo Nazario - 383 milyon Sterlin

Gerçek Ronaldo... Gözlerimizle gördüğümüz en yetenekli futbolculardan olan; 2002 Dünya Kupası'nda Rüştü'yü avladığı pis burunu yüzünden birçoğumuzun nefret ettiği Ronaldo, bugün futbol oynuyor ve sağlıklı kalabiliyor olsaydı neler olurdu tahmin etmek çok güç. Play Ratings'e göre Ronaldo'nun bugünkü değeri 383 milyon Sterlin'den az olmazdı...

Ronaldo Nazario.
Ronaldo Nazario.