Bonkörler: Transfere en fazla para harcayan 5 teknik direktör

Jose Mourinho.
Jose Mourinho.

● Portekizli teknik adam Jose Mourinho, kariyeri boyunca yaptığı 97 transfer için ödediği 1.40 milyar sterlin ile futbol tarihinin en bonkör teknik direktörü olarak kayıtlara geçti.

● Pep Guardiola ise toplam harcamada üçüncü sırada yer almasına rağmen oyuncu başına ödenen ortalama bonservis bedelinde 19.8 milyon sterlinlik tutarıyla ilk sıraya yerleşti.

Futbol tarihinde transfere en fazla para harcayan teknik direktör belli oldu. İngilizlerin dünyaca ünlü gazetesi The Sun, transfermarkt.co.uk'tan elde ettiği veriler ışığında futbol dünyanın en bonkör menajerinin Jose Mourinho olduğunu ortaya çıkardı.

Kariyeri boyunca Benfica,Porto,Chelsea,Inter,Real Madrid ve Manchester United gibi üst düzey kulüplerde teknik direktörlük yapan Portekizli futbol adamı, şimdiye dek transfere harcadığı 1.40 milyar sterlin ile listenin ilk sırasında yer aldı.

Jose Mourinho, Manchester United'taki görevinin sona ermesinin ardından kulübün tesislerini böyle terk etmişti.
Jose Mourinho, Manchester United'taki görevinin sona ermesinin ardından kulübün tesislerini böyle terk etmişti.

Çalıştırdığı takımlarda astronomik transfer bütçelerini arkasına alan Jose Mourinho, 19 yıllık kariyeri boyunca 97 oyuncu transfer etti ve bu futbolculara toplamda 1.40 milyar sterlin ödeme yapıldı. Portekizli teknik adamın en pahalı transferi ise 89 milyon sterlin karşılığında Juventus'tan Manchester United'a aldığı Paul Pogba oldu.

Kirli çıkı Carlo Ancelotti

Jose Mourinho'nun ardından listenin ikinci sırasında Carlo Ancelotti yer alıyor. Pep Guardiola'yı geride bırakmayı başararak şaşırtan İtalyan çalıştırıcı, 24 yıllık kariyerine 85 transfer sığdırdı. Milan, Real Madrid, Chelsea, Bayern Münih ve Napoli'de görev yapan usta teknik adam, bu transferler için toplamda 1.11 milyar sterlin harcadı.

Carlo Ancelotti, Napoli'de oyuncularına talimat veriyor.
Carlo Ancelotti, Napoli'de oyuncularına talimat veriyor.

60 yaşındaki Carlo Ancelotti'nin kariyerinin en pahalı imzası Gareth Bale oldu. Yıldız oyuncuyu 2013 yılında Tottenham'dan Real Madrid'e transfer eden İtalyan teknik adam, bu imza için 86 milyon sterlin ödeyerek tarihe geçti.

Guardiola az ama öz harcıyor

Listenin en genç teknik direktörü olan Pep Guardiola, toplam tutarda ilk iki sıraya giremese de futbolcu başına ödediği rakamla zirvede yer alıyor. Transfere toplamda 1.03 milyar sterlin harcayan İspanyol teknik adam, bu bütçeyi yalnızca 52 futbolcu için kullandı. Böylece Guardiola'nın bir transfer için ortalama ödediği bonservis 19.8 milyonsterlin ödediği anlaşıldı.

  • Teknik direktörlerin oyuncu başına ödedikleri ortama bonservis tutarı
  • Pep Guardiola: 19.8 milyon sterlin
  • Jose Mourinho: 14.4 milyon sterlin
  • Carlo Ancelotti: 13.05 milyon sterlin
  • Manuel Pellegrini: 11.57 milyon sterlin
  • Massimiliano Allegri: 10.5 milyon sterlin

Pep Guardiola & Kun Agüero.
Pep Guardiola & Kun Agüero.

Mütevazı rekor

Robert Lewandowski'yi Bayern Münih'e bedavaya alan ve Barcelona'da Messi,Xavi ve Iniesta mirasının üzerine konan Guardiola, çalıştığı böylesine büyük yıldızların aksine daha mütevazı bir isimle kariyer korunu kırdı. İspanyol teknik adamın kariyerinin en pahalı transfer, 62.5 milyon sterlin karşılığında Manchester City'e getirdiği Rodri.

Rekor sevici Pellegrini

Listenin dördüncü sırasında yine yolu Premier Lig'den geçen ve çalıştırdığı takımların rekor transferlerine imza atan Manuel Pellegrini var. Şilili teknik adam, 2009 yılında Real Madrid'i çalıştırdığı dönemde 80 milyon sterlin karşılığında Ronaldo'yu kadrosuna katarak kariyerinin en pahalı transferini gerçekleştirdi.

Manuel Pellegrini.
Manuel Pellegrini.

Kariyeri boyunca yaptığı 82 transfer için 949.14 milyon sterlin harcayan Manuel Pellegrini, 55 milyon sterlin karşılığında Manchester City'e getirdiği Kevin de Bruyne ile kulüp rekoru kırmıştı. Rekor sevici çalıştırıcı ayrıca şu anda başında bulunduğu West Ham United'da da kesenin ağzını açtı. Sebastian Haller için 45 milyon sterlin bonservis ödeyen Pellegrini, burada da kulüp rekoru kırdı.

Görünmez Allegri

52 yaşındaki Massimiliano Allegri, 16 yıllık teknik adamlık kariyeri boyunca 87 futbolcu için ödediği 914 milyon sterlin ile listenin son sırasında yer alıyor. Cristiano Ronaldo'nun 98 milyon sterlin karşılığında Juventus'a transfer olması kariyerinin en pahalı transferi olarak kayıtlara geçerken, 2016'da Gonzalo Higuain için ödediği 75.3 milyon sterlin de hala hafızalarda.