Briefing: Kupa finaline dair her şey

Giray Vural, Selçuk İnan, Cem Kavçak ve Fatih Terim basın toplantısında kupayla poz veriyorlar.
Giray Vural, Selçuk İnan, Cem Kavçak ve Fatih Terim basın toplantısında kupayla poz veriyorlar.

▬ Ziraat Türkiye Kupası finalinde Galatasaray ile Akhisarspor bugün Sivas Yeni 4 Eylül Stadı'nda karşılaşacak.

▬ Kupa tarihinde rekorları elinde bulunduran Galatasaray, daha önce 22 kez final oynadığı organizasyonda 17 kez şampiyon oldu. Kupayı en çok kazanan takım olan Galatasaray, organizasyonun ilk 4 senesinde de kupayı kimseye kaptırmayarak bu alanda da rekora sahip

▬ Akhisarspor, üs üste ikinci kez final oynayacağı kupada geçen yıl mutlu sona ulaşmıştı.

▬ Galatasaray'da Emre Akbaba ve Kostas Mitroglou sakatlıkları nedeniyle finalde forma giyemeyecekler.

▬ Akhisarspor'da hafif sakatlıkları bulunan Bilal Kısa ile Edin Cocalic'in durumlarının maç saatinde belli olması bekleniyor.

▬ Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinden çok sayıda sporsever Sivas’taki otellere rezervasyon yaptı. Talep dolayısıyla birçok otelde yer kalmadı, esnaf bu durumdan çok memnun.

Futbolda Ziraat Bankasının sponsorluğunda düzenlenen 57. Türkiye Kupası, Galatasaray ile Akhisarspor arasında bugün Sivas Yeni 4 Eylül Stadı'nda yapılacak final maçıyla sahibini bulacak.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1962-1963'ten itibaren düzenlenen Türkiye Kupası, 1980-1981 sezonu itibarıyla Federasyon Kupası adı altında oynanmaya başladı. Organizasyonun adı 1992-1993 sezonundan itibaren yeniden Türkiye Kupası olarak değiştirildi.

▬ Anadolu Ajansı
▬ Anadolu Ajansı
  • Kupada geçen sezon Diyarbakır'da oynanan finalde Akhisarspor, Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek mutlu sona ulaştı.

Rekorlar Galatasaray'da

Türkiye Kupası tarihinde rekorlar Galatasaray'ın elinde bulunuyor. Sarı-kırmızılı ekip organizasyonda daha önce 22 kez final oynarken, 17 kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Kupayı en çok kazanan takım olan Galatasaray, organizasyonun ilk 4 senesinde de kupayı kimseye kaptırmayarak bu alanda da rekora sahip.

Henry Onyekuru, Sivas'ta kendisinden imza isteyen taraftarı kırmıyor.
Henry Onyekuru, Sivas'ta kendisinden imza isteyen taraftarı kırmıyor.
  • Sarı-kırmızılı ekip, organizasyonun ilk kez düzenlendiği 1962-1963 sezonu ile 1963-1964, 1964-1965, 1965-1966, 1972-1973, 1975-1976, 1981-1982, 1984-1985, 1990-1991, 1992-1993, 1995-1996, 1998-1999, 1999-2000, 2004-2005, 2013-2014, 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarında kupanın sahibi oldu.

Fatih Terim rekora ortak olacak

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, kariyerindeki 3. Türkiye Kupası'nı kazanarak bu kulvarda en çok şampiyonluk yaşayan teknik adamlar arasına girmek istiyor.

Süper Lig'de 7 kezle en fazla şampiyonluk yaşayan teknik adam unvanını taşıyan Terim, Akhisarspor'u mağlup etmeleri durumunda 3. kez Türkiye Kupası'nı kaldıracak.

Basın toplantısında her iki takımın kaptanları ve teknik direktörleri kupayla birlikte poz verdi.
Basın toplantısında her iki takımın kaptanları ve teknik direktörleri kupayla birlikte poz verdi.

Kupada 1999 ve 2000'de iki kez mutlu sona ulaşan Terim, bu organizasyonda en fazla şampiyonluk yaşayan teknik direktörler Ahmet Suat Özyazıcı, Gündüz Kılıç ve Aykut Kocaman'ın rekoruna ortak olmak için mücadele edecek.

Galatasaray'ın final yolu

Ziraat Türkiye Kupası finalinde bugün Akhisarspor ile karşılaşacak Galatasaray, finale tek yenilgiyle geldi.

Geçen sezon Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluğa ulaşarak Türkiye'yi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden sarı-kırmızılı ekip, Türkiye Kupası'na 5. turdan dahil oldu.

Galatasaray, Türkiye Kupası'nda 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgiyle finale geldi. Bu maçlarda 17 gol atan sarı-kırmızılı ekip, kalesinde 9 gol gördü.

Galatasaraylı futbolcular tribünü selamlıyor.
Galatasaraylı futbolcular tribünü selamlıyor.

Organizasyonun 5. turunda TFF 2. Lig temsilcisi Keçiörengücü ile eşleşen sarı-kırmızılı ekip, 2-1 ve 1-1'lik iki maçın ardından tur atladı. Son 16 turunda Spor Toto 1. Lig takımı Boluspor ile karşılaşan Galatasaray, 1-0 ve 4-1 kazanarak çeyrek finale çıktı.

Sarı-kırmızılı takım, çeyrek finalde yine 1. Lig takımı Hatayspor ile eşleşti. Sahasındaki ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, deplasmandaki karşılaşmayı 4-2 kaybetmesine rağmen yarı finale yükseldi.

Teknik direktör Fatih Terim'in öğrencileri, yarı finalde Spor Toto Süper Lig'de sezonun iyi takımlarından Evkur Yeni Malatyaspor ile karşı karşıya geldi. İstanbul'daki ilk maç 0-0 beraberlikle sonuçlanırken Malatya'daki müsabakayı 5-2 kazanarak finale çıktı.

33 futbolcu forma giydi

Galatasaray'da bu sezon Türkiye Kupası'nda 8 maçta 33 farklı futbolcu süre aldı. Sarı-kırmızılı ekipte en fazla süreyi 531 dakikayla kaleci İsmail Çipe oldu. 24 yaşındaki file bekçisini, 528 dakikayla 18 yaşındaki Yunus Akgün ile 509 dakikayla Norveçli Martin Linnes izledi.

Yunus Akgün, Kayserispor maçında Deniz Türüç ile ikili mücadele halinde.
Yunus Akgün, Kayserispor maçında Deniz Türüç ile ikili mücadele halinde.

Galatasaray'da forma giyen futbolcular arasında en az süreyi 5 dakikayla 19 yaşındaki Malik Karaahmet, 9 dakikayla 20 yaşındaki kaleci Batuhan Şen ve 12 dakikayla 19 yaşındaki Abdussamed Karnuçu takip etti.

En golcüsü Yunus Akgün

Galatasaray'da bu sezon Türkiye Kupası maçlarında en golcü isim Yunus Akgün oldu. Genç futbolcu, sarı-kırmızılı ekibin kupada attığı 17 golün 4'ünü kaydetti.

Sarı-kırmızılılarda Türkiye Kupası'nda Yunus Akgün'ün yanı sıra Muğdat Çelik, Henry Onyekuru, Martin Linnes ve Sofiane Feghouli ikişer gol buldu. Atalay Babacan, Selçuk İnan, Christian Luyindama, Emre Akbaba ve Kostantinos Mitroglou birer gollük katkı verdi.

Yunus Akgün attığı golü kutluyor.
Yunus Akgün attığı golü kutluyor.

Fatih Terim basın toplantısında ne dedi?

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, bu haftanın Galatasaraylı taraftarlar için kupa haftası olmasını diledi.

Ziraat Türkiye Kupası finalinde bugün Yeni 4 Eylül Stadı'nda oynanacak Akhisarspor-Galatasaray karşılaşmasının öncesinde sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü Fatih Terim ve kaptan Selçuk İnan, basın toplantısı düzenledi.

Terim, hedefledikleri yerlerden birinde olduklarını, iki önemli kupadan biri için final oynayacaklarını belirtti. Spor Toto Süper Lig'den bir alt lige düşmesi kesinleşen Akhisarspor'a geçmiş olsun dileyen Terim, ayrıca hizmetlerinden dolayı Akhisarspor Teknik Sorumlusu Cem Kavçak'ı kutladı.

Fatih Terim basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.
Fatih Terim basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Akhisarspor'un lige renk kattığını ifade eden Terim, pazar gününe konsantre olan oyuncularını bugüne hazırlamaya çalıştıklarını söyledi.

Terim, ekibiyle bunu başarmaya çalışacaklarını, emeklerinin karşılığını almak istediklerini vurguladı.

Çok sayıda Türkiye Kupası kazandıklarını bunların arasına bir yenisini daha eklemek istediklerini aktaran Terim, "Türkiye Kupası'na önem veriyoruz. Türkiye'deki iki önemli şampiyonluktan biri. O yüzden biz de buna talibiz. İnşallah Galatasaraylı taraftarlar için bu haftanın kupa haftası olmasını diliyorum. Tam da kupa haftası diyorum. İnşallah da öyle olur." diye konuştu.

Akhisarspor maçında kadroda rotasyon yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Terim, "Açıkcası bugün daha rahat karar veririm. Bu bir final maçıdır o ciddiyet içerisinde oynayacağımızı söyleyebilirim." dedi.

Fatih Terim demeç verdiği esnada gülümsüyor.
Fatih Terim demeç verdiği esnada gülümsüyor.

Yaklaşık 10 gün sonra lig maçı için yeniden Sivas'a geleceklerinin hatırlatılması üzerine Terim, "Açıkcası Sivas'a son yıllarda hiç böyle güzel havada gelmemiştim. Ondan dolayı çok mutluyum. Daha önce kar ve soğuk oluyordu. Benim için Sivas'a gelmekte sorun yok. Benim doğum günüm de 4 Eylül. O yüzden bir daha, bir daha da geliriz. Kendimizi iyi hissettiğimiz yerlerden bir tanesi." değerlendirmesinde bulundu.

Fatih Terim, kupa finallerinin değişik illerde oynanmasından mutlu olduğunu dile getirdi.

"Organize ancak amatör bir kötülük"

Bir gazetecinin, "Son dönemlerde Galatasaray üzerinde çok ciddi bir algı operasyonu var. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu ise Terim, şöyle yanıtladı:

  • "Kupanın dışına mı çıkalım? Valla tabi enteresan bir süreç yaşadık. Galatasaray şu an öyle bir konumdaki yarışta olan olmayan, ilgili ilgisiz takımların başkanlarından yönetimlerine, medya mensuplarından, teknik adamlarına herkes kendi maçlarını bıraktı bizim maçları konuşuyor. Hukuki veya gerçekçi olmayan bir sürü argüman var. Karşılığı da yok bunun. Bunları esasında gülerek karşılıyoruz. Gündemde olan psikolojik tahrikler, bizim tarafa göre durum böyle. 'Galatasaray Türkiye'dir' lafının boşa edilmediğini bir kez daha gösteren bu yaklaşıma bizim camiamız, taraftarımız aslında çok alışkın. Tabir yerindeyse organize ancak amatör bir kötülük gözlemliyoruz. Eğer dediğim gibi hedefleri yarinki kupa veya pazar günkü maçsa bizi kızdırıp konsantrasyonumuzu bozmaksa, hepsine geçmiş olsun."

Her iki takım basın toplantısında kupayla birlikte klasikleşen o pozu verdi.
Her iki takım basın toplantısında kupayla birlikte klasikleşen o pozu verdi.

"Dikkatli olun, uyanık olun"

Terim, Galatasaray taraftarına küçük bir hatırlatma yapmak istediğini belirterek, şunları kaydetti:

  • "Kalan süreçte inancını kaybetmeden, mücadeleyi bırakmadan, duaları eksik etmeden Galatasaray'a yakışır bir tutum sergilemek. Son olarak da burası her şeyden önemli. Onlara tavsiyem; dikkatli olun, uyanık olun ve en önemlisi yaşananların farkında olun ama unutmayın. Kendi camiama seyircime söyleyeceğim son söz budur."

Selçuk İnan'ın görüşleri

Selçuk İnan da Süper Lig'den bir alt lige düşen Akhisarspor'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Akhisarspor'un ligden düşmesinin bugünkü maçı etkilemeyeceğine dikkati çeken Selçuk, "Final maçları başka havada oynanır, biz de bunun farkındayız. Sezon başında kaybettik. bugünkü maçın çok zor olacağını biliyoruz. İnşallah izleyenlere güzel futbol izlettiririz. Sadece futbolun konuşulduğu güzel bir maç olmasını temenni ediyorum. İnşallah sonucunda da kazanan taraf biz oluruz." ifadelerini kullandı.

Selçuk İnan basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.
Selçuk İnan basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.

Ligde hafta sonu oynayacakları Medipol Başakşehir maçının sorulması üzerine Selçuk, "Hiçbir şey o maçı olumsuz etkilemez. İki maç da çok önemli. 3 günde bir senelik emeklerin karşılığını alabiliriz. Öncelikle bugünkü maç var. Bu maçı kazanarak Başakşehir maçına daha da moralli çıkmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Basın toplantısında, teknik direktör Fatih Terim, teknik sorumlu Cem Kavçak, futbolcular Selçuk İnan ve Güray Vural, kupayla poz verdi.

Galatasaray - Akhisarspor maçı hangi kanalda? Saat kaçta?

  • Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası finalinde bu akşam Sivas'ta organizasyonun son şampiyonu Akhisarspor ile karşılaşacak. Yeni 4 Eylül Stadı'nda saat 20.45'te başlayacak final müsabakası, ATV'den yayınlanacak. Mücadeleyi hakem Suat Arslanboğa yönetecek.

Galatasaray'ın son idmanında futbolcular istasyon çalışıyor.
Galatasaray'ın son idmanında futbolcular istasyon çalışıyor.

Akhisarspor - Galatasaray maçının muhtemel 11'leri

  • Akhisarspor Muhtemel XI: Fatih, Vrsajevic, Rotman, Caner, Güray, Zeki, Sissoko, Barbosa, Aykut, Manu, Bokila.
  • Galatasaray Muhtemel XI: Muslera, Mariano, Luyindama, Marcao, Nagatomo, Fernando, Belhanda, Ndiaye, Feghouli, Diagne, Onyekuru.

Emre Akbaba hastaneye götürülmek üzere ambulansa bindiriliyor.
Emre Akbaba hastaneye götürülmek üzere ambulansa bindiriliyor.

Sakat ve cezalılar

  • Galatasaray'da Emre Akbaba ve Kostas Mitroglou sakatlıkları nedeniyle bu maçta forma giymeyecek olan oyuncular. Akhisarspor'da hafif sakatlıkları bulunan Bilal Kısa ile Edin Cocalic'in durumlarının maç saatinde belli olması bekleniyor.

Finalin hakemi Suat Arslanboğa

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulundan yapılan açıklamaya göre 15 Mayıs Çarşamba günü Sivas'taki Yeni 4 Eylül Stadı'nda saat 20.45'te başlayacak maçta Suat Arslanboğa düdük çalacak.

Arslanboğa'nın yardımcılıklarını Serkan Ok ve İsmail Şencan yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Bahattin Şimşek olacak.

Suat Arslanboğa seremonide İstiklal Marşımızı okuyor.
Suat Arslanboğa seremonide İstiklal Marşımızı okuyor.

Akhisarspor ikinci kez finalde

Akhisarspor, Türkiye Kupası'nda üst üste ikinci kez finalde mücadele edecek. Ege temsilcisi, kupada geçen sezon yarı finalde Galatasaray'ı eleyerek tarihinde ilk kez finale yükseldi. Akhisarspor, finalde de Fenerbahçe'yi mağlup ederek, kupayı kazanma başarısı gösterdi.

Bu sezon kupada mağlubiyeti yok

Kupayı müzesine götüren 15. ekip olan Akhisarspor, bu sezon 5. turdan başladığı organizasyonda Fatih Karagümrük, İstikbal Mobilya Kayserispor, Kasımpaşa ve Ümraniyespor'u saf dışı bıraktı.

Cem Kavçak kenarda öğrencilerini izliyor.
Cem Kavçak kenarda öğrencilerini izliyor.
  • Kupada 8 maçta da mağlup olmayan yeşil-siyahlı ekip, bu müsabakalarda 7 galibiyet ve 1 beraberlik aldı.

Üst üste finale çıkmayı başaran 10. takım

Geçen sene olduğu gibi bu yıl da adını finale yazdıran Akhisarspor, kupa tarihinde üst üste finale çıkma başarısı gösteren 10. takım oldu.

Kupada daha önce Altay, Beşiktaş, Eskişehirspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Gençlerbirliği, Göztepe, MKE Ankaragücü ve Trabzonspor art arda en az iki kez finalde mücadele etmişti.

Art arda ikinci kupa

Türkiye Kupası'nda daha önce Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Göztepe üst üste 2 kez kupayı kazanmıştı. Akhisarspor da bugün Galatasaray'ı yenip bu takımların arasına girmek için mücadele edecek.

Akhisarspor'un geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'yi mağlup ederek kazandığı şampiyonluğun en çok paylaşılan karesi.
Akhisarspor'un geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'yi mağlup ederek kazandığı şampiyonluğun en çok paylaşılan karesi.

Cem Kavçak basın toplantısında ne dedi?

Ziraat Türkiye Kupası finalinde bugün Galatasaray ile karşılaşacak Akhisarspor'un teknik sorumlusu Cem Kavçak, geçen sene olduğunu bu sene de kupa sevincini yaşamak istediklerini söyledi.

Kupa finalinin oynanacağı Yeni 4 Eylül Stadı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kavçak, ligden düştükleri için Sivas'a buruk geldiklerini aktardı.

Cem Kavçak basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.
Cem Kavçak basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.

Yaşadıkları olumsuz sebeplerden dolayı 7 yıllık Süper Lig macerasının geçen hafta son bulduğunu anımsatan Kavçak, "Akhisarspor camiası olarak yıllarca sempati kazandık. Bu lige değer kattığımızı düşünüyorum. İnşallah önceki yıllarda olduğu gibi birlik beraberliğimizi tekrar yakalayıp hak ettiğimiz yerlere en kısa zamanda geliriz." dedi.

Final maçıyla ilgili değerlendirmede bulunan Kavçak, şunları kaydetti:

  • "Geçen sene bu gururu yaşadık, bu sene tekrar yaşamak istiyoruz. Kupayı 2 sene arka arkaya kazananlar listesine adımızı yazdırmak istiyoruz. Ligden düşmüş olabiliriz ama bu bizim için artı bir motive olacak. Çünkü artık kaybedecek bir şeyimiz yok, en azından ligi kupayla bitirmek istiyoruz. Galatasaray bu kupayı en çok kazanan takım. Maçın hakemi Suat Arslanboğa, bu sene 8 maçımızı yönetti. Biz hiç birini kazanamadık, bu da bizim adımıza kötü bir istatistik. Bu şanssızlığı yenip maçı hak edenin kazandığı bir gece olmasını diliyorum."

"Akhisar'a kupayı götürmek istiyoruz"

Akhisarspor'un tecrübeli tecrübeli futbolcusu Güray Vural ise ligin kendileri için iyi geçmediğini söyledi.

Sezonu kupa ile kapatmayı hedeflediklerini belirten Güray, "Buraya kazanmaya geldik. Rakibimize saygımız sonsuz. Çok zor bir maç olacak bunun da farkındayız. Geçen sene kupayı kazanmış bir takım olarak bu sene de Akhisar'a kupayı götürmek istiyoruz. Takım olarak heyecanlıyız, bu heyecanımızı sahaya yansıtarak, bu finalin zevkini yaşayarak umarım kazanan taraf biz oluruz." ifadelerini kullandı.

Giral Vural basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.
Giral Vural basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Güray, ligden düştükleri için takım ve camia olarak üzgün olduklarını dile getirerek, sezonu en azından kupayla kapatmak istediklerini aktardı.

Ligden düşüp kupayı kazanan Bursaspor

Türkiye Kupası'nda daha önce finale yükselen takımlardan 3'ü ligden düşmüştü. Bu ekiplerden kupayı müzesine götüren Bursaspor, kupayı kazandığı için yürürlükte olan statü gereği bir sonraki yıl da Süper Lig'de yer almıştı.

1982-1983 sezonunda lige veda eden Mersin İdmanyurdu, finalde Fenerbahçe'ye mağlup olmuştu.

Cem Kavçak seremonide İstiklal Marşımızı okuyor.
Cem Kavçak seremonide İstiklal Marşımızı okuyor.

1985-1986'da finalde Altay'ı yenerek kupayı kazanan Bursaspor, ligde küme düşme hattında yer almasına rağmen o sene geçerli olan statü doğrultusunda şampiyonluğa ulaştığı için ligden düşürülmemişti.

2006-2007'de Beşiktaş'a karşı final oynayan ve mağlup olan Kayseri Erciyesspor, sezon sonunda küme düşen ekipler arasında yer almıştı.

TFF Süper Kupa

Ziraat Türkiye Kupası'nı kazandığı takdirde Süper Lig şampiyonu ile TFF Süper Kupa maçına çıkacak Akhisarspor, finali kaybetse bile Galatasaray'ın ligde şampiyonluğa ulaşması halinde sarı-kırmızılı takımla TFF Süper Kupa maçına çıkmaya hak kazanacak.

▬ TFF Süper Kupası
▬ TFF Süper Kupası

15 ayrı takım kazandı

Türkiye Kupası'nı, 56 yıllık geçmişinde şimdiye dek 15 ayrı takım müzesine götürdü. Kupada şimdiye dek Galatasaray 17, Beşiktaş 9, Trabzonspor 8, Fenerbahçe 6, Altay, MKE Ankaragücü, Göztepe, Gençlerbirliği ve Kocaelispor ikişer, Eskişehirspor, Bursaspor, Sakaryaspor, Kayserispor, Atiker Konyaspor ve Akhisarspor da birer kez mutlu sona ulaştı.

22 ayrı takım final oynadı

Türkiye Kupası'nın 56 yıllık geçmişinde daha önce 22 ayrı takım finallerde mücadele ederken, bunlardan 15'i en az 1 kez kupa sevinci yaşadı.

Finale yükselip de kupayı şimdiye dek hiç kazanamayan takımlar ise eski ismi İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan Medipol Başakşehir (2 kez) Adana Demirspor, Boluspor, Mersin İdmanyurdu, Samsunspor, Antalyaspor, Kayseri Erciyesspor.

Akhisarspor'un geçtiğimiz sezona ait şampiyonluk pozu.
Akhisarspor'un geçtiğimiz sezona ait şampiyonluk pozu.

Bunun yanı sıra Kocaelispor 2, Sakaryaspor, Kayserispor, Atiker Konyaspor ve Akhisarspor ise oynadığı tek finalde kupayı kazanma başarısını gösterdi.

  • Öte yandan, 15 kez final oynayan Beşiktaş 9, 14 kez finalde yer alan Trabzonspor ise 8 kez güldü.

En çok final kaybeden takım Fenerbahçe

Fenerbahçe, 17 kez final oynayıp, bunlardan sadece 6'sında kupayı alırken, en fazla final kaybeden takım oldu. Türkiye Kupası'nda ayrıca, Altay 7 kez finale çıkıp, 2 kez, Bursaspor da 6 kez final oynayıp, sadece bir kez kupanın sahibi olabildi.

Finalistler ve kupa sayıları

  • Türkiye Kupası'nın 56 yıllık geçmişinde finale yükselen takımlar ve kazandıkları kupa sayıları şöyle:
  • Takımlar Final Kupa
  • Galatasaray 22 17
  • Beşiktaş 15 9
  • Trabzonspor 14 8
  • Fenerbahçe 17 6
  • Altay 7 2
  • MKE Ankaragücü 5 2
  • Gençlerbirliği 5 2
  • Göztepe 3 2
  • Kocaelispor 2 2
  • Bursaspor 6 1
  • Eskişehirspor 4 1
  • Sakaryaspor 1 1
  • Kayserispor 1 1
  • Atiker Konyaspor 1 1
  • Akhisarspor 1 1
  • Medipol Başakşehir 2 -
  • Adana Demirspor 1 -
  • Boluspor 1 -
  • Mersin İdmanyurdu 1 -
  • Samsunspor 1 -
  • Antalyaspor 1 -
  • Kayseri Erciyesspor 1 -

Türkiye Kupası finalleri

  • Türkiye Kupası'nı şimdiye dek kazanan takımlar, sezonlara göre finallerdeki rakipleri ve maç sonuçları şöyle:
  • Sezon Kazanan Finalist 1. Maç 2. Maç
  • 1962-63 Galatasaray Fenerbahçe 2 - 1 2 - 1
  • 1963-64 Galatasaray Altay 0 - 0 3 - 0 Hükmen
  • 1964-65 Galatasaray Fenerbahçe 0 - 0 1 - 0
  • 1965-66 Galatasaray Beşiktaş 1 - 0
  • 1966-67 Altay Göztepe 2 - 2 Kurayla
  • 1967-68 Fenerbahçe Altay 2 - 0 0 - 1
  • 1968-69 Göztepe Galatasaray 1 - 0 1 - 1 Uzatmada
  • 1969-70 Göztepe Eskişehirspor 1 - 2 3 - 1
  • 1970-71 Eskişehirspor Bursaspor 0 - 1 2 - 0
  • 1971-72 Ankaragücü Altay 0 - 0 3 - 0
  • 1972-73 Galatasaray Ankaragücü 3 - 1 1 - 1
  • 1973-74 Fenerbahçe Bursaspor 0 - 1 3 - 0
  • 1974-75 Beşiktaş Trabzonspor 0 - 1 2 - 0
  • 1975-76 Galatasaray Trabzonspor 0 - 1 1 - 0 5-4 (Penaltılar)
  • 1976-77 Trabzonspor Beşiktaş 1 - 0 0 - 0
  • 1977-78 Trabzonspor A.Demirspor 3 - 0 0 - 0
  • 1978-79 Fenerbahçe Altay 1 - 2 2 - 0
  • 1979-80 Altay Galatasaray 1 - 0 1 - 1
  • 1980-81 Ankaragücü Boluspor 2 - 1 0 - 0
  • 1981-82 Galatasaray Ankaragücü 3 - 0 1 - 2
  • 1982-83 Fenerbahçe Mersin İ.Y. 2 - 1 2 - 0
  • 1983-84 Trabzonspor Beşiktaş 2 - 0 Uzatmada
  • 1984-85 Galatasaray Trabzonspor 2 - 1 0 - 0
  • 1985-86 Bursaspor Altay 2 - 0
  • 1986-87 Gençlerbirliği Eskişehirspor 5 - 0 1 - 2
  • 1987-88 Sakaryaspor Samsunspor 2 - 0 1 - 1
  • 1988-89 Beşiktaş Fenerbahçe 1 - 0 2 - 1
  • 1989-90 Beşiktaş Trabzonspor 2 - 0
  • 1990-91 Galatasaray Ankaragücü 3 - 1 Uzatmada
  • 1991-92 Trabzonspor Bursaspor 0 - 3 5 - 1
  • 1992-93 Galatasaray Beşiktaş 1 - 0 2 - 2
  • 1993-94 Beşiktaş Galatasaray 0 - 0 3 - 2
  • 1994-95 Trabzonspor Galatasaray 3 - 2 1 - 0
  • 1995-96 Galatasaray Fenerbahçe 1 - 0 1 - 1 Uzatmada
  • 1996-97 Kocaelispor Trabzonspor 1 - 1 1 - 0
  • 1997-98 Beşiktaş Galatasaray 1 - 1 1 - 1 5-3 (Penaltılar)
  • 1998-99 Galatasaray Beşiktaş 0 - 0 2 - 0
  • 1999-00 Galatasaray Antalyaspor 5 -3 Uzatmada
  • 2000-01 Gençlerbirliği Fenerbahçe 2 - 2 6-3 (Penaltılar)
  • 2001-02 Kocaelispor Beşiktaş 4 - 0
  • 2002-03 Trabzonspor Gençlerbirliği 3 - 1
  • 2003-04 Trabzonspor Gençlerbirliği 4 - 0
  • 2004-05 Galatasaray Fenerbahçe 5 - 1
  • 2005-06 Beşiktaş Fenerbahçe 3 - 2 Uzatmada
  • 2006-07 Beşiktaş K.Erciyesspor 1 - 0 Uzatmada
  • 2007-08 Kayserispor Gençlerbirliği 0 - 0 11-10 (Penaltılar)
  • 2008-09 Beşiktaş Fenerbahçe 4 - 2
  • 2009-10 Trabzonspor Fenerbahçe 3 - 1
  • 2010-11 Beşiktaş İBB Spor 2 - 2 4-3 (Penaltılar)
  • 2011-12 Fenerbahçe Bursaspor 4 - 0
  • 2012-13 Fenerbahçe Trabzonspor 1 - 0
  • 2013-14 Galatasaray Eskişehirspor 1 - 0
  • 2014-15 Galatasaray Bursaspor 3 - 2
  • 2015-16 Galatasaray Fenerbahçe 1 - 0
  • 2016-17 Atiker Konyaspor Medipol Başakşehir 0 - 0 4-1 (Penaltılar)
  • 2017-18 Akhisarspor Fenerbahçe 3 - 2

Yeni 4 Eylül Stadyumu finale hazır

Müsabakanın oynanacağı 27 bin 532 seyirci kapasiteli Yeni 4 Eylül Stadyumu'nda da bazı çalışmalar gerçekleştirildi. Stadyumdaki bazı bölümlerde kriterlere uygun düzenlemeler yapıldı. Akhisarspor ve Galatasaray taraftarlarına eşit olarak yer ayrılan stadyum her iki takımın bayraklarıyla süslendi.

Yeni 4 Eylül Stadyumu Müdürü Fatih Şimşek ise "sultan şehir" Sivas'ta ilk defa büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Sivas 4 Eylül Stadı'na takımların bayrakları asıldı.
Sivas 4 Eylül Stadı'na takımların bayrakları asıldı.

Stadyumun çevre düzenlenmesinin de tamamlandığını söyleyen Şimşek, "Stadyumumuzdaki eksiklikler Türkiye Futbol Federasyonu kriterlerine göre tamamlandı. Son saatleri bekliyoruz. Taraftarlar için stadyum çaprazlama ikiye bölündü. Kuzey-güney ve doğu-batı şeklinde. Kuraya göre Akhisarspor taraftarları kuzey ve güney tribünlerinde, Galatasaray taraftarları ise doğu ve batı tribünlerinde yerini alacak." ifadelerini kullandı.

Otellerde rezervasyonlar doldu

Royal Otel Müdürü Tuba Doğan ise otellerinin ve kentteki diğer otellerde doluluk oranının yüzde 100 olduğunu söyledi. Bu durumun memnuniyetini yaşadıkları belirten Doğan, "Sivas halkı olarak bunun sevincini yaşıyoruz. Bizim ve esnafımız için çok iyi gelir kaynağı olacağını düşünüyorum." dedi.

Sivas'ta ilk kez final müsabakası oynandığını aktaran ve bu tür organizasyonların devamını dileyen Doğan, "İnşallah bundan sonraki müsabakalar da Sivas'ta olur ve biz de bundan kazanç sağlarız. Otelimiz 120 yatak kapasiteli ve tamamı dolu. Rezervasyon için arayanlara dolu olduğumuzu söylüyoruz." diye konuştu.

Sivas 4 Eylül Stadı'nda Akhisarspor bayrakları.
Sivas 4 Eylül Stadı'nda Akhisarspor bayrakları.

Büyük heyecan yaşanıyor

Sivas'ta Ziraat Türkiye Kupası'nda Akhisarspor ile Galatasaray arasında oynanacak final maçının heyecanı yaşanıyor. Yeni 4 Eylül Stadı'nda bugün saat 20.45'te başlayacak karşılaşmayı izlemek için başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinden çok sayıda sporsever kentteki otellere rezervasyon yaptı.

Talep dolayısıyla birçok otelde yer kalmadı, esnaf ise şehrin tanıtımına büyük katkı sunacak organizasyondan büyük memnuniyet duyuyor.

Büyük Otel Genel Koordinatörü Kaya Korkmazgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, final müsabakasının kentteki tüm esnafa yansımasının olduğunu söyledi.

Sivas 4 Eylül Stadı'nda Galatasaray bayrakları.
Sivas 4 Eylül Stadı'nda Galatasaray bayrakları.

Tüm otel işletmecilerinin bu durumdan memnuniyet duyduğunu belirten Korkmazgil, "Gelecek misafirlerimizin rahat etmesi için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Gerek yemek menülerimiz ve gerekse otel hizmetleri anlamında eksik olmaması için tüm gayretimizi gösterdik. Sivas'taki bütün otellerimiz dolu ve çok mutluyuz." dedi.

Esnafların adeta bayram havası yaşayacağını vurgulayan Korkmazgil, şunları kaydetti:

  • "Sivas'ta büyük bir hareketlilik olacak. Bu hareketlilik Sivas'taki esnafımıza da halkımıza da yarayacak. Sivas'ta aktivitelerin daha bol olması, futbolun dışında diğer spor branşlarının finallerinin de yapılması esnafa küçük de olsa bir katkı sağlayacaktır, bu katkı da önemsenecek bir katkıdır. Yıllardır otelimizde konaklayan misafirlerimiz aradığında 14-16 Mayıs tarihlerinde dolu olduğumuzu söylüyoruz. Otelimize 2 ay öncesinden rezervasyon yaptıranlar var. Türkiye'de büyük bir finalin Sivas'ta olması güzel bir şey. 180 yatak kapasitemiz var ve tamamı dolu. Sivas'ın özel yemeklerini gelen misafirlerimize tattırma imkanımız olacak."