Çölde bir vaha gibi: Brezilya üst üste 2.kez Dünya Şampiyonu

​Çölde bir vaha gibi: Brezilya üst üste 2.kez Dünya Şampiyonu
​Çölde bir vaha gibi: Brezilya üst üste 2.kez Dünya Şampiyonu

12 yıl sonra tekrar Güney Amerika’ya taşınan kupaya Brezilya unvanını korumak için gelmişti ancak daha ilk maçta Pele sakatlanınca diğer takımlar umutlanmıştı. Pele’den yoksun turnuvaya devam eden Sambacıları, ‘Küçük Kuş’ lakaplı Garrincha zafere taşıyacaktı.

Batı Almanya ve Arjantin gibi güçlü rakipleri geride bırakarak 1962 Dünya Kupası’nı düzenlemeye hak kazanan Şili, 1960 yılında tarihin en şiddetli depremlerinden birini yaşamış olmasına rağmen Futbol Federasyonu Başkanı Carlos Dittorn’un yoğun çabaları sayesinde Dünya Kupası’nı düzenlemeyi başardı.

Garrincha rakibini geçmeye çalışırken
Garrincha rakibini geçmeye çalışırken

Şili 1962’ye toplam 16 ülke katıldı. Avrupa'dan 10, Güney Amerika'dan 5, Kuzey, Orta Amerika'dan ise bir ekip, Şili'de mücadele etti. Avrupa'dan Bulgaristan, eski Çekoslovakya, İngiltere, Batı Almanya, Macaristan, İtalya, eski SSCB, İspanya, İsviçre ve eski Yugoslavya, Güney Amerika'dan Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya ve Uruguay ile Kuzey, Orta Amerika'dan Meksika katılan ülkeler oldu.

Tarihin en sert turnuvası olarak tarihe geçen 1962 Dünya Kupası’nda tam 37 futbolcu henüz ilk tur maçlarında sakatlandı. Birçok futbolcunun, turnuvaya sertliği getiren takım olarak görülen İtalya’nın maçlarında sakatlanması dikkati çekti. Öyle ki, Şili basınında İtalyanların turnuvaya yanlışlıkla Karate takımını getirdiği haberleri yer aldı. Böyle bir ortamda gerçekleşen 1962 Dünya Kupası’nda seyircilere güzel futbol izlettiren ve onların gözlerinin pasını silen bir tek Brezilya vardı. Ancak sertlikten onlar da nasibini almıştı. Meksika ile oynanan ilk maçta en büyük yıldızları Pele’yi sakatlığa kurban vermişlerdi. Pele turnuvanın geri kalanında forma giyemedi ancak Brezilya Garrincha önderliğinde yine de ipi göğüsleyen takım olacaktı.

Pele olmamasına rağmen Brezilya hücum gücü yine gösterişli oynamaya devam ediyordu. Grubun son maçında Pele’nin yerine oynamaya başlayan Amarildo, genç yıldızı aratmıyordu. Öyle ki, Brezilya Amarildo’nun 2 golüyle İspanya’yı 2-1 mağlup etti ve gruptan lider çıktı. Hatta maçtan sonra İspanyolların hocası Helenio Herrera “Brezilya Pele’siz bir hiç olmalıydı. Bu Amarildo da kim böyle?” diyordu.

Brezilya çeyrek finalde Garrincha(2) ve Vava’nın golleriyle İngiltere’yi 3-1 ile geçerken, yarı finalde Şili ile eşleşmişti. İtalya gibi turnuvanın en sert takımlarından biri olan Şili sert oyununu bu maçta da sürdürmüş, hatta kendisine yapılan faullerden dolayı sinirlenen Garrincha, yaptığı bir hareket nedeniyle oyundan atılmıştı. Buna rağmen Brezilya Garrincha (2) ve Vava’nın (2) golleriyle Şili’yi elemiş ve finale yükselmişti. Brezilya’nın finaldeki rakibi Çekoslavakya’ydı.

İlk turda Brezilya ile aynı grupta yer alan Çekoslvakya, gruptan zar zor çıkmasına rağmen çeyrek finalde Macaristan’ı, yarı finalde ise Yugoslavya’yı eleyerek sürpriz bir şekilde finale gelmişti. Grup maçında berabere kaldığı Çekoslavakya karşısında Brezilya yine de mutlak favoriydi. Maç başladı. Kontrollü ve iyi bir takım oyunu oynayan Çekler, Garrincha’yı yakın markaja almış Brezilya’yı durdurmaya çalışıyordu. 15. Dakikada Çekoslavakya oynadığı iyi oyunun karşılığını aldı ve Josef Masopust’un golüyle 1-0 öne geçti. Ne var ki Çeklerin sevinci çok kısa sürecekti. Golden iki dakika sonra, kariyerinin önemli bir bölümünü İtalya’da geçirecek olan Amarildo sahneye çıkmış ve Brezilya’ya beraberliği getirmişti. 3.Dünya Kupası’nı oynayan Çek kaleci Schrojf, çok tecrübeli bir isim olmasına rağmen golde bariz bir hata yapmıştı.

Beraberlik golünden sonra oyun disiplininden kopmayan Çekler, buldukları birkaç pozisyonda Brezilya kalesini zorlamışlardı. Ancak ikinci yarıda oyunun kontrolünü eline alan Brezilya, Ancak ikinci yarının ortalarında Brezilya, Çek savunmasını aşmayı başarmıştı. Amarildo köşe bayrağının yakınında savunmasından kurtulmuş ve kaleye doğru yönelmişti. Arka direğe doğru yolladığı topa Zito kafayla vurmuş ve takımını 2-1 öne geçirmişti.

Bu golden sonra daha da çöken ve Brezilya’nın estetik futboluna karşılık veremeyen Çekler pozisyon bulmakta zorlanıyordu. Maçın sonucunu ve Dünya Kupası’nın sahibini tayin eden gol Brezilyalı Vava’dan geliyordu. Topu Vava’nın önüne düşüren kaleci Schrojf, yaptığı ikinci hatayla maçın kaderini çiziyordu. Brezilya üst üste 2.kez Dünya Şampiyonu’ydu. Turnuvada, attığı 4 golle 6 gol kralından birisi olmayı başaran Garrincha, tüm gollerini çeyrek ve yarı final mücadelelerinde atarak Brezilya’ya kupayı getiren en önemli isim olmuştu.