Dudak uçuklatan servetleri, dünya şampiyonluklarını bir hata yüzünden kaybeden 10 sporcu

​Dudak uçuklatan servetleri, dünya şampiyonluklarını bir hata yüzünden kaybeden 10 sporcu
​Dudak uçuklatan servetleri, dünya şampiyonluklarını bir hata yüzünden kaybeden 10 sporcu

Dopingle mücadelenin en üst seviyede olduğu bisiklette sayısız sporcu men cezasına çarptırıldı. İşte bir zamanlar zirvenin sahibi olan sonrasında da kayıplara karışan 10 bisiklet sporcusu…

“Bir kariyer nasıl yerle bir edilir?” sorusunun yanıtını hiç kuşkusuz en kolay doping cezası alan isimlere bakarak görebiliriz. Peki, ama milyonlarca insanı kendisine hayran bırakan bu insanları bulundukları pozisyonlara çıkartan şey doping mi? Ya da mevcut durumlarını korumak için mi yasaklı madde kullanıyorlar.

Sebep her neyse; bir anlık bir kararla verdikleri ‘yasaklı madde’ kullanımı söz konusu sporcuların kariyerlerini bir anda yerle bir etmeye yetiyor.

Bisiklet sporu en zorlu branşlardan biri. Hal böyle olunca da kondisyonu iyi olmayan isimlerin bu sporda tutunması oldukça zor. Bu nedenle de yasaklı madde kullanan sporcuların birçoğu bisiklet sporcusu…

İşte isimleri dopinge karışan 10 önemli bisiklet sporcusu;

Lance Armstrong

                                    18 Eylül 1971 tarihinde ABD'de dünyaya gelen Lance Armstrong, 7 kez üst üste Fransa Bisiklet Turu'nu kazandı. Bu büyük başarısının öncesinde kanserle mücadele eden sonrasında da bisikletle hayata tutunan Lance Armstrong bu nedenle çok sevilen bir isim oldu. Sürekli olarak ABD'li sporcunun doping yaptığı konuşuluyor ancak tespit edilemiyordu. Sonuç olarak Lance Armstrong'un yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı. Ünlü sporcu da bunu doğruladı. Armstrong'un elde ettiği tüm başarılar geri alındı.Lance Armstrong kimdir?
Lance Armstrong 18 Eylül 1971 tarihinde ABD'de dünyaya gelen Lance Armstrong, 7 kez üst üste Fransa Bisiklet Turu'nu kazandı. Bu büyük başarısının öncesinde kanserle mücadele eden sonrasında da bisikletle hayata tutunan Lance Armstrong bu nedenle çok sevilen bir isim oldu. Sürekli olarak ABD'li sporcunun doping yaptığı konuşuluyor ancak tespit edilemiyordu. Sonuç olarak Lance Armstrong'un yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı. Ünlü sporcu da bunu doğruladı. Armstrong'un elde ettiği tüm başarılar geri alındı.Lance Armstrong kimdir?
Marco Pantani

                                    13 Ocak 1970 doğumlu Marco Pantani, 34 yaşında 14 Şubat 2004'te vefat etti. Fransa Bisiklet Turu'nu altıncı kez kazanan İtalyan sporcu olan Marco Pantani'nin hayatı 1999'da değişti. Kanında doping tespit edilen sporcu İtalya Bisiklet Turu'ndan çıkarıldı. Cezasının ardından bisikletine kavuşan Pantani hakkında sürekli olarak söylentiler çıkıyordu. 14 Şubat 2004'te ünlü sporcu bir otel otasında ölü bulundu. Pantati'nin fazla dozda uyuşturucu kullandığı için vefat ettiği ortaya çıktı.
Marco Pantani 13 Ocak 1970 doğumlu Marco Pantani, 34 yaşında 14 Şubat 2004'te vefat etti. Fransa Bisiklet Turu'nu altıncı kez kazanan İtalyan sporcu olan Marco Pantani'nin hayatı 1999'da değişti. Kanında doping tespit edilen sporcu İtalya Bisiklet Turu'ndan çıkarıldı. Cezasının ardından bisikletine kavuşan Pantani hakkında sürekli olarak söylentiler çıkıyordu. 14 Şubat 2004'te ünlü sporcu bir otel otasında ölü bulundu. Pantati'nin fazla dozda uyuşturucu kullandığı için vefat ettiği ortaya çıktı.
Alex Zulle

                                    Dünyanın en iyi bisiklet sporcuları arasında gösterilen Alex Zulle de kariyerine dopingi bulaştıranlardan. İsviçreli sporcu 1996 ve 1997 yıllarında İspanya Bisiklet Turu'nu kazandı. 1995 ve 1999'da Alex Zulle Fransa Bisiklet Turu'nda ikinci oldu. 1998'de doping yaptığı tespit edilen Zülle, 2004'te emekliye ayrıldı.
Alex Zulle Dünyanın en iyi bisiklet sporcuları arasında gösterilen Alex Zulle de kariyerine dopingi bulaştıranlardan. İsviçreli sporcu 1996 ve 1997 yıllarında İspanya Bisiklet Turu'nu kazandı. 1995 ve 1999'da Alex Zulle Fransa Bisiklet Turu'nda ikinci oldu. 1998'de doping yaptığı tespit edilen Zülle, 2004'te emekliye ayrıldı.
Jan Ullrich

                                    Alman eski bisiklet sporcusu Jan Ullrich, 1997 yılında Fransa Bisiklet Turu'nda mutlu sona ulaştı. Alman sporcu, 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları'nda altın ve gümüş madalya kazandı. 2007'de emekli olan sporcu hakkında aynı dönemlerde soruşturma açıldı. 2013'te Ullrich doping yaptığını itiraf etti. Ünlü sporcunun mahkeme sonucunda 2005'ten sonra elde ettiği tüm sonuçlar geri alındı.
Jan Ullrich Alman eski bisiklet sporcusu Jan Ullrich, 1997 yılında Fransa Bisiklet Turu'nda mutlu sona ulaştı. Alman sporcu, 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları'nda altın ve gümüş madalya kazandı. 2007'de emekli olan sporcu hakkında aynı dönemlerde soruşturma açıldı. 2013'te Ullrich doping yaptığını itiraf etti. Ünlü sporcunun mahkeme sonucunda 2005'ten sonra elde ettiği tüm sonuçlar geri alındı.
Ivan Basso

                                    İtalyan sporcu Ivan Basso'nun da ismi dopinge karıştı. "Korkunç Ivan" lakaplı Bosso birçok önemli başarılara imza attı. Rakiplerinin korkulu rüyası olan Basso, 2007'de doping kullandığını itiraf etti. Ünlü sporcunun cezası 4 Ekim 2008'de sona erdi.
Ivan Basso İtalyan sporcu Ivan Basso'nun da ismi dopinge karıştı. "Korkunç Ivan" lakaplı Bosso birçok önemli başarılara imza attı. Rakiplerinin korkulu rüyası olan Basso, 2007'de doping kullandığını itiraf etti. Ünlü sporcunun cezası 4 Ekim 2008'de sona erdi.
Richard Virenque

                                    19 Kasım 1969 doğumlu Fransız bisiklet sporcusu Richard Virenque'nin ismi 1998'de dopinge karıştı. Birçok uluslararası turda etap birincilikleri elde eden Fransız sporcu, doping olayıyla kariyerini zora soktu. Richard Virenque, 2004'te emekli oldu.
Richard Virenque 19 Kasım 1969 doğumlu Fransız bisiklet sporcusu Richard Virenque'nin ismi 1998'de dopinge karıştı. Birçok uluslararası turda etap birincilikleri elde eden Fransız sporcu, doping olayıyla kariyerini zora soktu. Richard Virenque, 2004'te emekli oldu.
Roberto Heras

                                    1974 doğumlu Roberto Heras, üç kez İspanya Bisiklet Turu'nu kazandı. Ünlü sporcu, 2005 yılında da İspanya Bisiklet Turu'nda şampiyon oldu. Ancak madalya doping yaptığı gerekçesiyle geri alındı.
Roberto Heras 1974 doğumlu Roberto Heras, üç kez İspanya Bisiklet Turu'nu kazandı. Ünlü sporcu, 2005 yılında da İspanya Bisiklet Turu'nda şampiyon oldu. Ancak madalya doping yaptığı gerekçesiyle geri alındı.
Floyd Landis

                                    ABD'li sporcu Floyd Landis, 2006 yılında Fransa Bisiklet Turu'nu kazandı. Bu başarının ardından da doping iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Doping yaptığı tespit edilen Floyd Landis'in ödülleri geri alındı.
Floyd Landis ABD'li sporcu Floyd Landis, 2006 yılında Fransa Bisiklet Turu'nu kazandı. Bu başarının ardından da doping iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Doping yaptığı tespit edilen Floyd Landis'in ödülleri geri alındı.
Darío Frigo

                                    1973 doğumlu İtalyan bisikletçi Darío Frigo, 2005'te katıldığı Fransa Bisiklet Turu'nda büyük bir skandala imza attı. İtalyan sporcunun aracında uyuşturucu madde bulundu ve gözaltına alındı.
Darío Frigo 1973 doğumlu İtalyan bisikletçi Darío Frigo, 2005'te katıldığı Fransa Bisiklet Turu'nda büyük bir skandala imza attı. İtalyan sporcunun aracında uyuşturucu madde bulundu ve gözaltına alındı.
Bjarne Riis

                                    Danimarkalı sporcu Bjarne Riis, 1996'da Fransa Bisiklet Turu'nu kazandı. Ünlü spor adamı 2007'de yılında yaptığı açıklamada 1993-96 yılları arasında katıldığı organizasyonlarda doping kullandığını itiraf etti. Ancak olayın üzerinden uzun yıllar geçtiği için Bjarne Riis'in unvanı geri alınmadı.
Bjarne Riis Danimarkalı sporcu Bjarne Riis, 1996'da Fransa Bisiklet Turu'nu kazandı. Ünlü spor adamı 2007'de yılında yaptığı açıklamada 1993-96 yılları arasında katıldığı organizasyonlarda doping kullandığını itiraf etti. Ancak olayın üzerinden uzun yıllar geçtiği için Bjarne Riis'in unvanı geri alınmadı.