FIA'nın TFF'yi arattığı gece

Formula 1’de Suudi Arabistan’da gerçekleşen ilk yarış birçok olaya sahne oldu. Geç çıkan bayraklar, geç gelen kararlar ve pistin yönetilememesi gecenin en utanç verici olaylarıydı. Başlıkta da belirttiğim gibi, FIA TFF’ye rahmet okuttu.
Belki de hemen hemen herkes bu pistin sorunlu olduğunu hafta boyunca yazdı. En azından üzerine biraz daha çalışılması gereken bir pist. Özellikle de organizasyon anlamında üzerine çokça çalışılması gereken bir pist.
- Bu kazadan sonra aslında pist ile ilgili herkesin özellikle de planlama içinde olan ekibin tecrübe kazanması gerekiyordu ancak öyle olmadığı Formula 1 yarışında açıkça belli oldu.

Startta Mercedesler sağlam bir kalkış yaptı. Charles Leclerc’e arkadan atak yapan Sergio Perez lastiği kilitleyince temas olabilirdi ancak Leclerc’in hamlesi ile daha startta olabilecek bir kargaşa önlendi. Esteban Ocon da agresif kalkış yaptı ve her iki AlphaTauri pilotunu avladı. İlk onda tek yumuşak hamur lastiğe sahip olan Lando Norris de Pierre Gasly’i startta avlamayı başararak ön sıralara yükseldi. Sert hamur ile başlayan iki pilot Carlos Sainz ve Daniel Ricciardo da iyi kalkış yaparak üst sıralara doğru yükseldi.
Max Verstappen tempoyu artırıp Valtteri Bottas’ı geçince öndeki üçlü yine farkı açmaya başladı. Lewis Hamilton, Max Verstappen ile farkı açmaya çalışsa da tempoları yakın olduğundan Brezilya’daki gibi bir fark açılmadı. Öndeki üçlü farkı açmaya başladığından hâlâ dördüncü sırada bulunan Charles Leclerc de Sergio Perez’i iki saniye kadar farkla tutmayı başarıyordu.
Reklam

Carlos Sainz ve Daniel Ricciardo üst üste iyi turlar atmaya başladığında pistte DRS aktivasyonu olmadığından geçişten ziyade yerini korumaya çalışıyordu. Carlos Sainz dokuzuncu turda Fernando Alonso’yu geçtiği anda kaosun başladığı ilk olay olan Mick Schumacher’in kazası patlak verdi.
- Max Verstappen, Valtteri Bottas’ın güvenlik aracının arkasında kendisini bilerek yavaşlattığını iddia ediyordu. Aslında ekranlara da böyle yansıdı ancak herhangi bir ceza çıkmadı.Bu da gecenin tartışılan bir başka olayıydı.
Esteban Ocon, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo ve Carlos Sainz da pite girmeyerek dışarıda kaldı ve böylece gridde pozisyon kazandılar. Max Verstappen bu hamle ile lider olurken, onu Lewis Hamilton ve Valtteri Bottas'ın iki Mercedes'i takip ediyordu. Dördüncü sırada Ocon, beşinci sırada Ricciardo; vLeclerc pitin ardından altıncı sıraya gerilerken, onu Gasly ve Pérez takip etti. Sainz ve Giovinazzi de ilk onu tamamlayan diğer pilotlardı.
Bu ekip böyle turlarken beş tur sonra sevgili FIA bariyerlerin düzeltilemeyeceğine karar vererek yarışta kırmızı bayrak çekti ve durdurdu. FIA burada asıl büyük hatayı yaptı. Eğer kırmızı bayrak çıkacaksa en baştan çıkmalıydı, kaldı ki Formula 1 taktik savaşların olduğu bir yer ve buna bu denli müdahale edilmesi doğru değil.
Reklam

- On beş dakika süren aranın ardından herkes güvenlik aracının arkasına takılarak piste çıktı. Herkes hareketli bir start beklerken yarış kontrol yine burada yapacağını yaptı ve böyle tehlikeli bir pistte durarak start kararı verdi. İkinci kaos yaklaşıyordu.

Valtteri Bottas ve Max Verstappen lastik değiştirerek orta hamura geçerken Charles Leclerc’in de ön kanadı değiştirildi.
- Bu arada izleyicilerin ‘pembe dizi’ misali izlediği Red Bull-FIA pazarlığı oldukça ilginçti. Yeniden start anında şikanı keserek avantaj sağlayan Verstappen için Red Bull ‘’Ocon’un arkasına geçelim biz.’’ diye elini gösterdi ancak FIA eli gördü ve resti çekti ‘’Lewis’in de arkasına geçiyorsunuz. Pole pozisyonunda Esteban olacak!’’
Sonuç olarak yarışın üçüncü startı Esteban Ocon’un pole pozisyonunda ve arkasında Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Bottas, Gasly, Leclerc, Giovinazzi, Sainz ve Vettel ilk on sırası ile tekrar başladı. Orta hamur lastiğin verdiği avantaj ile daha iyi bir çekiş yakalayan Verstappen liderliği hemen aldı ancak bu kez temas olmadan yaşandı tüm bunlar. Sert hamur lastikte olan Charles Leclerc iyi bir kalkış yapamayınca sıra kaybetti.
Sebastian Vettel ve Yuki Tsunoda birinci virajda temas yaşayınca ön kanadını kıran Yuki Tsunoda büyük bir parça yığınını piste dağıtmaya başladı. Temas ile dört sıra kaybeden Sebastian Vettel neyse ki ciddi bir hasar almadan yarışa dönmeyi başardı. İki turluk bir ‘Sanal Güvenlik Aracı’ devreye girdi.
Pistte nihayet tempoların konuşulduğu son on beş tura girdiğimizde aradaki farklar da netleşmeye başladı. Ferrari’nin iki pilotu da Giovinazzi’ye yaklaşarak onu geçmeyi başardığında Ricciardo da dördüncülük için Valtteri Bottas’a karşı direniyordu. Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas’a geçildikten sonra temposu da hızla düşmeye başladı ancak damalı bayrağı beşinci sırada görmeyi başardı. Hemen arkasında Pierre Gasly kısmen rahat bir yarış çıkararak Ferrari ikilisini arkada tuttu.
- Lewis Hamilton’a ilk gerçek geçiş fırsatı 37. turda geldi. DRS ile birinci virajda Max Verstappen’i sıkıştıran Hamilton rakibinin dışarıdan gelerek yerini koruması ile liderliği alamadıancak bu hamle Max Verstappen’e 5 saniye ceza getirdi.

- Dün gece herkesin büyük bir ikilemde kaldığı olay ise 38. turda gerçekleşti. Yerini Lewis’e vermesi istenen Max Verstappen yavaşladı, arkadan gelen Lewis Hamilton da temas ederek kendi ön kanadına zarar verdi. Bu olayın ardından Max Verstappen’e yarış sonrası 10 saniye daha ceza verildi ancak sıra değişmedi.
Reklam


Esteban Ocon, tempo olarak çok düşük kaldığı Valtteri Bottas karşısında neredeyse son çizgiye kadar direndi ancak podyumu kaçırmaktan kurtulamadı. Günün iyi ismi kesinlikle Esteban Ocon idi, temiz ve kusursuz bir gün çıkardı. Valtteri Bottas da Sergio Perez’in yarış dışı kaldığı günde önemli puanlar alarak takımlar şampiyonasında Mercedes’e tabiri caiz ise ‘can suyu’ verdi.
Ferrari, bu sonuçlar ile üçüncülük avantajını korurken Alpine de AlphaTauri ile farkı açtı. Günün bir diğer sürprizi ise sezon sonunda Formula E’ye transfer olan Antoni Giovinazzi idi. Alfa Romeo’ya 2 puan kazandıran İtalyan pilot Williams’ın puan almadığı haftada Alfa Romeo’yu yaklaştırdı.
Michael Masi’nin derhal görevi bırakması gerektiğini gözler önüne açıkça seren bu yarışta can kaybının olmaması oldukça sevindirici. Pisti tek seferde temizletmeyip araçların içerisine tecrübesiz pist görevlilerini yollayan ve herkesi tehlikeye atan Michael Masi ne düşünüyordu gerçekten merak ediyorum. Durarak startın çok tehlikeli olduğu açıkken neden sürekli bu şekilde karar verdi mesela, çok ilginç. FIA Başkanı Jean Todt bu sene ayrılıyor umarım Michael Masi de bu görevden uzaklaştırılır.
- 1974’ten bu yana (Clay Regazzoni - Emerson Fittipaldi) son yarışa eşit puanlar ile girilmemişti. Lewis Hamilton ve Max Verstappen bu sezon bize unutulmayacak anlar bıraktı. Kim şampiyon olursa olsun takdiri hak ediyor. Abu Dabi’de savaş son tura kadar devam edecek. İlk çizgiyi önde geçen şampiyonluğunu ilan edecek.


Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.