Fikret Orman'dan bildiri açıklaması

Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman açıklama yapıyor...
Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman açıklama yapıyor...

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, daha önce yayımladıkları bildirinin oy birliğiyle arkasında olduklarını söyledi.

Kulüpler Birliği Vakfı, gündem maddelerini görüşmek üzere birliğin Maslak'taki ofisinde bir araya geldi. Toplantının ardından başkan Fikret Orman, yardımcıları Erol Bedir ve Adil Gevrek ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Orman'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde;

Orman, basın mensuplarının sorularını dikkatle dinliyor...
Orman, basın mensuplarının sorularını dikkatle dinliyor...

"KULÜPLER BİRLİĞİ'NİN GÖREVİ KULÜPLERİN ORTAK MENFAATİDİR"

  • Galatasaray'ın Kulüpler Birliği toplantısına katılmaması hakkında da konuşan Orman, "Bunlar olur. Bugün olur, yarınki toplantıya katılırlar. Bunlar büyütülecek bir şey değil. Kulüpler Birliği'nin görevi kulüplerin ortak menfaatidir. Böyle kararlar alınması büyük camialar için kolay olabilir ama ligin kalitesini yükseltebilmek için adaletli bir yönetim olması lazım. Bu karar alınabiliyorsa bütün kulüpler için alınıyor olması lazım. Bundan önce böyle bir karar alınmamış. Bundan sonra da alınmasın. Böyle bir karar varsa bu ligde de hakem kalmaz. Her maçta hatalar yapılıyor. Her maçtan sonra hakemin kamuoyu önünde cezalandırmaya dönersek Türk hakemlerine de büyük zarar vereceğimizi düşünüyoruz. MHK Başkanı'nın bize söylediği 'Bu lig, bu hakemlerle yönetilecek' dedi. En iyisini yapmaya çalışıyoruz. Hakemler hata yaparsa bunun cezalandırması kamuoyu önünde olmaz. Dinlendirilir ama açıklanan bir şey değildir. 18 kulüp de bu ligin oyuncusu."

"KİMSENİN GALATASARAY KULÜBÜ KARŞISINDA OLMA NİYETİ YOKTUR"

  • Hiçbir takımının Galatasaray Kulübü'ne karşı olma gibi bir niyeti olmadığını ifade eden Orman, "Kulüpler Birliği toplantılarında bir imza olur. Kulüpler Birliği toplantısında bir karar alınırsa bir imza atılır. Onun haricinde yapılanlar Kulüpler Birliği tarafından yürütülen işlerdir. Biz oy birliği ile seçilmiş bir yönetimiz. Hiçbir kulüpten imza istemedik ki altında imza attık mevzusu olsun. 17 kulüp bunun üzerinde mutabıktır dedik. İmza atılmıştır diye yazı yoktur. Mevzuyu başka yere getirmek Türk futboluna fayda sağlamaz. Kimsenin Galatasaray Kulübü karşısında olma niyeti de yoktur. Haddi de yoktur. Burası Kulüpler Birliği" diye konuştu.

"BİZİM REKABETİMİZ SAHADA"

  • Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya'nın dinlendirilmesinin MHK'nın kararı olduğunu belirten Orman, "Bu bahsettiğiniz iki hakem bizim maçlarımızda da hata yapmıştır. Bizim maçlarımızda da büyük hatalar olmuş olabilir. Ben hakem şahsiyetinde konuşmuyorum. İlkesinden bahsediyorum. Hüseyin Göçek ile Halis Özkahya'nın dinlendirilmesi MHK'nın kararıdır. Burada tartışılan konu onların dinlendirilmesi değil, kamuoyu önünde bunlara ceza verilmesidir. X bir kulübün maçında hata olduğunda hata yapıyor musunuz? Bundan evvel yaptınız mı? Bunun bir kulüple alakalı olması doğru değildir. Galatasaray bizim önemli bir üyemiz. Mustafa Cengiz ile görürsem tabi konuşurum. Biz birbirimize düşman değiliz. Abdurrahim Albayrak benim yakın dostum. Bizim rekabetimiz sahada. Galatasaray ile alakalı ne şeyimiz olabilir" ifadelerini kullandı.

Arşiv: Fikret Orman basın toplantısında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunuyor...
Arşiv: Fikret Orman basın toplantısında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunuyor...

"BİZ ORTAK MENFAATLERİMİZ İÇİN BURADAYIZ"

  • Kulüpler Birliği'nde yapılan açıklamanın şanssız bir döneme geldiğini söyleyen Orman, "Sıkıntının özü Galatasaray'a niçin bildirilmedi. Hafta sonu şanssız bir döneme denk geldi Galatasaray ile maç vardı. Onun için de bir hata yaptık. Niyetimiz ne Galatasaray aleyhinde bir şey yapmak ne de böyle bir haddimiz var. Kulüpler Birliği kimsenin yeri değil. Biz ortak menfaatlerimiz için buradayız. Bugün burada olan kulüpler metnin arkasında olduğunu herkes ifade etti" sözlerini sarf etti.

"MUSTAFA CENGİZ İLE KONUŞMAMIZ LAZIMDI"

  • "Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ile konuşmamız lazımdı burasını hata olarak kabul ediyorum" diyen Orman konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hakemlerimiz hata yapıyorlar. Benim Beşiktaş Başkanı olarak serzenişlerim oldu. Bundan sonra da olacaktır. Hakem hata yapmıyor demiyorum. Bu kararı bütün kulüpler için alıyorsa Türkiye'de hakem kalmaz. Eğer bir kulüp için yapıyorsanız onun maçına çıkan hakemler nasıl çıkacak. Doğru bir tane. Ortada bir cinayet varsa. Cinayeti konuşmuyoruz şu anda. Adam otobüsten indi, adam sağa dönerken adama çarptı. Ortada bir cinayet varsa suç vardır. Ortada bir yanlış var. Biz onu düzeltmeye çalışıyoruz. Bunu Başkan Mustafa Cengiz ile konuşmamız lazımdı. Burasını hata olarak kabul ediyorum. Bunun için Kulüpler Birliği'nin görevi ve niyeti budur."

Arşiv: Kulüpler Birliği Vakfı'nda buluşan kulüp başkanları toplantı öncesinde foto muhabirler tarafından görüntüleniyor...
Arşiv: Kulüpler Birliği Vakfı'nda buluşan kulüp başkanları toplantı öncesinde foto muhabirler tarafından görüntüleniyor...

"TEKNOLOJİ HATA YAPMAZ, HATAYI YAPAN İNSANLAR"

  • Teknolojinin hata yapmayacağını, hatayı yapanların insanlar olduğunu belirten Orman, "VAR doğru bir sistem. Sistemi yöneten insanlar. Sahada olan bir hakem. VAR'ın başındakilerde insan. Teknoloji hata yapmaz. Hatayı yapan insanlar. Hatayı yapan insanların eğitimle daha hataya götürmesi lazım. Yoksa araba dururken kaza yapmaz. Onu kullanan kaza yapıyor. VAR hata yapma seviyesini daha aşağıya çeken bir sistem. Ben ilk günden beri arkasında olduğumu söyledim. Hakemin yaptığı hata VAR'dan dönsün tekrar doğru ne ise o olsun. Biz sahanın dışında bir yerde kazanma niyetinde olmadık, hiçbir zamanda olmayacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kulüpler Birliği Vakfı, 17 takımın görüş birliğiyle Halis Özkahya ve Hüseyin Göçek'le ilgili alınan 'dinlendirme kararı'nın iptal edilmesini istemişti. Vakıf, eğer bu karardan geri adım atılmazsa olağanüstü toplanıp, Türk futbolunun adil yönetilmesi için adım atacaklarını açıklamıştı.

Arşiv: Kulüp başkanları vakıfta toplantı halindeler...
Arşiv: Kulüp başkanları vakıfta toplantı halindeler...

17 kulüp tarafından TFF'ye karşı yayınlanan bildirinin tam metni şu şekildeydi:

  • "Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Komitesi tarafından dün sabah saatlerinde yapılan basın açıklamasında, Galatasaray-Konyaspor müsabakası orta hakemi Hüseyin Göcek ve VAR Hakemi Halis Özkahya'nın performanslarının yetersiz olduğu gerekçesiyle ikinci bir değerlendirmeye kadar ‘müsabaka hakemliği ve VAR görevlerine verilmemelerinin uygun bulunduğu’ bildirilmiştir.
  • Ligimizde her daim hakem hataları olmuştur ve olacaktır. Çünkü insanın var olduğu her yerde hata da işin bir parçasıdır. Dünyanın birçok liginde de hakemlerin performansına bağlı uygulamalar mevcuttur. Kişisel yetersizlik gibi çok olağan ve beşeri gerekçelerle alınmış gözüken bu karar, ilk anda ilgili Kurulun görev ve yetki sınırlarında olağan bir uygulama zannedilebilir. Ancak özellikle Anadolu kulüplerine karşı yapılan çok daha fahiş hakem hataları karşısında Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu defakine benzer refleks göstermediği ve benzeri kararlar almadığı herkesin malumudur.
  • Öte yandan bu tasarrufun zamanlaması ve uygulama biçimi de dikkate alındığında, yetki kapsamında masum bir karar olduğuna inanmak ve bunu savunmak, bu şartlarda mümkün değildir. Zira ilgili müsabakadan bir gün sonra istifasını açıklayan TFF Başkanvekili ve Milli Takımlar Sorumlusu Sn. Ali Dürüst'ün, müteakip 48 saat içinde bilinmeyen nedenlerle 'Galatasaray'a daha iyi hizmet edebilmek için' açıklamasıyla bu kararından vazgeçmesi ve daha bu geri dönüşün üzerinden 24 saat bile geçmemişken MHK'nın almış olduğu karar, sadece rastlantı ile izah edilemeyecek bir durum olmakla birlikte, kamuoyunda ‘birilerine belirli taahhütler verildiği’ algısı yaratmıştır.
  • Kamuoyunda oluşan bu algı Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Komitesi ile birlikte maalesef Türk futboluna da çok büyük zarar vermektedir.
  • Türkiye Futbol Federasyonu'nda görev alan hiçbir yönetici daha önce yöneticisi olduğu kulübün haklarını savunmak için Federasyon yönetiminde olamaz. Bu durum her takıma eşit mesafede ve adilce yönetilmesi gereken Türk futbolu için asla kabul edilemez.
  • Daha önce örneği ve uygulaması olmayan bu olaylar zinciri karşısında TFF ve özellikle MHK'nın bağımsız ve tarafsız hareket ettiğine inanmak ya da bu baskı altında bırakılan değerli hakemlerimizin, özellikle söz konusu takımın müsabakalarında bundan sonra bağımsız kararlar verebileceğine, adaleti istikrarlı bir şekilde sağlayabileceklerine inanmak mümkün değildir. Yıllarca, belli takımların maçlarına verilemeyen hakemler konusu gündemdeyken son yapılan uygulama sıkıntıyı daha ileri boyutlara taşımıştır.
  • Güven ve itimat duygusunun her türlü ilişkinin temelinde yattığını önemle hatırlatarak, Türk futbolunda güven, hakkaniyet ve adil rekabeti tesis etmede bir numaralı sorumlu olan Türkiye Futbol Federasyonu'nun sergilediği bu tutum ile güven müessesesine çok ciddi zarar verdiğini üzülerek görüyoruz.
  • Son olarak belirtmeliyiz ki; bir camianın adalet değil ayrıcalık talep etmesi Türk futbolunun hak ettiği adil yönetim ve eşit şartlarda mücadele etme fırsatı karşısındaki en büyük tehlikedir. Türk futbol ailesi olarak; bu gibi ayrıcalık taleplerinde bulunanın da, buna müsaade edenin de karşısında durulmalı ve tüm platformlarda gerekli şekilde mücadele edilmelidir. Kulüpler Birliği Vakfı olarak Süper Lig'deki 17 takımın görüş birliğiyle hakemlerle ilgili alınan ve tek bir kulübün gövde gösterisi anlamına gelecek taraflı bu kararlardan derhal geri adım atılmasını beklediğimizi ve geri adım atılmadığı takdirde de Süper Lig Kulüpleri olağanüstü toplanıp Türk futbolunun adil yönetilmesi için hep birlikte ortak bir adım atacağımızı belirtiriz."