Final Four Rehberi: Aradığınızdan bir fazlası

Obradovic vs. Ataman
Obradovic vs. Ataman

▬ THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde 17 Mayıs'ta Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes'in karşı karşı gelmesiyle Avrupa arenasında erkeklerde Türk takımları 70. kez birbirlerine rakip olacak.

▬ Avrupa'da rakibine büyük üstünlük kuran Fenerbahçe, lacivert-beyazlılarla oynadığı 14 maçta 11 galibiyet alırken, sadece 3 kez mağlup oldu.

▬ Sarı-lacivertliler, 30 defa oynadığı Avrupa'daki Türk derbilerinde 22 galibiyet elde etti. Anadolu Efes ise 28 Türk derbisinde 15 galibiyet ve 13 yenilgi aldı.

▬ Fenerbahçe Beko, finale kalması durumunda Dörtlü Final tarihinde üst üste 4. kez şampiyonluk maçı oynayan ikinci takım unvanını elde edecek.

▬ THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde yer alacak Anadolu Efes, tarihinde ilk kez bu kupayı elde edebilmek için mücadele edecek.

▬ Zeljko Obradovic, kariyerinde çalıştırdığı 6 kulüp takımıyla da Avrupa kupası kazanma sevinci yaşadı.

▬ Fenerbahçe Beko Başantrenörü Obradovic ile Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, kariyerlerinde 45. kez birbirlerine rakip olacak. İkilinin bugüne kadar birbirleriyle oynadıkları maçlarda Obradovic 29 kez, Ergin Ataman ise 15 defa sahadan galip ayrıldı.

▬ THY Avrupa Ligi'nin en başarılı takımları arasında yer alan Rus ekibi CSKA Moskova, üst üste 8, toplamda da 18. kez Dörtlü Final'de mücadele edecek. Rus ekibi, son 17 sezonun 16'sında Dörtlü Final'de mücadele etmeye hak kazanarak önemli bir istatistiğe imza attı. Real Madrid, unvanını koruyarak 11. şampiyonluğunu almayı hedefliyor.

▬ Dörtlü Final'de yer alacak takımlar içinde en fazla şampiyonluk sevinci yaşayan basketbolcular üçer defayla Fenerbahçe Beko'dan Sloukas ile CSKA Moskova'dan Hines oldu.

THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes'in 17 Mayıs'ta karşı karşı gelmesiyle Avrupa arenasında erkeklerde Türk takımları 70. kez birbirlerine rakip olacak.

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta düzenlenecek Dörtlü Final'de Türkiye'yi temsil edecek Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes, finale çıkma mücadelesi verecek.

Fernando Buesa Arena'da 17 Mayıs'ta oynanacak Fenerbahçe Beko-Anadolu Efes derbisiyle Türk takımları Avrupa sahnesinde 70. kez birbirlerini yenmeye çalışacak.

  • Kulüplerin yakın dönemde yaptığı önemli yatırımlarla büyük bir gelişim gösteren Türk takımları, son 24 yılda Avrupa arenasında Koraç Kupası, Avrupa Ligi, Avrupa Kupası, EuroChallenge gibi organizasyonlarda 69 kez birbirlerine rakip oldu.

İlk maç Koraç Kupası'nda

Türk takımları Avrupa'da birbiriyle ilk kez 1995-1996 sezonunda Koraç Kupası'nda karşılaştı. O zamanki adıyla Efes Pilsen (Anadolu Efes), Koraç Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe'yle eşleşti.

Türk takımlarının birbirine Avrupa'da ilk kez rakip olduğu maç, 16 Ocak 1996 tarihinde oynandı. Rakibini deplasmanda 98-65 yenen lacivert-beyazlılar, ikinci maçı 74-56 kaybetmesine rağmen sayı farklıyla yarı finale yükseldi ve sezon sonu Koraç Kupası'nı müzesine götürdü.

Fenerbahçe'den Anadolu Efes'e büyük üstünlük

Türk takımları arasında Avrupa arenasında en fazla Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko birbirleriyle karşı karşıya gelirken, sarı-lacivertliler rakibine büyük bir üstünlük kurdu.

Fenerbahçe, 15. kez Avrupa arenasında rakip olacağı Anadolu Efes'e 14 maçta sadece 3 defa kaybetti ve 11 galibiyet aldı.

  • İki takım arasında Avrupa'da oynanan ilk maçı, 16 Ocak 1996'da lacivert-beyazlılar kazanmıştı.

En fazla Türk derbisine Fenerbahçe çıktı

Avrupa kupalarında en fazla Türk derbisine Fenerbahçe çıktı. Fenerbahçe, 30 kez Türk takımlarıyla Avrupa arenasında mücadele etti. Sarı-lacivertlilerin bu 30 maçın 22'sini kazanmayı bildi. Fenerbahçe'yi 28 maçla Anadolu Efes takip etti. Lacivert-beyazlılar bu maçlarda 15 galibiyet, 13 yenilgi yaşadı.

Avrupa Ligi'nde 38 maç oynandı

Avrupa'nın kulüpler bazındaki bir numaralı organizasyonu Avrupa Ligi'nde 38 kez Türk takımları birbirine rakip oldu. Türk takımları içinde ilk kez FIBA Avrupa Ligi'nde 1997-1998 sezonunda Efes Pilsen ile Türk Telekom karşılaştı.

FIBA Avrupa Ligi ve daha sonra ULEB Avrupa Ligi adı altında oynanan organizasyonda, Anadolu Efes, Ülkerspor, Türk Telekom, Fenerbahçe, Galatasaray, Darüşşafaka ve Beşiktaş, Türk derbilerine çıktı.

  • İlk kez iki Türk takımı Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final organizasyonunda birbirlerine rakip olacak.

Fenerbahçe'nin hedefi zirve

Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'inde mücadele edecek Fenerbahçe Beko, bir sezon aradan sonra tekrar şampiyon olmak için sahaya çıkacak.

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta tarihlerinde düzenlenecek organizasyonda, Türkiye'den Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes'in yanı sıra Rusya'nın CSKA Moskova ve İspanya'nın Real Madrid takımları şampiyonluk mücadelesi verecek.

1958'den bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda 13. sezonunu geçiren sarı-lacivertli ekip, 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018'in ardından üst üste beşinci kez Dörtlü Final'de yer alacak.

  • Kupayı 2016-2017'de İstanbul'da havaya kaldırarak Avrupa'nın zirvesine çıkan sarı-lacivertliler, bu unvanı tekrar elde etmeye çalışacak.

Hedef CSKA'nın rekorunu egale etmek

Fenerbahçe Beko, finale kalması durumunda Dörtlü Final tarihinde üst üste 4. kez şampiyonluk maçı oynayan ikinci takım unvanını elde edecek.

Son 3 sezonun finalisti olan sarı-lacivertliler, yarı finalde Anadolu Efes'i geçmesi durumunda tarihi bir başarıya daha imza atacak.

1988 yılından bu yana oynanan Dörtlü Final tarihinde, finale üst üste en fazla kalma rekoru 4 kez ile Rus ekibi CSKA Moskova'nın elinde bulunuyor. CSKA Moskova, 2005-2009 yıllarında üst üste 4 kez final oynama başarısı gösterdi.

Tarihi sezon

Fenerbahçe, 1988 yılından bu yana oynanan Dörtlü Final organizasyonuna üst üste en fazla katılım gösteren ikinci takım unvanını elde etti.

Son 8 sezonun tamamında son 4'e kalan Rusya temsilcisi CSKA Moskova, kendisine ait rekorunu egale etti. Fenerbahçe Beko ise 5. kez üst üste bu başarıyı tekrar ederek en uzun seri yakalayan ikinci takım olarak tarihe geçti.

Fenerbahçe Beko, bu sezon galibiyet rekoru kırarak Dörtlü Final'e geldi. Normal sezonu lider bitirerek, yeni formatta oynanan Avrupa Ligi'nde zirvede yer alan ilk Türk takımı olan sarı-lacivertliler, toplam 28 galibiyet aldığı sezonda, Dörtlü Final'e en fazla maç kazanarak giden ekip olma unvanını kazandı.

  • Fenerbahçe Beko, bu sezon oynadığı 34 Avrupa maçında sadece 6 yenilgi yaşadı.

Play-off'ta Zalgiris'i geçti

Normal sezonu lider bitiren Fenerbahçe Beko, play-off'ta Litvanya'nın Zalgiris takımıyla eşleşti.

Saha avantajını ikinci maçta kaybeden ve Litvanya'ya 1-1'le giden sarı-lacivertliler, buna rağmen rakibini deplasmanda iki maçta da yenerek seriyi 3-1 kazandı.

Vesely ve Sloukas en iyi 5'te

Fenerbahçe Beko'da bu sezon diğer takım arkadaşlarına göre ön plana çıkan isimler Çek pivot Jan Vesely ile Yunan oyun kurucu Kostas Sloukas oldu.

Avrupa Ligi'nde üst üste ikinci kez sezonun en iyi ilk 5'ine seçilen 29 yaşındaki Vesely, bu sezon sarı-lacivertli ekibin oynadığı 34 maçın 29'unda forma giydi ve 12,4 sayı ortalaması yakaladı. Takımının en fazla ribaunt alan ismi olan Vesely, bu istatistikte de 5 ortalamayla mücadele etti.

Sezonun en iyi 5'ine giren diğer bir sarı-lacivertli isim Sloukas ise 34 maçın 31'inde görev aldı. Normal sezon ile play-off'ları 11.7 sayı ve 4.8 asist ortalamasıyla tamamlayan 29 yaşındaki basketbolcu, takımının en önemli isimlerinin başında geldi.

Sakatlıklar can yakıyor

Fenerbahçe Beko'da bu sezonun en büyük problemi, yaşanan sakatlıklar. Normal sezon ile play-off'ta Sloukas, Vesely, Datome, Ahmet Düverioğlu, Tyler Ennis, Nikola Kalinic, Joffrey Lauvergne, Melih Mahmutoğlu ve Sloukas, sakatlık problemleri nedeniyle bazı maçları kaçırdı. Bu isimlerden Ennis, sezon başı yaşadığı sakatlık nedeniyle tekrar forma giyemedi.

Dörtlü Final öncesi Fenerbahçe Beko'ya iki kötü haber daha geldi. İtalyan oyuncu Datome ile Fransız uzun Lauvergne, İspanya'da sakatlıkları nedeniyle forma giyemeyecek.

Fenerbahçe'nin en etkili isimlerinden Vesely ile Kalinic'in de sakatlığı bulunuyor. Bu iki ismin Dörtlü Final'de olup olmayacağı İspanya'da yapılacak son antrenmanda netlik kazanacak.

Kadro

Dünyaca ünlü Sırp başantrenör Zeljko Obradovic'in çalıştırdığı Fenerbahçe Beko'nun Dörtlü Final'de yer alacak kadrosu şöyle:

  • Ali Muhammed, Melih Mahmutoğlu, Ahmet Düverioğlu, Barış Hersek, Egehan Arna, Sinan Güler, Ergi Tırpancı (Türkiye), Erick Green (ABD), Marko Guduric, Nikola Kalinic, Tarık Biberovic (Sırbistan), Kostas Sloukas (Yunanistan), Jan Vesely (Çekya), Nicola Melli (İtalya).

Anadolu Efes bir ilk peşinde

Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde yer alacak Anadolu Efes, tarihinde ilk kez bu kupayı elde edebilmek için mücadele edecek.

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta düzenlenecek organizasyonda Türkiye'den Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'nun yanı sıra Rusya'nın CSKA Moskova ve İspanya'nın Real Madrid takımları şampiyonluk için sahaya çıkacak.

Anadolu Efes, 1958'den bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda, 18 yıllık Dörtlü Final hasretini dindirdi.

Tarihinde 1999-2000'de FIBA Avrupa Ligi ve 2000-2001'de Suprolig'de Dörtlü Final oynama başarısı gösteren lacivert-beyazlılar, 2001-2002'den itibaren tek isim altında gerçekleştirilen Avrupa Ligi'nde ise ilk kez son 4 takımın arasında yer aldı.

  • Anadolu Efes, FIBA Avrupa Ligi ve Suprolig'de Dörtlü Final'de üçüncü olmuştu.

Hedef ikinci kupa

Lacivert-beyazlılar, kulüp tarihinde ikinci Avrupa kupasını kazanmayı hedefliyor. Avrupa Ligi'nin gediklisi olan Anadolu Efes, 1996 yılında Türk basketbol tarihinin ilk Avrupa kupasını elde etti. Başantrenör Aydın Örs yönetimindeki lacivert-beyazlılar, 1996'da Avrupa Radivoj Koraç Kupası kazanarak büyük bir başarı elde etmişti. Anadolu Efes, 23 yıl sonra bu sefer Avrupa'nın en büyük kupasını kazanmak için parkeye çıkacak.

Başarılı sezon

Anadolu Efes, oldukça başarılı bir sezon geçirerek Dörtlü Final'e geldi. Geçen sezon tarihinin en kötü Avrupa Ligi dönemini yaşayarak 30 maçta sadece 7 galibiyet alıp 16. ve son sırada yer alan lacivert-beyazlılar, bu sezon ise bütün kötü izleri sildi.

Normal sezonda 20 galibiyet alarak 4. sırada yer alan Anadolu Efes, play-off'u da saha ve seyirci avantajıyla oynadı.

Çekişmeli play-off

Anadolu Efes, son derece çekişmeli geçen bir play-off çeyrek final eşleşmesi sonrası Dörtlü Final'e kaldı. Normal sezonu 5. sırada bitiren İspanya'nın Barcelona Lassa takımıyla eşleşen lacivert-beyazlılar, rakibini son maçta yenip seriyi 3-2 kazandı ve Dörtlü Final'e adını yazdırdı.

Micic, en iyi ikinci 5'te

Anadolu Efes'in bu sezon başı kadrosuna kattığı Sırp oyun kurucu Vasilije Micic, THY Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi ikinci 5'ine seçildi. Bu sezon normal sezon ve play-off'ta maç kaçırmayan Micic, 12,1 sayı, 5,7 asist ortalamasıyla takımının en önemli hücum gücü oldu.

Larkin ve Moerman'dan etkileyici performanslar

Anadolu Efes'in ABD'li şutorü Shane Larkin ile Fransız oyuncusu Adrien Moerman, sezon boyunca etkileyici performanslar gösterdi.

Özellikle play-off çeyrek final eşleşmesinde Larkin, çok iyi bir performans ortaya koydu. Barcelona Lassa'yla oynanan 5 maçta Larkin, 19,6 sayı ortalamayla oynadı. Larkin sezon genelinde ise 11,5 sayı, 3,1 asist ortalamasıyla mücadele etti.

Bu sezon bütün maçlarda forma giyen Moerman da kariyerinin en parlak dönemlerinden birini geçirdi. Fransız oyuncu Dörtlü Final'e ortalama 12,4 sayıyla takımının en skorer ismi olarak geliyor. Moerman, 6,2 ribaunt ortalamasıyla da bu alanda takımının en başarılı ismi oldu.

Kadro

Başantrenörlüğünü Ergin Ataman'ın yaptığı Anadolu Efes'in takım kadrosu şöyle:

  • Mustafa Kurtuldum, Yiğitcan Saybir, Doğuş Balbay, Metecan Birsen, Onuralp Bitim, Sertaç Şanlı, Buğrahan Tuncer (Türkiye), Shane Larkin, James Anderson, Bryant Dunston (ABD), Rodrigue Beaubois, Adrien Moerman (Fransa), Brock Motum (Avustralya), Tibor Pleiss (Almanya), Vasilije Micic (Sırbistan), Krunoslav Simon (Hırvatistan).

Final-Four’a nasıl geldiler?

Türk basketbol tarihinde ilk defa iki Türk takımının yer aldığı Final-Four’da büyük heyecan cuma günü başlıyor. Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes, Real Madrid ve CSKA, kupa için parkeye çıkıyor.

İspanya’nın Vitoria-Gasteiz şehrinde oynanacak olan THY Euroleague Final-Four’unda, Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes, Real Madrid ve CSKA Moskova kupa için savaşacak. Bu sene Türk basketbol tarihinde ilk defa iki Türk takımının yarışacağı ve bir temsilcimizin de finale çıkacağı Final-Four’da 4 ekibin kupa yolunda elde ettikleri başarı şu şekilde:

Fenerbahçe normal sezonu lider tamamladı

Fenerbahçe Beko, THY Euroleague’de normal sezonu 25 galibiyet ve 5 mağlubiyet alarak zirvede tamamladı. Sarı-lacivertliler, normal sezonda Anadolu Efes, Khikmy, Bayern Münih, Real Madrid ve CSKA Moskova karşısında parkeden mağlup ayrıldı. Final-Four öncesi Obradovic ve öğrencileri, play-off’ta ise Litvanya temsilcisi Zalgris Kaunas ile eşleşti. Ev sahibi avantajını iyi kullanamayan sarı-lacivertliler, İstanbul’da oynadığı ilk iki maçta bir galibiyet bir de mağlubiyet aldı. Litvanya deplasmanında da 2 galibiyet alan Fenerbahçe, 3-1’lik seri sonucu Final-Four vizesini aldı. Sarı-lacivertliler, Anadolu Efes ile cuma günü final bileti almak için mücadele edecek.

Geçen sene dipte, bu sene Final-Four’da

Geçtiğimiz sezon THY Euroleague’in normal sezonu 7 galibiyet 23 mağlubiyetle son sırada tamamlayan Anadolu Efes, bu sezon ise gösterdiği başarı ile parmak ısırttı. Normal sezonu 20 galibiyet 10 mağlubiyet ile 4.sırada tamamlayan bir diğer Türk temsilcisi, play-off’ta ise ligin güçlü ekiplerinden Barceona Lassa ile eşleşti. Saha avantajını elinde bulunduran Anadolu Efes, İspanya deplasmanına 1-1’lik eşitlikle gitti. Deplasmanda aldığı 1 galibiyet ile seriyi tekrar İstanbul’a taşımayı başaran Anadolu Efes, 3-2’lik seri sonu Final-Four’a adını yazdıran ikinci Türk takımı oldu. Efes’in yarı finaldeki rakibi ise Fenerbahçe Beko olacak.

Madrid son şampiyon olarak parkeye çıkacak

THY Euroleague’in normal sezonunu 22 galibiyet ve 8 mağlubiyetle 3. sırada tamamlayan Real Madrid, ülkesinde oynanacak olan Final-Four mücadelelerinde ’son şampiyon’ sıfatıyla parkeye çıkacak. İspanyol ekibi geçen sene Final-Four’un yarı finalinde CSKA Moskova’yı, finalde de Fenerbahçe’yi yenerek kupanın sahibi olmuştu. Real Madrid bu sene ise play-off’larda Panathinaikos’u 3-0’la geçti. Son şampiyon bu sene yarı finalde ise cuma günü CSKA Moskova ile karşılaşacak.

CSKA, son şampiyon ile karşılaşacak

THY Euroleague’in normal sezonunu 24 galibiyet 6 da mağlubiyetle 2. sırada tamamlayan CSKA Moskova, play-off’larda Saski Baskonia’yı seride 3-1 yenerek adını Final-Four’a yazdırdı. İspanya’da düzenlenecek olan Final-Four’da son şampiyon Real Madrid ile mücadele edecek olan Rus ekibi, normal sezonda rakibini iki maçta da devirmişti.

THY Euroleague Final-Four mücadelelerinde, 17 Mayıs Cuma günü saat 19.00’da Fenerbahçe Beko-Anadolu Efes ile saat 22.00’de ise CSKA Moskova-Real Madrid ile karşılaşacak. Final mücadelesi ise 19 Mayıs Pazar günü oynanacak.

Ataman ve Obradovic 19. yıl sonra rakip

Fenerbahçe Beko Başantrenörü Zeljko Obradovic ile Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, 19 yıl sonra THY Avrupa Ligi'nin Dörtlü Finali'nde bir kez daha birbirlerine rakip oldu.

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta düzenlenecek Dörtlü Final'in ilk maçında Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes karşı karşıya gelecek.

Birbirleriyle hem Türkiye'de hem de Avrupa'da önemli bir rekabet içine giren Obradovic ve Ataman, tam 19 yıl sonra yine bir Dörtlü Final maçında birbirlerini mağlup etmeye çalışacak.

İkili, Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunda ilk ve tek kez 18 Nisan 2000'de karşı karşıya geldi. Yunanistan'ın Selanik şehrinde düzenlenen Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde ilk maçta Obradovic'in çalıştırdığı Panathinaikos, Ergin Ataman'lı Efes Pilsen'i 81-71 yenmiş ve şampiyonluk yarışının dışına itmişti.

İki başarılı başantrenör 19 yıl sonra yine bir Dörtlü Final maçında, bu sefer iki Türk takımının başında karşı karşıya gelecek.

Rekabet 22 yıl önce başladı

Obradovic ve Ergin Ataman, kariyerlerinde ilk kez yaklaşık 22 yıl önce 2 Ekim 1997'de karşılaştı. Benetton'u çalıştıran Obradovic ile Türk Telekom'un başında bulunan Ergin Ataman, İtalya'nın Treviso şehrinde Avrupa Ligi maçında ilk kez rakip oldular. Bu karşılaşmadan Obradovic'in takımı 71-66 galip ayrılmıştı.

45. randevu

Fenerbahçe Beko Başantrenörü Obradovic ile Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, kariyerlerinde 45. kez birbirlerine rakip olacak. İkilinin bugüne kadar birbirleriyle oynadıkları maçlarda Obradovic 29 kez, Ergin Ataman ise 15 defa sahadan galip ayrıldı.

Ataman, Efes Pilsen'in yanı sıra Montepaschi Siena (İtalya), Türk Telekom ve Ülker'in başında, Panathinaikos (Yunanistan), Fenerbahçe ve Benetton'u (İtalya) çalıştıran Obradovic'le karşılaştı.

Avrupa'da 16 kez karşılaştılar

İkili, Avrupa Ligi'nde daha önce birbirlerine 16 kez rakip oldu. İkilinin Avrupa Ligi'ndeki 16 maçından 12'sini Obradovic, 4'ünü Ataman kazandı.

Maçlar

Fenerbahçe ve Panathinaikos'u çalıştıran Obradovic ile Efes Pilsen, Ülker ve Galatasaray'ın başına yer alan Ataman'ın bu takımlarla birbirlerine rakip oldukları maçlar şöyle:

  • Yer Tarih Organizasyon Maç Sonuç
  • Treviso 02.10.1997 Avrupa Ligi Benetton-Türk Telekom 71-66
  • Ankara 19.11.1997 Avrupa Ligi Türk Telekom-Benetton 67-84
  • Selanik 18.04.2000 Avrupa Ligi Dörtlü Final Panathinaikos-Efes Pilsen 81-71
  • Siena 31.10.2002 Avrupa Ligi M.Siena-Panathinaikos 77-69
  • Atina 15.01.2003 Avrupa Ligi Panathinaikos-M.Siena 64-56
  • Siena 06.03.2003 Avrupa Ligi M.Siena-Panathinaikos 82-76
  • Atina 16.04.2003 Avrupa Ligi Panathinaikos-M.Siena 111-103
  • İstanbul 08.12.2004 Avrupa Ligi Ülker-Panathinaikos 66-64
  • Atina 03.02.2004 Avrupa Ligi Panathinaikos-Ülker 79-72
  • İstanbul 31.10.2005 Avrupa Ligi Ülker-Panathinaikos 66-82
  • Atina 21.12.2005 Avrupa Ligi Panathinaikos-Ülker 85-69
  • Samsun 09.10.2013 Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe-Galatasaray 64-62
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 09.12.2013 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 77-62
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 31.03.2014 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 77-52
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 03.06.2014 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 89-70
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 05.06.2014 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 74-73
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 08.06.2014 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 73-64
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 10.06.2014 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 88-82
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 13.06.2014 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 76-63
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 16.06.2014 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 85-77
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 17.11.2014 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 85-74
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 09.03.2015 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 92-88
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 21.05.2015 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 93-67
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 24.05.2015 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 70-69
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 27.05.2015 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 67-59
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 02.11.2015 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 80-63
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 27.02.2016 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 77-68
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 25.05.2016 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 93-79
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 27.05.2016 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 80-55
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 29.05.2016 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 65-63
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 31.05.2016 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 65-82
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 28.10.2016 THY Avrupa Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 87-103
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 13.11.2016 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 92-74
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 26.01.2017 THY Avrupa Ligi Fenerbahçe-Galatasaray 85-80
  • İstanbul (Abdi İpekçi) 12.03.2017 Basketbol Süper Ligi Galatasaray-Fenerbahçe 75-79
  • İstanbul (Sinan Erdem) 19.01.2018 THY Avrupa Ligi Anadolu Efes-Fenerbahçe 84-89
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 04.02.2018 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Anadolu Efes 100-74
  • İstanbul (Sinan Erdem) 14.02.2018 Türkiye Kupası Fenerbahçe-Anadolu Efes 80-83
  • Ankara (Ankara Spor Salonu) 03.10.2018 Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe-Anadolu Efes 62-65
  • İstanbul (Sinan Erdem) 25.10.2018 THY Avrupa Ligi Anadolu Efes-Fenerbahçe 89-83
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 05.11.2018 Basketbol Süper Ligi Fenerbahçe-Anadolu Efes 86-79
  • Ankara (Ankara Spor Salonu) 17.02.2019 Türkiye Kupası Anadolu Efes-Fenerbahçe 70-80
  • İstanbul (Ülker Spor ve Etkinlik Salonu) 28.02.2019 THY Avrupa Ligi Fenerbahçe-Anadolu Efes 84-66
  • İstanbul (Sinan Erdem) 03.03.2019 Basketbol Süper Ligi Anadolu Efes-Fenerbahçe 67-65
  • Not: Ligde 2013-2014 sezonunda play-off final serisinin son maçında Galatasaray, sahaya çıkmadığı için Fenerbahçe hükmen 20-0 galip sayılmıştı. Bu karşılaşma istatistiklere dahil edilmemiştir.

Avrupalı başantrenörler

Her iki başantrenör de kariyerlerinde Avrupa'da büyük başarılar elde etti. Fenerbahçe'nin başında yer alan Obradovic, Avrupa Ligi tarafından "yaşayan efsane" olarak lanse ediliyor. Avrupa Ligi'ni 9 defayla en fazla kazanan başantrenör olan Sırp çalıştırıcı, ayrıca 2 kez de Saporta Kupası'nı kazanma sevinci yaşadı. Obradovic Fenerbahçe'yi 2017 yılında Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaştırdı.

Türk basketbol tarihinin en başarılı başantrenörü olarak gösterilen Ergin Ataman ise kariyerinde 3 kez Avrupa'da kupa kazandı.

Ataman Beşiktaş'la 2012 yılında FIBA EuroChallenge, 2016'da ise Galatasaray Odeabank ile ULEB Avrupa Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi. Ataman, 2002 yılında da İtalyan ekibi Montepaschi Siena'yla Saporta Kupası'nı elde etti.

Ataman, ayrıca Avrupa Ligi'nde hem Efes Pilsen'le hem de Montepaschi Siena'yla Dörtlü Final oynayarak üçüncülük sevinci yaşadı.

Fenerbahçe'nin en büyük kozu Obradovic

Basketbolda 17-19 Mayıs'ta İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde düzenlenecek THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'inde yer alacak Fenerbahçe Beko'nun en büyük güvencesi başantrenörü Zeljko Obradovic'in tecrübesi olacak.

Avrupa Ligi tarafından "efsane" olarak nitelendirilen ve Avrupa basketbolunun en iyi başantrenörü olarak gösterilen Obradovic, 18. Dörtlü Finali'nde 10. kupasını Fenerbahçe'nin başında kazanmak için mücadele edecek.

Basketbolda Avrupa'nın bir numaralı kupasını en fazla kazanan başantrenör olan Obradovic, bu sevinci 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 ve 2017'de yaşadı.

Obradovic, ülkesinde Partizan takımıyla 1991 yılında başladığı başantrenörlük kariyerinin ilk sezonunda Avrupa'nın zirvesine çıktı. Obradovic'in takımı, 1992'de İstanbul'daki organizasyonun finalinde Joventut Badalona'yı 71-70 yenerek kupayı kazandı.

Tecrübeli başantrenör, İspanyol takımlar Joventut Badalona'yla 1993-1994, Real Madrid'le 1994-1995 sezonunda, finalde Yunan ekibi Olympiakos karşısında zafere ulaştı.

Sırp çalıştırıcı efsanesi haline geldiği Panathinaikos'la ise 8 kez Dörtlü Final'de yer alıp 5 Avrupa şampiyonluğu gördü.

Ayrıca başarılı başantrenör, Yunan ekibiyle 2001-2002 sezonunda itibaren tek isim altında oynanan bir numaralı kupayı da (Avrupa Ligi) kazanan ilk başantrenör oldu.

Fenerbahçe'yi zirveye 2017'de çıkardı

Obradovic, Fenerbahçe'yi 2017 yılında Avrupa'nın zirvesine çıkardı. 2013 yılında geldiği sarı-lacivertlileri üst üste 5. kez Dörtlü Final'e çıkaran Sırp başantrenör, 2016-2017 sezonunda ise büyük bir başarıya imza attı.

İstanbul'da düzenlenen Dörtlü Final'de önce Real Madrid'i eleyen Obradovic'in öğrencileri, finalde de Olympiakos'u 80-64 yenerek kulüpler bazında Türk basketbol tarihinin en büyük başarısını elde etti.

Bütün takımlarıyla Avrupa kupası kazandı

Zeljko Obradovic, kariyerinde çalıştırdığı 6 kulüp takımıyla da Avrupa kupası kazanma sevinci yaşadı.

Partizan, Joventut Badalona, Real Madrid, Panathinaikos ve Fenerbahçe'yle Avrupa Ligi şampiyonluğu elde eden Obradovic, 1998-1999 sezonunda ise Benetton'un başında o dönemin en önemli kupalarından biri olan Saporta Kupası'nı elde etti. Obradovic, Saporta Kupası'nı 1996-1997 sezonunda da Real Madrid'in başında kazandı.

17 Dörtlü Final'in 12'sinde finale çıktı

Daha önce 17 kez Dörtlü Final heyecanı yaşayan Obradovic, 12 kez takımlarını finale çıkardı.

Obradovic, bu finallerin ise sadece 3'ünü kaybetti. Sırp başantrenör 2001 yılında Panathinaikos, 2016 ve 2018 senelerinde de Fenerbahçe'yle final kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı.

Fenerbahçe Beko Başantrenörü Obradovic, 17 kez mücadele ettiği Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde 9 şampiyonluğun yanı sıra üç kez ikincilik, iki kez üçüncülük ile üç defa dördüncülük elde etti.

Laso'nun 2, Itoudis'in 1 şampiyonluğu var

Dörtü Final'de yer alacak diğer takımlardan Real Madrid ve CSKA Moskova'nın başantrenörlerinin de organizasyonda şampiyonlukları bulunuyor.

Real Madrid Başantrenörü Pablo Laso, 8. sezonunu geçirdiği Avrupa Ligi'nde 5 kez Dörtlü Final'e kaldı ve 4'ünde İspanyol temsilcisine final oynattı. Real Madrid, Laso döneminde 2014-2015 ve 2017-2018 sezonlarında kupayı müzesine götürdü.

CSKA Moskova Başantrenörü Dimitris Itoudis de bir kez bu kupayı kazanma başarı gösterdi. Üst üste 5. kez takımını Dörtlü Final'e taşıyan Yunan başantrenör, takımını 1 kez finale çıkardı ve 2016'da kupayı kazandı.

Bu kulvarda şampiyonluğu bulunmayan Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman ise 3. kez kariyerinde Dörtlü Final'de boy gösterecek.

Dörtlü Final'in abonesi CSKA Moskova

Basketbol THY Avrupa Ligi'nin en başarılı takımları arasında yer alan Rus ekibi CSKA Moskova, üst üste 8, toplamda da 18. kez Dörtlü Final'de mücadele edecek.

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta düzenlenecek, Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes'in yanı sıra İspanyol ekibi Real Madrid'in de yer alacağı organizasyonda CSKA Moskova, 8. kez şampiyonluğa ulaşmaya çalışacak.

Rus temsilcisi, Avrupa basketbolunun bir numaralı kupasında 1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008 ve 2016'da şampiyonluk ipini göğüsledi.

Dörtlü Final'de en fazla yer alan takım olan CSKA Moskova, 18. kez bu organizasyona katılacak. Rus ekibi, son 17 sezonun 16'sında Dörtlü Final'de mücadele etmeye hak kazanarak önemli bir istatistiğe imza attı.

Avrupa basketbolunun kulüpler bazında bir numaralı kupasında Dörtlü Final organizasyonu, ilk kez 1988'de düzenlendi.

Normal sezonu ikinci bitirdi

CSKA Moskova, THY Avrupa Ligi'nde normal sezonu Fenerbahçe Beko'nun ardından ikinci tamamladı. Geçen sezon olduğu gibi yine 24 galibiyet alan CSKA Moskova, sadece 6 kez kaybetti ama bu, lider olması için yeterli olmadı.

Play-off'ta ev sahibini eledi

CSKA Moskova, play-off çeyrek finalinde Dörtlü Final'e ev sahipliği yapan Baskonia'yı geçti. Rusya'daki 2 maçla başlayan seride ilk karşılaşmayı kazanan, ikincisini yitiren CSKA Moskova, Vitoria-Gasteiz'de oynanan üçüncü ve dördüncü müsabakalardan galip ayrılarak, 3-1'le adını Dörtlü Final'e yazdırdı.

CSKA Moskova'nın kozları kısa oyuncuları

CSKA Moskova'nın bu sezon kısa oyuncularının performansı dikkati çekti. Takımın kısa oyuncuları Nando De Colo, Sergio Rodriguez, Cory Higgins ve Will Clyburn, CSKA Moskova'yı sırtladı.

Rus ekibinde Higgins 14,8, De Colo 14,5, Clyburn 13,2 ve Rodriguez 9,9 sayı ortalamasıyla oynadı. Rakip potaya maç başı ortalama 86,5 sayı gönderen CSKA Moskova'nın ortalama 52,4 sayısını bu 4 isim kaydetti.

Clyburn en iyi 5'te

CSKA Moskova'nın ABD'li oyuncusu Clyburn, THY Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi ilk 5'ine seçildi. İyi bir sezon geçiren Clyburn, 34 maçın 33'ünde sahada yer alırken, 13,2 sayı, 6,9 ribaunt, 1,5 asist ortalamalarıyla mücadele etti. CSKA Moskova'nın Fransız oyun kurucusu Nando De Colo ise sezonun en iyi ikinci 5'inde yer aldı.

Tanıdık isim: Itoudis

CSKA Moskova'nın başında, hem Fenerbahçe Beko Başantrenörü Zeljko Obradovic'in hem de Türk basketbolseverlerin yakından tanıdığı bir isim bulunuyor.

Rus ekibinin 5 sezondur başantrenörlüğünü üstlenen Dimitris Itoudis, yaklaşık 13 yıl Panathinaikos'ta Obradovic'in yardımcılığını yaptı. Itoudis, 2013-2014 sezonunda ise Banvit'i çalıştırdı.

Yunan başantrenör yönetiminde art arda 5 sezon Dörtlü Final'de mücadele etme hakkı kazanan CSKA Moskova, 2016'da Almanya'nın başkenti Berlin'de oynanan final maçında Fenerbahçe'yi 101-96 mağlup ederek şampiyonluğa ulaşmıştı.

  • Itoudis'in öğrencileri, son iki sezondur Dörtlü Final'in ilk maçında rakiplerine kaybediyor.

Kadro

CSKA Moskova'nın kadrosu şöyle:

  • Joel Bolomboy, Alexander Khomenko, Ivan Ukhov, Alexander Gavrilov, Semen Antanov, Alexandr Ershov, Andrey Vorontsevich, Andrei Lopatin, Mikhail Kulagin, Nikita Kurbanov (Rusya), Nando De Colo (Fransa), Alec Peters, Kyle Hines, Othello Hunter, Will Clyburn, Cory Higgins (ABD), Sergio Rodriguez (İspanya), Daniel Hackett (İtalya).

Real Madrid unvanını korumaya çalışacak

Basketbolda THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde mücadele edecek son şampiyon İspanya'nın Real Madrid takımı, organizasyonda en çok mutlu sona ulaşan takım durumunda bulunuyor.

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta düzenlenecek, Türkiye'den Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes'in yanı sıra Rusya'nın CSKA Moskova takımının yer aldığı Dörtlü Final'e katılacak Real Madrid, unvanını koruyarak 11. şampiyonluğunu almayı hedefliyor.

Geçen sezon Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da önce CSKA Moskova'yı finalde de Fenerbahçe'yi yenen Real Madrid, tarihinin 10. Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşmıştı.

İspanyol ekibi, 1958 yılından bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda 1963-1964, 1964-1965, 1966-1967, 1967-1968, 1973-1974, 1977-1978, 1979-1980, 1994-1995, 2014-2015 ve 2017-2018 sezonlarını şampiyon tamamladı.

  • Real Madrid, 10 şampiyonluğun yanı sıra 8 ikincilik, 3 üçüncülük ve 10 dördüncülük elde etti.

10. Dörtlü Final'i

Real Madrid, son 9 yılda 7, toplamda ise 10. kez Dörtlü Final'de yer alacak. Dünyanın en büyük kulüplerinden biri olan Real Madrid, basketbolda da adından fazlasıyla söz ettiriyor.

Bu organizasyonda son 9 yılda 7. kez Dörtlü Final oynayacak Real Madrid, sadece 2012 ve 2016 yıllarında son dört takımın dışında kaldı. Eflatun-beyazlılar, bu sezon 32. kez düzenlenecek Dörtlü Final'de ise 10. defa yer alacak.

Normal sezonu 3. sırada bitirdi

Real Madrid, normal sezonu 3. sırada tamamladı. Ligi 22 galibiyet, 8 yenilgiyle tamamlayan Real Madrid, çeyrek finalde Yunan ekibi Panathinaikos'la eşleşti. Rakibini 3 maçta da yenen Real Madrid, 3-0'la Dörtlü Final'e gelen tek takım oldu.

En iyi savunmacı Real Madrid'de

Real Madrid'in 27 yaşındaki pivotu Walter Tavares, THY Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi savunmacısı oldu.

Bu sezon 53 blok yapan Yeşil Burun Adaları'ndan Tavares, maç başına 1,7 ortalama yakaladı. Tavares, maç başına 27 savunma ribaundu alarak Avrupa Ligi tarihinin en yüksek ikinci ortalamasına ulaşan Real Madrid'in bu performansında da etkili rol oynadı.

Avrupa Ligi'nde 32 maça çıkan 2,21 metre boyundaki Tavares, ayrıca 7,6 sayı, 6,2 ribaunt ortalamalarıyla mücadele etti.

En skorer Randolph ve Llull

Real Madrid'in bu sezon en skorer iki ismi Anthony Randolph ve Sergio Llull oldu. ABD asıllı Sloven uzun Randolph, 12,6 sayı ortalaması yakaladı. Dış şutlarda da oldukça etkili olan Randolph, üç sayı çizgisinin gerisinden yüzde 41,5'le isabet yakaladı.

İspanyol ekibinin yıldız oyun kurucusu Sergi Llull ise oynadığı 25 maçta 10,6 sayı ortalamasıyla mücadele ederek, takımının en skorer ikinci ismi olmayı başardı.

Kadro

İspanyol başantrenör Pablo Laso'nun yönettiği son şampiyon Real Madrid'in kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:

  • Sergio Llull, Felipe Reyes, Rudy Fernandez, Santi Yusta (İspanya), Fabien Causeur (Fransa), Trey Thompkins, Jaycee Carroll (ABD), Anthony Randolph, Klemen Prepelic (Slovenya), Facundo Campazzo, Gabriel Deck (Arjantin), Gustavo Ayon (Meksika), Walter Tavares (Yeşil Burun Adaları), Jeffery Taylor, Melwin Pantzar (İsveç), Ognjen Kuzmic (Sırbistan).

Dörtlü Final'in en tecrübelisi CSKA'lı basketbolcular

Basketbol THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'de yer alacak takımları içinde en tecrübeli oyuncu olarak Rus temsilcisi CSKA Moskova'nın oyuncuları Andrey Vorontsevich ve Kyle Hines ön plana çıktı.

Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes, Real Madrid ve CSKA Moskova'nın şampiyonluk mücadelesi vereceği Avrupa'nın kulüpler bazındaki en önemli organizasyonu, 17-19 Mayıs'ta İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde gerçekleştirilecek.

Bu organizasyonun en tecrübeli isimlerini ise CSKA Moskova kadrosunda bulunduruyor. CSKA Moskova'da Andrey Vorontsevich 9'uncu, Kyle Hines ise 8. defa bu seviyede mücadele edecek.

Dörtlü Final'in gediklileri

Daha önce bu organizasyonda 7'şer kez mücadele eden Fenerbahçe Beko'da Kostas Sloukas ile İspanyol temsilcisi Real Madrid'de Felipe Reyes ve Sergio Llull, takımlarının Dörtlü Final'deki en tecrübeli isimleri olacak.

Bu 3 ismin yanı sıra CSKA Moskova'da Nikita Kurbanov da Dörtlü Final'de 7. defa mücadele etme hakkı kazandı.

En fazla şampiyonluk Sloukas ve Hines'ta

Dörtlü Final'de yer alacak takımlar içinde en fazla şampiyonluk sevinci yaşayan basketbolcular üçer defayla Fenerbahçe Beko'dan Sloukas ile CSKA Moskova'dan Hines oldu.

Fenerbahçe Beko'nun tecrübeli oyun kurucusu Sloukas, ilk 2 şampiyonluğunu Yunan temsilcisi Olympiakos'ta yaşadı. Sloukas, Olympiakos'la 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında mutlu sona ulaştı. Tecrübeli isim, Fenerbahçe'yle de 2016-2017 sezonunda Avrupa'nın kulüpler bazındaki en önemli kupasını havaya kaldırdı.

Kyle Hines ise şampiyonluklarının 2'sini Sloukas'ın takım arkadaşlığını yaptığı dönemde Olympiakos'la yaşadı. ABD'li pivot, diğer şampiyonluğunu ise CSKA Moskova'yla 2015-2016 sezonunda finalde Fenerbahçe karşısında elde edilen galibiyetle aldı.

En tecrübesiz takım Anadolu Efes

Dörtlü Final'de yer alacak ekipler arasında Anadolu Efes'in kadrosundaki sadece 2 isim, kariyerlerinde daha önce bu seviyede mücadele etti.

Başantrenörlüğünü Ergin Ataman'ın yaptığı Anadolu Efes, tarihi bir başarı elde ederek 18 yıl sonra Dörtlü Final oynamaya hak kazandı.

Lacivert-beyazlıların kadrosunda bulunan 17 isimden sadece Vasilije Micic ile Bryant Dunston'ın Dörtlü Final tecrübesi var.

Diğer 3 takım ise tecrübesiyle ön plana çıkıyor. CSKA Moskova'nın kadrosunda 18 isimden 11'i daha önce Dörtlü Final'de yer alırken, 10 oyuncu da şampiyonluk sevincini yaşadı.

Real Madrid'in kadrosundaki 16 basketbolcudan 12'si Dörtlü Final tecrübesi yaşarken, 12 isim de en az bir defa şampiyonluk ipini göğüsledi.

Fenerbahçe Beko'nun 14 oyuncusundan 12'si ise daha önce Dörtlü Final, 8 oyuncusu da şampiyonluk yaşayarak tecrübeleriyle dikkati çekti.

Avrupa Ligi'nde İspanya ve İtalya üstünlüğü

İspanya'nın Vitoria-Gasteiz şehrinde 17-19 Mayıs'ta düzenlenecek Dörtlü Final organizasyonuyla şampiyonun belli olacağı basketbol THY Avrupa Ligi'nde kupayı en fazla İspanyol ve İtalyan ekipleri kazandı.

İlk kez 1958 yılında oynanmaya başlayan Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki 1 numaralı organizasyonunda şu ana kadar 13 ülkeden 21 takım şampiyonluk yaşadı.

Avrupa Ligi'nde İspanyol ve İtalyan ekipleri 13 kezle kupayı en çok kazanan takımlar olma başarısı gösterdi. Dörtlü Final'de bu sezon da Real Madrid ile yer alan İspanyollar, 13 şampiyonlukla zirveyi İtalyanlarla paylaştı.

İspanya'dan Real Madrid 10 kezle kupayı en fazla kazanan takım olma unvanını taşıyor. Ayrıca bu ülkeden Barcelona 2, Joventut Badalona da bir kez mutlu sona ulaştı.

Real Madrid, kendi ülkesinde düzenlenecek organizasyonu şampiyon bitirmesi durumunda İspanya, İtalya'nın önüne geçerek kupayı en fazla kazanan ülke olacak.

İtalyanların son kupası 2001'de

Uzun yıllardır bu kupayı en fazla kazanan takım olma unvanını sahip olan İtalyanlar, en son kupayı 2001'de kazanmıştı.

Ligde en son 2001'de Bologna ile şampiyonluk sevinci yaşayan İtalya, 18 yıldır şampiyonluğa hasret kaldı. İtalya'dan Varese 5, EA7 Emporio Armani Milano 3, Bologna ve Cantu ikişer, Virtus Roma da bir kez kupayı müzelerine götürdü.

İtalyanlar ayrıca son 8 sezondur Dörtlü Final'de de yer alamıyor. Kupada en son 2011 yılında Barcelona'da yapılan Dörtlü Final organizasyonunda mücadele eden İtalyan temsilcisi Montepaschi Siena, sezonu üçüncü bitirmişti.

Kupa 9 kez Yunanistan'a gitti

Yunan takımları, THY Avrupa Ligi'nde 9 kez şampiyon olma başarısı gösterdi. Bu ülkeden Panathinaikos 6, Olympiakos da 3 kez kupanın sahibi oldu.

Türkiye'den sadece Fenerbahçe

Türkiye'den Fenerbahçe, THY Avrupa Ligi'nde şampiyonluk yaşayan tek takım olma başarısı gösterdi. Sarı-lacivertli takım, 2016-2017 sezonunda İstanbul'da düzenlenen Dörtlü Final organizasyonda şampiyon olarak, kupayı müzesine götürdü.

Bu sezon yarı finalde karşılaşacak Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes ikilisinden biri 19 Mayıs'ta final oynayarak, Türkiye'ye ikinci kupa sevincini yaşatmaya çalışacak.

Diğer şampiyonlar

Rusya'dan CSKA Moskova 7, İsrail'den Maccabi Tel Aviv de 6 kez kupayı kazandı. Hırvatistan'dan Split 3, Cibona da 2 kez ligi şampiyon tamamlarken, Letonya'dan ASK Riga ise 3 kez kupayı havaya kaldırdı.

Ayrıca Gürcistan'dan Dinamo Tiflis, Bosna Hersek'ten Bosna, Sırbistan'dan Partizan, Fransa'dan Limoges ve Litvanya'dan Zalgiris birer kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Not: Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan takımları Yugoslavya döneminde, Letonya ve Gürcistan takımları da SSCB döneminde şampiyonluk yaşadı. Rusya'nın CSKA Moskova takımı da 7 şampiyonluğun 4'ünü SSCB döneminde kazandı.

FENERBAHÇE BEKO - ANADOLU EFES MAÇI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA HANGİ KANALDA?

Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes maçı ne zaman, hangi kanalda, saat kaçta? 17 Mayıs Cuma günü İspanya’nın Vitoria-Gasteiz şehrindeki Fernando Buesa Arena’da oynanacak Fenerbahçe-Anadolu Efes maçı, TSİ 19.00'da oynanacak.Dev maç beIN SPORTS 3 ekranlarından naklen yayınlanacak.

Yarı finalin diğer maçında ise CSKA Moskova ile Real Madrid saat 22.00'da karşı karşıya gelecek. Finale yükselen takımlar 19 Mayıs Pazar günü 21.30’da kozlarını paylaşacak. Final Four final maçı da beIN SPORTS 3’ten canlı yayınlanacak.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

#F4GLORY is coming! 👀

Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague)'in paylaştığı bir gönderi ()