Galatasaray'ın UEFA sancısı: 8 adımda 7 aylık süreç

İsviçre'nin Nyon kentinde bulunan UEFA Genel Merkezi'nin dışarıdan görünümü.
İsviçre'nin Nyon kentinde bulunan UEFA Genel Merkezi'nin dışarıdan görünümü.

Ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden tek takım olan Galatasaray, yaklaşık 7 aydır UEFA'dan gelecek haberlerle yatıp kalkıyor. Son olarak 5 Ekim'de verilen mevcut anlaşmanın 'ilaveten incelenmesi' kararını CAS'a taşıyan sarı kırmızılı ekipte sancılı bekleyiş sürüyor.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Galatasaray’ın UEFA sancısı sürüyor. Finansal Fair Play konusunda geçtiğimiz Mart ayında UEFA’ya sunum yapan sarı kırmızılı ekip, aylardır diken üstünde.

UEFA ile yapılan müzakereler neticesindeAvrupa’dan men cezasından kurtulan Galatasaray, son olarak 5 Ekim’de gelen son kararla sarsıldı. Sattığın kadar al şartı, oyuncu sayısı kısıtlaması ve para cezasıyla Avrupa kupalarından men edilmekten sıyrılan temsilcimizin dosyası hakkında 5 Ekim'de 'ilave inceleme' kararı verildi. Bu gelişmenin ardından 15 Ekim'de CAS'a başvuran temsilcimizde sancılı bekleyiş sürüyor.

Galatasaray Başkanı Mustafa Deniz, divan kurulunda açıklamalarda bulunuyor.
Galatasaray Başkanı Mustafa Deniz, divan kurulunda açıklamalarda bulunuyor.

DÜN NE OLMUŞTU? ŞİMDİ NE OLACAK?

13 Haziran’da UEFA’yla imzalanan ve Başkan Mustafa Cengiz tarafından ‘başarı’ olarak yorumlanan anlaşma, ilk olarak 25 Haziran tarihinde bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Bu tarihte Galatasaray’ın yaptığı anlaşmanın 'yeniden incelenmesine' hükmeden UEFA, 25 Haziran’dan 5 Ekim’e kadar sessizliğe büründü ve anlaşmanın akıbeti soru işareti haline geldi.

Bu süreçte temsilcimizin dosyasının ‘yeniden inceleme’ başlığı altında mercek altına alınmış olması yüreklere su serpmişti. 29 Haziran'da konuyla ilgili açıklamalarda bulunan UEFA Başkanı Ceferin, Galatasaray’la ilgili herhangi bir anormal durum olmadığının altını çizmiş ve ‘yeniden inceleme’ kararının sıradan bir prosedür olduğunu vurgulamıştı.

  • “Öncelikle şunu belirteyim özel dosyalarla ilgili yorum yapmıyorum. Bunu yapmıyorum çünkü bağımsız bir komisyonumuz var. Bir sorunla karşılaşıldığında onlar karar veriyor. Ancak şunu da belirteyim, yönetmeliğimize göre hakem komisyonunun bazı durumlarda araştırma komisyonunun kararını düzeltme hakkı bulunuyor. Ama bu illa olacak anlamına gelmiyor. Bir şey değişecek anlamına da gelmiyor. Aslında büyük bir anlam da yüklememek lazım, dosyaya bakacak ve bir revize gerekip gerekmediğine karar verecekler. Bu çok sıra dışı bir olay değil, sıkça yapılan bir uygulama. Başka bir kararın çıkacağı anlamına gelmez.”

UEFA Başkanı Ceferin, EURO 2024'te Almanya'nın ev sahipliği yapacağını açıklıyor.
UEFA Başkanı Ceferin, EURO 2024'te Almanya'nın ev sahipliği yapacağını açıklıyor.

Ceferin’in bu açıklamalarının ardından Temmuz ayının ilk haftasına kadar bir başka beyanda bulunmayan UEFA cephesi, sarı kırmızılı camiayı meraka sevk etti.

6 Temmuz'da konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, UEFA’dan olumsuz bir karar beklemediklerini ifade ederek taraftarların merakını giderdi. Cengiz’in aynı açıklamasında kullandığı ‘Olumsuz karar verirse, UEFA kendine ihanet eder’ ifadeleri de sarı kırmızılı taraftarların içini rahatlatan bir başka gelişme oldu.

6 Temmuz’dan Ekim’e kadar geçen süre zarfında beklemeye geçen Galatasaray, 5 Ekim’de aldığı haberle bir kez daha sarsıldı. İki İtalyan kulübü tarafından UEFA’ya şikayet edilen Galatasaray hakkında ‘ilave inceleme’ kararı verildi.

  • CAS Hakimi ve Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Türker Aslan: Galatasaray'ı şikayet eden kulüpler arasında Türk kulübü yok. 2 İtalyan kulübü var.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde 2014 yılında düzenlenen panelin katılımcılarına Türker Arslan tarafından teşekkür belgesi veriliyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde 2014 yılında düzenlenen panelin katılımcılarına Türker Arslan tarafından teşekkür belgesi veriliyor.

5 Ekim tarihinde verilen 'ilave inceleme' kararının, 25 Haziran’da verilen ‘yeniden inceleme’ kararından bir farkı vardı. Haziran’daki dosya, Yargısal Birime ‘review’ (gözden geçirme) amacıyla gönderilirken, Araştırma Birimi’ne geri göndermedeki amaç ‘further investigation’ (ilave inceleme) olarak duyuruldu.

Bu durum, Yargısal Birim'in daha önce yeni bir araştırma yapmaksızın sadece mevcut dosyaya bakabildiğini ancak şimdi Araştırma Birimi'nin kulübün durumuyla ilgili yeni inceleme ve araştırmalar yapabilmesinin yolunu açtı.

5 Ekim tarihinde hükmedilen 'ilave inceleme' kararının ardından Galatasaray hemen harekete geçti ve erken reaksiyon göstererek CAS’a başvurdu. Ancak UEFA tarafında henüz resmi bir karar açıklanmamış olması, Spor Tahkim Mahkemesi’nden boş elle dönme ihtimalini güçlendiriyor. Zira CAS, nihai sonuca ulaşan davaların yeniden değerlendirip son noktayı koyan üst bir mahkeme.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, divan kurulunda açıklama yapmak üzere kürsüye ilerliyor.
Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, divan kurulunda açıklama yapmak üzere kürsüye ilerliyor.

GALATASARAY CEPHESİ OLUMSUZ BİR HABER BEKLEMİYOR

Bugün gelinen noktada Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, UEFA ile yaptıkları yapılandırma anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili, "Ceza beklemiyoruz ama büyük konuşmamak lazım. Ne olacağını zamanla göreceğiz." dedi.

Kulübün Riva arazisinde hayata geçirilecek "Düşler Vadisi Riva" projesinin tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarıyla sohbet eden Cengiz, UEFA ile yaptıkları anlaşmanın yeniden incelenmek üzere UEFA Finansal Kontrol Organı Soruşturma Dairesi'ne gönderilmesi kararına karşı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) başvurduklarını hatırlatarak, "Bu konuda herkes bir şeyler söylüyor, ahkam kesiyor. Yaklaşık 3,5 ay önce UEFA ile anlaşmayı yaptık. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Kendi topumuzu oynuyoruz. Stratejimiz var ve ona göre hareket ediyoruz. Ceza beklemiyoruz ama büyük konuşmamak lazım. Ne olacağını zamanla göreceğiz. Hukukçularımız yabancı. Yakın zamanda konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceğiz." diye konuştu.