Gerçek Tsubasa: Ritsu Doan

Ritsu Doan milli maç öncesinde seremonide Japonya milli marşını bekliyor.
Ritsu Doan milli maç öncesinde seremonide Japonya milli marşını bekliyor.

Hollanda'da top koşturan 20 yaşındaki bir genç, Tsubasa efsanesini gerçeğe dönüştürmekle meşgul... Groningen formasıyla ilk sonunda 9 gol birden atan 20 yaşındaki Japon Ritsu Doan, Avrupa'nın devlerini peşine taktı.

Hollanda Eredivisie ekiplerinden Groningen forması giyen Ritsu Doan, yetenekleriyle ünlü çizgi film karakteri Tsubasa’yı andırıyor. Oyun zekası ve yüksek teknik kapasitesi sebebiyle Tsubasa lakabı takılan genç Doan, önümüzdeki yıllara damga vuracağa benziyor.

Japonya takımı Gamba Osaka’nın altyapısından yetişen 20 yaşındaki yetenekli oyuncu, 2017 yılının Temmuz ayında Groningen kapısından girdi ve Avrupa’ya açılmak için muazzam bir fırsat yakaladı. Genç yetenekler için kusursuz bir basamak olan Groningen’e gelerek son derece doğru bir karar veren Doan, Hollanda futbolunun da oyun karakterine uymasıyla büyük bir ivme yakaladı.

  • Groningen formasıyla ilk sezonunda 9 gol attı ve 4 de asist yaptı.
Ritsu Doan atakyönüne göre sağ kanattan rakip kaleye doğru dribbling yapıyor.
Ritsu Doan atakyönüne göre sağ kanattan rakip kaleye doğru dribbling yapıyor.

Japon futbolcuyu yalnızca 1.7 milyon avro karşılığında transfer eden Groninge, şimdiden Manchester City’nin5 milyon avroluk teklifini reddetti. İngiliz ekibinin yanı sıra Juventus ve Atletico Madrid’in de kadrosuna katmak istediği Doan, yakın gelecekte yuvadan uçacağa benziyor.

  • Groningen Teknik Direktörü Ron Jans: Onun yaşında bir oyuncunun, bambaşka bir kültüre ve takıma bu kadar kısa süre içerisinde adapte olması ve kendini bu denli geliştirmesi akıl alır gibi değil. Şimdiden takımın çok önemli bir parçası haline geldi.

TARZI KİME BENZİYOR

Özellikle attığı goller sebebiyle Arjen Robben’e benzetilen Ritsu Doan, spor yazarı Mustafa Demirtaş tarafından ise yeni David Silva olarak görülüyor. Sahte 9, forvet arkası ve merkez orta saha gibi birden fazla mevkide görev yapabilen Japon oyuncunun, Manchester City’de imza atması halinde Guardiola’nın önde baskılı oyununda merkez orta saha göreve üstlenebileceğine işaret eden Demirtaş, bu yönüyle Doan’ın yeni David Silva olabileceğine dikkati çekti.

Arjen Robben yarım vole hazırlığında...
Arjen Robben yarım vole hazırlığında...
  • Ritsu Doan, 2015 yılında Guardian tarafından hazırlanan 98' jenerasyonunun en umut vadeden oyuncuları listesinde kendisine yer bulmuştu.

GALATASARAY İDDİALARI DOĞRU MU?

Bu sezon Hollanda Ligi'nde oynadığı 12 maçta 3 gol atıp 1 de asist yapan Doan, sol ayağını kullanan bir isim. Kulübü Groningen ile 2021'e kadar sözleşmesi bulunan Ritsu Doan'ın Transfermarkt değeri ise 2.5 milyon avro.

  • Yerel bir gazetenin yaptığı araştırmaya göre Groningen taraftarlarının yüzde 97’si Ritsu Doan transferinden çok memnun.

MİLLİ TAKIMDAKİ YERİ NE?

Ritsu Doan geçtiğimiz yaz Rusya’da düzenlenen FIFA 2018 Dünya Kupası’nda boy gösteremedi ancak bu noktada kaybedenin Doan değil, Japonya olduğunu söyleyebiliriz. Japonlar her ne kadar gruptan çıkarak son 16 turuna kalsa da, bu noktada elendikleri Belçika maçında ve öncesinde yaratıcı oyuncu eksikliği hissettikleri çok açıktı.

Japonya idmanında şut çalışan Ritsu Doan'ın vücudunun esnekliği teknik kapasitesinin yüksekliğini kanıtlıyor.
Japonya idmanında şut çalışan Ritsu Doan'ın vücudunun esnekliği teknik kapasitesinin yüksekliğini kanıtlıyor.

Ritsu Doan gibi oyun zekası ve teknik kapasitesi yüksek bir oyuncu, Japonlar’a çok fayda sağlayabilirdi. Nitekim kendisinin asıl yaş kategorisi olan FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda da bunu gösterdi. 2017 yılında henüz 19 yaşındayken bu turnuvada boy gösteren Doan, attığı 3 golle gol kralı Riccardo Orsolini’nin yalnızca 2 gol gerisinde kaldı.

  • Birçok otoriteye göre; Japonya futbol tarihinin en büyük oyuncusu olabilecek kumaşa sahip.
Bonus: Nagatomo ile ölümüne kankalar...
Bonus: Nagatomo ile ölümüne kankalar...