İbrahimovic’in dönüm noktasında Muhammed Ali’ninyeri

​İbrahimovic’in dönüm noktasında Muhammed Ali’nin yeri
​İbrahimovic’in dönüm noktasında Muhammed Ali’nin yeri

Dünyaca ünlü futbolcu İbrahimovic'in hayatının dönüm noktasında, kariyeri ve yaşamıyla birçok kişiye ilham kaynağı olan Muhammed Ali'nin etkisi olduğunu biliyor muydunuz? İşte Muhammed Ali'nin Zlatan'ın bugünlere gelmesinde Muhammed Ali'nin etkisi...

Her fırsatta Muhammed Ali’yi rol model aldığını dile getiren İbrahimovic için ünlü boksörün hayatındaki yeri çok farklı. İbrakadabra; "Muhammed Ali hem spor yaşamıyla hem de kişisel hayatıyla örnek aldığım birisiydi. Ben elbette efsaneyim ama iki tane efsane olmaz. Muhammed Ali’den sonraki en büyük efsaneyim." demişti.

İbra, asıl vatanında gerçek bir ailenin parçası olarak değil, tam tersine Yugoslavya’dan çok uzakta vatanı gibi iç savaşın yoğun olarak yaşandığı bir aile ortamında büyümeye çalıştı. Ailesi, İbrahimovic’in ilk kez profesyonel bir takıma seçildiğini öğrenince ona zorlukla bir krampon almıştı. Zlatan A Takımda oynayacağını öğrendiği gün bunu kutlamak için bir bisiklet çaldı. Zaten yıllar sonra verdiği bir röportajda da; "Futbolcu olmasam bir hırsız olurdum" demişti. Çünkü yaşadığı hayat şartları Zlatan'ı buna itiyordu.

Zlatan’ın hayatındaki kırılma anı Hollywood’un filmini çekebileceği türden. Babası Boşnak, annesi Hırvat olan İbrahaimovic, İsveç futbol efsanesi. Ancak ona sorarsanız o şu anda olmayan ülkenin olmayan çalışan bir vatandaşı. Yani Yugoslav. Zlatan’ı Zlatan yapan ise, hiçbir zaman bitmeyen kavgacılığı ve o kavgaları nasıl kazanacağına dair geliştirdiği kendine has tekniği.

Zlatan futbolcu olmaya karar vermeden önce çok iyi bir dövüşçüydü. Hiç görmediği Sapko lakaplı amcası Sabahudin Yugoslavya’nın Muhammed Ali’si olarak biliniyordu. Ancak Nevetra Irmağı’nda boğulup hayatını kaybetmişti. Muhammed Ali de ABD devletinin yaptığı ırkçılığa kızıp madalyalarını Missisipi Irmağı’na atmıştı. Bir gece babası Sefik İbrahimovic, gece yarısı Muhammed Ali’nin maçını izliyordu. Televizyonun sesine uyanan Zlatan, babasının yanına geldiğinde hayatında ilk kez Muhammed Ali’yi görmüştü.

Ali yine kelebek gibi uçup arı gibi sokuyordu. Zlatan çok etkilenmişti, maçın sonuna kadar Muhammed Ali’yi izledi. Aslında ilk ve en önemli golünü o zaman atmıştı.

İbrahimovic’in futbol ve dövüşü harmanlayan efsane vuruşlarının ardında işte bu gerçek yatıyordu. Muhammed Ali’yi hayatının merkezine yerleştiren İbrahimovic, kavgacı ruhuna en uygun sporu, tekvandoyu seçmişti. Aslında bir dövüş sporunda Muhammed Ali gibi efsane olmak istiyordu ancak futboldaki yeteneği onun futbola yönelmesine sebep oldu. Zlatan, futbola yönelse de Muhammed Ali’nin yaşamından, duruşundan ve tüm olumsuzluklara rağmen vazgeçmeyişinden her zaman örnek aldı ve onunla beraber yürüdü.

Zlatan'ı bu zor ve sefil hayattan çıkaran, bugün futbolun zirvesine ulaştıran dönüm noktasında Muhammed Ali vardı. İbrahimovic, verdiği özel bir röportajda Muhammed Ali için şu sözleri sarf etmişti:

  • "Çocukken birçok insana baktım. Bu benim motivasyonumdu. Muhammed Ali'yi seviyordum. Onun nasıl biri olduğuna, yaptıklarına, konuşmasına, eleştirilere karşı verdiği cevaplara her ne dediyse ona baktım. Bu bana ilham verdi. İşte bu olması gerekendi. Benim olmak istediğim insandı. Bu zamana kadar çok çalıştım ve işte şu an buradayım."
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi zor ve sefil bir çocukluk dönemi geçiren Zlatan, yıllar sonra verdiği bir demeçte; "Nereden, nasıl bir aileden geldiğimi hiçbir zaman unutmadım. Bu nedenle çocuklarımı da buna uygun yetiştiriyorum" ifadelerini kullanmıştı.