İlk Ağızdan: Başarıdan korkan insanlara "hayır" diyebilmek

Ada Hegerberg, Ballon d'Or ödülüyle gazetecilere poz veriyor.
Ada Hegerberg, Ballon d'Or ödülüyle gazetecilere poz veriyor.

Kübra Keskindokur, 2018 Ballon d'Or ödüllerinde başarılarından bağımsız cinsiyetçi bir soruyla karşı karşıya kalan Ada Hegerberg'in yaşadıklarına kendi penceresinden bakarak düşüncelerini yazıya döktü.

Kübra Keskindokur yazıyor...

Tarih başarılardan bahseder. Tarihin ilk kadın Ballon d’Or’unu kazanmış 95 doğumlu Lyon oyuncusu Ada Hegerberg’in yaşadığı olaydan çok etkilendiğini düşünmüyorum.

  • Ben Kimim?
    Aslında Kübra ile Futbol kim? Öncelikle Kübra ile Futbol Türkiye’nin ilk ve Tek online futbol okulunun ismini farkındalık yaratması açısından kendi ismimi kardeşimle kullanmaya karar verdik. Lütfen Kübra yerine futbolu seven, oynayan gelişmesi için katkı sağlayan her hangi bir Türk hanımefendisinin isminin kolaylıkla yer değiştirebileceğini ve oraya layık olduğunu kabul ediniz. Kübra ile futbol aslında, Rabia ile futbol, Ayşe ile futbol, Nuran ile futbol, Açelya ile futbol, Doğa ile futbol, Saliha ile futbol şeklinde devam edebilir. Bilmenizi isterim ki bu yazıda 3. bir kişi gibi ismimi anacağım Kübra ile Futbol'un yaşadığı (FIFA’nın dünya kupasına katılamamış olsakta) bu başarı futbol oynamış, oynayan ve beni bugünlere kadar yetiştirmiş desteklerini esirgemeyen ilk olarak ailemin, öğretmenlerimin ve bu yazıya ulaşmış gençlerindir.

Sporcu kişiliği ile sadece kendisine sorulmuş olduğu için alakasız soruya ironik bir edayla “Hayır” cevabını veren Hergerberg gereken cevabı iletmiş oldu. Annesinin ve babasının futbol antrenörü olduğu, ablasının ise erkek takımında kaptan olduğu bir ortamda büyümüş bir futbolcuyu konuşuyoruz. Çalışıp kazandığı ödülünün anlamını sadece çalışmaya inananlar anlayabilir. Yaşanılan bu ibretlik olay, başarının gücünü bir kez daha kanıtladı.

Ada ise bu ödülden sonra sesinin duyulduğunu ve cümlelerinin dikkate alındığını bilerek futboldan konuşmayı tercih ediyor.

Ünlü düşünür Montaigne’nin dediği gibi “Şu dünyadaki görevimiz, kitaplar dolusu bilgiyi yutmak değil, kendimiz için sağlam bir ahlak oluşturmaktır, doğru dürüst, insanca yaşamaktır.” ve en önemlisi “ancak küçük ruhlar işlerin altında ezilir; onlardan sıyrılmayı, bir yerde durup yeniden başlamayı bilmezler.”

Olayın hangi boyutu ile ilgileneceğiniz elbette size kalmış durumda. İsterseniz 23 yaşında, 2014 yılından beri 95 oyunda 120 gol kaydeden genç yeteneğin başarıya nasıl ulaştığını isterseniz de küçük ruhların başarı karşısında nasıl yok olduğunu düşünebilirsiniz.

  • Ancak bana sorarsanız, gelin başarıya nasıl ulaşılıyor onu konuşalım.

2019 Fransa Kadınlar Dünya Kupasına A grubundan katılacak olan Norveç Milli Takım’ından federasyonlarının gereken desteği vermediğini açıklayarak ayrılmıştı. Federasyon Ada’nın kısa bir ara verdiğini söylese de kendisi bu kararının gerekçeleriyle açıkladığını ve kalıcı olduğunu belirtmişti. Kim bilir belki bu ödülü aldıktan sonra Norveç Milli Takım Federasyon’u kendisini ikna yoluna daha güçlü başvurur. Bekleyelim ve görelim. Bilinen gerçek ki Ada Milli Takımlarında oynasın ya da oynamasın futbol kariyerini ileriye taşıyacak ve biz kaliteli gollerini izlemeye devam edeceğiz.

Başarılar ADA!

gzt

NE OLMUŞTU?

  • Dünyada yılın en iyi futbolcusuna verilen Ballon d'Or (Altın Top) ödül töreni büyük bir skandala sahne olmuştu. Törenin sunucularından Fransız DJ Martin Solveig, yılın en iyisi futbolcusu seçilen kadın futbolcu Ada Hegerberg'e ödülü aldıktan sonra 'Twerk yapabiliyor musun?' diye sormuştu.