İstanbul ve İzmir karması karşı karşıya: Kadınlar arasında oynanan ilk futbol maçı

​İstanbul ve İzmir karması karşı karşıya: Kadınlar arasında oynanan ilk futbol maçı
​İstanbul ve İzmir karması karşı karşıya: Kadınlar arasında oynanan ilk futbol maçı

Ülkemizde kadın futbolunun temelleri bir spor festivali kapsamında atılmıştır. 1954 tarihinde İstanbul ve İzmir karmaları arasında oynanan kadınlar arasındaki ilk futbol maçının hikayesine birlikte bakalım...

27 Haziran 1954 tarihli Cumhuriyet gazetesinin Pazar ilavesinde kadınlar arasında bir futbol maçı düzenleneceği duyurulmuştu. Yazıda, kadınlar arasındaki maçın 4 Temmuz’da Mithat Paşa Stadı’nda (İnönü Stadyumu-Vodafonae Park) oynanacağından söz ediliyordu. Bu ilan aslında tarih bakımından bir ilk anlamını taşıyordu. Çünkü bu maç memlekette kadınlar arasında oynanan ilk futbol maçı olacaktı.

İstanbul ve İzmir karmaları arasında oynanacak bu maç, bir spor karşılaşmasından ziyade çok önceden planlanan Spor Festivali kapsamında gerçekleşecek bir şov organizasyonuydu. Oynayacak oyunculara ve teknik ekibe baktığımızda bu durum zaten kendiliğinden anlaşılıyordu. Örneğin; İstanbul karmasının menajerleri dönemin tanınmış oyuncularından Rauf Ulukut ve tanınmış komedyen Aziz Basmacı’ydı. Aziz Basmacı, “Turist Ömer Yamyamlar Arasında” filminde safari düşkünü zengin adamı canlandıran aktördür.

Yeşilçam'ın komedi oyuncularından Aziz Basmacı
Yeşilçam'ın komedi oyuncularından Aziz Basmacı

Takımın kaptanı da yine dönemin ünlü Yeşilçam oyuncularından Nimet Alp’dir. Hatta maçla ilgili kaptan olarak basına demeç de verir Nimet Alp. Çok da iddialıdır.

Nimet Alp
Nimet Alp

İşte Nimet Alp’in basına verdiği iddialı demeç:

  • "Kadınların spor zihniyeti ve güç-kuvvet bakımından erkeklere müsavi (denk) olduklarını ispat edeceğiz. Arkadaşlarıma güvenim çok fazla. İzmir takımını muhakkak mağlup edip hemşerilerimizin yüzünü ak çıkaracağız."

Koskoca takımda futbolla ilişiği bulunan tek isim vardı. O da İstanbul takımının antrenörlüğünü yapan Cihad Armandı. Cihad Arman, 1940’lı yıllarda Fenerbahçe’nin ve Milli Takım’ın unutulmaz kalecilerindendi. Arman, 4 Temmuz’a kadar 2 hafta boyunca İstanbul takımını sıkı bir şekilde çalıştırmıştır.

Cihad Arman
Cihad Arman

Takımın menajeri Aziz Basmacı da basına maç hakkında demeç verir ancak o Nimet Alp gibi iddialı olmak yerine takımının kalecisi Gülseren Kanarya’ya takılmayı tercih eder:

  • "Komikler takımı kalecisi İsmail Dümbüllü ve asistanı Bodur Adnan’dan daha yüksek vasıfta olduğunu söyleyebilirim."

Takımda sadece Türk oyuncular yer almaz. Dönemin sirklerde çalışan usta cambazlarındanDe Heyro sağ kanatta görev yapmaktadır ve hızıyla dikkat çeker. Ayrıca takımın forvet hattını 3 kız kardeş oluşturur. İsimleri Waltraud Sellon, Doris Sellon ve Alli Sellon olan bu üç kız kardeşe çok güvenilmektedir. Bir de uğur getireceğine inanılan takımın maskotu Beffi adlı köpek vardır.

4 Temmuz tarihinde Mithat Paşa Stadı’nda Spor Festivali kapsamında birçok eğlence ve karşılaşma düzenlendi. Örneğin; o gün spor yazarlarıyla sahne sanatçıları arasında da bir maç oynanmıştır. Son olarak da herkesin merakla beklediği meşhur kadınlar arasındaki maç icra edilmiştir. Ancak maça ve maçın sonucuna dair bilgiler ne yazık ki bulunmamaktadır.