İzlanda'nın yalanı ortaya çıktı

Milli takım kafilesinin bagajları inceleme odasından çıkartılıyor.
Milli takım kafilesinin bagajları inceleme odasından çıkartılıyor.

İzlanda cephesi tarafından ortaya atılan 'Konya havalimanı onaylı bir meydan değil, İzlanda'da kayıtlı değil' iddiasının doğru olmadığı ortaya çıktı.

Konya Havalimanı’nın ICAO tarafindan onaylı ve DHMİ tarafından isletilen bir meydan olduğunu öğrenildi.

Uzmanlar, İzlanda’da yaşanan olayın sivil havacılık bağlamında değil de siyasi açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Keflavik Havalimanı’nda kontrolün bu kadar uzamasının Türklere Avrupa'nın hala ön yargılı olmasından kaynaklandığı görüşü hakim.

İzlanda Ulusal Havaalanı ve Hava Navigasyon Servis Sağlayıcısı ISAVIA, milli takım kafilesinin 2 saat değil 80 dakika bekletildiğini açıkladı. Tüm sürecin 19.40 ile 21.00 arasında tamamlandığını belirten ISAVIA, bu sürecin bile uzun olduğunu kabul etti.

A Milli Futbol Takımımız, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda 9 Ekim 2016 tarihinde İzlanda ile yapacağı maç için yine başkent Reykjavik'e uçmuş ancak herhangi bir problem yaşamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Konya'ya inen Fransa kafilesinin an önce dinlenmesi ve yorulmaması için futbolcuların pasaportları uçaktayken toplanmış ve doğrudan otobüslere geçerek hemen otele varmaları sağlanmıştı.

2015 yılında Konya'ya aynı muameleye maruz kaldıklarını öne süren Gunnarson'un da yalan attığı ortaya çıktı. Özel uçakla Konya Havalimanı'na inen İzlanda kafilesinin TFF yetkilileri tarafından karşılandığı ve özel güvenlik önlemleri altında emniyet yetkililerinin açtığı şeritle havalimanından ayrılarak konaklayacağı otele geçtiği anlaşıldı.

EURO 2020 Elemeleri H Grubu’nda İzlanda ile oynayacağı maç için başkent Reykjavik’e giden A Milli Takım kafilemizin havalimanında maruz kaldığı kötü muamelenin yankıları sürüyor.

A Milli Takım kafilesini yaklaşık 2 saat boyunca havaalanında bekleten İzlandalı yetkililer, bu saygısızlığa gerekçe olarak Konya Havalimanı’nın onaylı bir meydan olmamasını göstermişlerdi. Ancak bu bahanenin yalan olduğu ortaya çıktı.

Emre Belözoğlu'nun açıklama yaptığı esnada kendisine fırça uzatılıyor.
Emre Belözoğlu'nun açıklama yaptığı esnada kendisine fırça uzatılıyor.
  • Uzmanlar, Umre uçuşlarının en yoğun olarak gerçekleştiği Konya Havalimanı’nın onaylı olmamasının yalandan ibaret olduğunu söylüyor. Konya'dan iç hatlarda İstanbul, dış hatlarda ise özellikle yaz sezonunda Kopenhag, Oslo, Amsterdam, Stockholm uçuşlarının yapılması da bu görüşü destekler nitelikte.

KONYA HAVALİMANI HAKKINDA ÇİRKİN İFTİRA

Konuyla ilgili ulaştığımız uzman kaynaklar, Konya Havalimanı’nın ICAO tarafindan onaylı ve DHMİ tarafından isletilen bir meydan olduğunu doğruladı. Onaylı olmaması halinde hiçbir şekilde uçuş yapmasına izin verilmemesi gereken Konya Havalimanı’ndan günlük ortalama 15 uçuş gerçekleştiği belirtildi.

Konya Havalimanı'nın girişi.
Konya Havalimanı'nın girişi.
  • İzlanda, Dünya Sivil Havacılık Kurulları tarafından kabul edilen bir meydan olan Konya Havalimanı’nı tanımama hakkına sahip değil. Yalnızca hava sahasını Türkiye'ye kapatabilir.

KONYASPOR'DAN DESTEK

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Atiker Konyaspor, İzlanda cephesinin iddialarını çürütür nitelikte bir açıklama yaptı. Konya ekibi, UEFA Avrupa Ligi maçları için Portekiz,Avusturya,Ukrayna,Belçika,Fransa'daki uluslararası havaalanlarına sorunsuz direkt uçuşlar gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Arşiv.
Arşiv.
  • Atiker Konyaspor’un tüm Avrupa uçuşları THY’nin özel olarak tahsis ettiği uçaklar ile yapılıyor.

BEKLETİLMENİN SEBEBİ SİYASİ VE İDEOLOJİK

Uzmanlar, İzlanda’da yaşanan olayın sivil havacılık bağlamında değil de siyasi açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Zira İzlanda’da yapılan muamelenin sivil havacılık tamüllerinde bir karşılığı yok.

Keflavik Havalimanı’nda kontrolün bu kadar uzamasının Türklere Avrupa'nın hala ön yargılı olmasından kaynaklandığı görüşü hakim. Tarifeli uçakla değil de özel bir uçuşla gelen milli takım kafilesinin bu denli detaylı aranmasının arkasında art niyet aranıyor.

Burak Yılmaz havalimanında yaşananları anlatıyor.
Burak Yılmaz havalimanında yaşananları anlatıyor.

İZLANDA’DAN 80 DAKİKA AÇIKLAMASI

İzlanda Ulusal Havaalanı ve Hava Navigasyon Servis Sağlayıcısı ISAVIA, milli takım kafilesinin 2 saat değil 80 dakika bekletildiğini açıkladı. Tüm sürecin 19.40 ile 21.00 arasında tamamlandığını belirten ISAVIA, bu sürecin bile uzun olduğunu kabul etti. ISAVIA, kontrollerin 80 dakika sürmesinin sebebinin bagajlardaki elektronik eşya ve sıvı madde çokluğu olduğu belirtti.

  • İddaalar doğru değil. Türk tarafının uçağı Keflavik Havaalanı'na 19:40'da iniş yaptı ve son yolcu havaalanından çıktığında saat 21:00'dı. Tüm süreç 80 dakikada tamamlandı.Güvenlik nedeniyle yapılan incelemeler genellikle hızlı sonuçlanır ancak dün akşam yaşanan hadisede bagajlarda yer alan elektronik gereçlerin ve sıvıların çok olması nedeniyle sistem bu bagajları inceleme yönünde uyarı verdi. Yine de bu süreç hızlı şekilde çözüldü.
Milli takım kafilesinin bagajları.
Milli takım kafilesinin bagajları.

CEZAİ YAPTIRIM UYGULANIR MI?

İzlanda’nın herhangi bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalması şu an için söz konusu değil. Konuyla ilgili açıklama yapmama hakkına dahi sahip olan İzlanda ve Keflavik Havalimanı Yönetimi, yapılanları prosedür olarak göstererek kenara çekilebilir.

FRANSA MİLLİ TAKIMI NEDEN BEKLEMEDİ?

İzlanda cephesinin Konya Havalimanı hakkında ortaya attığı 'onaylı değil' iddiası Fransa maçından önce çürütüldü. Türkiye maçı için Konya’ya gelen Fransız kafilesi, Konya’da herhangi bir sorun ya da bekleme yaşamadı.

  • Hatta öyle ki; Fransa kafilesinin bir an önce dinlenmesi ve yorulmaması için futbolcuların pasaportları uçaktayken toplandığı ve yere iner inmez otobüslere alındıkları öğrenildi.
Fransa kafilesi uçaktan inerek otobüslere geçiyor.
Fransa kafilesi uçaktan inerek otobüslere geçiyor.

2016'DAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

A Milli Futbol Takımımız, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda 9 Ekim 2016 tarihinde İzlanda ile yapacağı maç için yine başkent Reykjavik'e uçmuştu.

Takvimler 7 Ekim’i gösterdiğinde yine Konya Havalimanı’nda uçakla yola çıkan milli takım kafilesi, herhangi bir sorun ya da bekleme yaşamadan otele geçmişti. O dönem hiçbir İzlandalı yetkili, Konya Havalimanı’nın onaylı olmadığını ya da İzlanda’da kayıtlı olmadığını ifade etmemişti.

İZLANDA CEPHESİ NE DEDİ?

İzlanda Futbol Federasyonu Güvenlik Sorumlusu Vidir Reynisson, kendilerine Türkiye’de yapılan kontrollerin aynısının uygulandığını belirterek milli takım kafilesine karşı anormal bir prosedür uygulanmadığını ifade etti.

İzlandalı futbolcu Aron Gunnarson ise TRT Spor’a yaptığı açıklamada aynı muameleye 2015 yılında maruz kaldıklarını ve Konya Havalimanı’nın yetkilendirilmemiş bir meydan olduğunu öne sürdü.

Aron Gunnarson basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.
Aron Gunnarson basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.
  • Türk Milli Takımı'nın havaalanında beklemesi yorucu bir şey bu ama kural kuraldır. Biz de Konya'ya geldiğimizde yetkilendirilmemiş bir havaalanıydı. Tabii bu durum iyi bir şey değil. Bence Türk oyuncular da maça iyi hazırlanacaktır.Biz de geçmişte Konya'ya gitmiştik ve burada Türk Milli Takımı'nın yaşadığı gibi benzer sorunlar yaşadık. Neler hissettiklerini anlayabiliyorum.

ARON GUNNARSON YALAN ATIYOR

İzlanda Milli Takımı, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu son maçında 13 Ekim Salı günü A Milli Takım ile oynayacağı maç için 11 Ekim'de Konya'ya gelmişti.

  • Özel uçakla gece saatlerinde Konya Havalimanı'na inen İzlanda kafilesi, Gunnarson'un iddialarının aksine TFF yetkilileri tarafından karşılanmış ve özel güvenlik önlemleri altında emniyet yetkililerinin açtığı şeritle havalimanından ayrılarak konaklayacağı otele geçmişti.
Bu gönderiyi Instagram'da gör

🇹🇷 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan millilerimize mesaj var.

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()