Maç Raporu: Fenerbahçe'den Almanya'da tatsız prova

Sarı lacivertli futbolcuları yaşadığı üzüntü.
Sarı lacivertli futbolcuları yaşadığı üzüntü.

● Temsilcimiz Fenerbahçe, Audi Cup kapsamında Allianz Arena'da karşılaştığı Bavyera devi Bayern Münih'e 6-1 mağlup oldu.

● Bayern Münih karşısında sol bek oynayan Nabil Dirar, taraftarın ıslıklı protestosunun ardından sahayı terk etmek istedi ancak teknik heyet izin vermedi.

● Ersun Yanal, maçtan sonra yaptığı açıklamada Nabil Dirar'ın antrenman eksiği olduğunu ve alışık olmadığı bir mevkide oynadığını hatırlatarak öğrencisine sahip çıktı.

● Sarı lacivertli ekipte ayrıca Hasan Kaldırım yaşadığı sakatlık sebebiyle maçı tamamlayamadı. Milli futbolcunun ciddi bir sorun yaşamadığı tahmin ediliyor.

● Temsilcimiz üçüncülük maçında 31 Temmuz akşamı TSİ 19.30'da Real Madrid ile karşılaşacak.

Avrupa'nın en önemli sezon öncesi hazırlık turnuvaları arasında yer alan Audi Cup'ta temsilcimiz Fenerbahçe ile Bundesliga devi Bayern Münih karşı karşıya geldi. Allianz Arena'da oynanan maçta sahadan galibiyetle ayrılan taraf 6-1'lik skorla ev sahibi takım oldu.

Alınan bu sonucun ardından Bayern Münih adını finale yazdırdı ve İngiliz ekibi Tottenham'ın rakibi oldu. Sarı lacivertliler ise üçüncülük maçında Real Madrid ile kozlarını paylaşacak. Fenerbahçe - Real Madrid maçı 31 Temmuz'da TSİ 18.30'da oynanacak.

Bayern Münih forması giyen oyuncuların gol sevinci.
Bayern Münih forması giyen oyuncuların gol sevinci.

Bayern Münih 6-1 Fenerbahçe maçının dakika dakika özeti

  • 22. dakikada ev sahibi takım öne geçti. Savunma arkasına sarkarak ceza sahası içi sağ çaprazda topla buluşan Lewandowski, pasını arka direkte daha uygun durumdaki Renato Sanches'e aktardı. Bu oyuncu, meşin yuvarlağı boş kaleye gönderdi: 1-0.
  • 28. dakikada Alman ekibi farkı 2'ye çıkardı. Soldan ceza sahasına giren Coman'ın çevirdiği topa penaltı noktası üzerinde bekletmeden vuran Goretzka, meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu: 2-0.
  • 31. dakikada Bayern Münih bir gol daha buldu. Fenerbahçe ceza sahasında paslaşan ev sahibi ekibin atağında araya giren Dirar altıpas önünde topu kaptı. Dirar, tehlikeyi uzaklaştırmakta geç kalınca araya giren Müller topu ağlara gönderdi: 3-0.
  • 40. dakikada Almanya temsilcisi 4. golü attı. Ceza sahası içi sol çaprazda topu alan Coman, düzgün bir vuruşla fileleri havalandırdı: 4-0.
  • 43. dakikada Lewandowski, Isla ile ceza sahası içinde girdiği mücadelede yerde kalınca hakem Felix Brych penaltı kararı verdi. 44. dakikada penaltıyı kullanan Müller, takımı adına bir gol daha kaydetti: 5-0.
  • 58. dakikada Bayern Münih farkı 6'ya çıkardı. Savunmadan gönderilen uzun topta rakip savunmanın arkasına sarkan Müller, kaleci Harun'un da açıldığını görünce Fenerbahçe yarı sahasının ortalarından yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 6-0.
  • 64. dakikada orta sahada aldığı topla kendisi ilerleyen Kruse, ceza sahasına girer girmez şutunu çekti ve topu kaleci Ulreich'in sağından ağlara gönderdi: 6-1.

Ersun Yanal öğrencilerine direktifler veriyor.
Ersun Yanal öğrencilerine direktifler veriyor.

Dirar'dan olay tepki

Fenerbahçe taraftarı Faslı futbolcu Nabil Dirar'ı ıslıkla protesto etti. Maçın 70. dakikasında sol kanattan katıldığı atakta topun auta çıkmasına engel olamayan Dirar'a taraftarlar tepki gösterdi.

Müsabakanın 73. dakikasında topu alan Dirar, tribünlerden yükselen protesto seslerinin ardından meşin yuvarlağı taca atarak oyundan çıkmak istedi. Ancak teknik ekip ve diğer futbolcular Faslı oyuncu, sahayı terk etmemesi konusunda ikna etti. Teknik direktör Ersun Yanal da futbolcusuna alkışla moral vermeye çalıştı.

Maçtan sonra özür diledi

Nabil Dirar, Audi Kupası'nda takımının Bayern Münih ile yaptığı maçtaki hareketinden dolayı özür diledi. Dirar, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, "Sahada gösterdiğim davranıştan dolayı herkesten özür diliyorum. Sonuçtan dolayı hayal kırıklığı yaşadım ama taraftarlarımızı da anlıyorum, onlar da sinirlendiler." ifadelerini kullandı.

Bayern Münih karşısında daha iyisini yapmaları gerektiğini kaydeden Dirar taraftarlara seslenerek, "Ben her zaman formamı sonuna kadar terlettim ve ne sahada ne de antrenmanda çalışmaktan hiçbir zaman kaçmadım. Eğer ben bu kulüpteysem, bu, kulübümü, sizleri sevdiğim içindir ve sizler için hayatımı veririm. Tekrar taraftarlarımızdan özür diliyorum. Haydi Fenerbahçe." değerlendirmesinde bulundu.

Ersun Yanal, Nabil Dirar'ı sahaya döndürmeye çalışıyor.
Ersun Yanal, Nabil Dirar'ı sahaya döndürmeye çalışıyor.

Ersun Yanal ne dedi?

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, Audi Kupası'nda 6-1 yenildikleri Bayern Münih müsabakasının futbolcularının bu seviyede neler yapabileceğini görme adına önemli olduğunu söyledi.

Audi Kupası'nın gelenekselleşecek bir turnuvaya olduğunu anlatan Yanal, "Uzun bir süre sonra Fenerbahçe bu arenada güçlü rakiplerle oynadı. Hazırlık döneminin içinde birçok problemle boğuşuyoruz ve takım olma konusunda sıkıntı yaşayoruz. Buradan önemli sonuçlarla ayrılacağız. Oyuncularımızın bu seviyede ne yapabileceğini görme adına önemliydi." diye konuştu.

Ersun Yanal, Bayern Münih maçının ardından açıklamalarda bulunuyor.
Ersun Yanal, Bayern Münih maçının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Yedikleri gollerden sonra takımının dağıldığını aktaran Ersun Yanal, "Golü yedikten sonra Fenerbahçe'nin dağılması ve oyundan düşmesi bizim için önemli bir tespit. Onu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Birçok oyuncumuz pozisyon olarak aksadı. Bunların giderilmesi için oyuncuların doğru pozisyon alması gerektiğini gördük. Bu turnuvadan çıktığımızda öz güvenimiz yerinde olması gerek. Hem takım olarak hedefimiz hem de oyuncularımızı kazanmak adına önemli bir sürecin içindeyiz. Yaptığımız hatalardan ders çıkaran ve bunu düzeltmek için birlikte çalışan bir ekibiz." ifadelerini kullandı.

Transfer beklentisi

Ersun Yanal, derin bir kadroya sahip olmadıklarını, eksiklerini tamamlamak için çalıştıklarını kaydetti. Hazırlık maçlarında eksiklerini gördüklerini vurgulayan sarı-lacivertli takımın teknik direktörü, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Güçlü bir takımız, güçlü oyuncularımız var. Bu tür maçları oynayarak eksiklerimizi görmek imkanına da sahibiz. Eksik oyuncularla ilgili çalışmalar devam ediyor. Çok derin bir kadroya sahip değiliz. Bunun sıkıntılarını bazen zorluklarla yaşıyoruz. Önümüzde bir kulvar var o da şampiyonluk kulvarı. Bunu rahatlıkla geçebileceğimizi ve değiştirebileceğimizi düşünüyorum. Hedeflerimiz ve temaslarımız belli. Uzun süredir çalışıyoruz. Umarım kısa süre içinde halledip bir an önce takıma katarız ve istediğimiz düzeye de oyuncularımızı çıkarırız. Eksiklik bizi zorluyor ama bu bir mazeret değil. Bir an önce toparlanmak ve çalışmak önümüzde bizi bekleyen gerçek."

Ersun Yanal ve öğrencileri yedek kulübesinde keyifsiz gözüküyor.
Ersun Yanal ve öğrencileri yedek kulübesinde keyifsiz gözüküyor.

Ersun Yanal'dan Dirar yorumu

Ersun Yanal, Fenerbahçe taraftarı tarafından protesto edilen Nabil Dirar'ın hatalarının şefkatle karşılanması gerektiğini söyledi.

Dirar'ın izinden yeni döndüğünü hatırlatan Yanal, "Hazırlık maçları yapıyoruz. Dirar iki gün önce geldi. Takımımızla bir antrenman yaptı. Özel antrenman programlarını yürütüyordu. Bu tür maçlarda hatalar şefkatle ve sevgiyle karşılanmalı. Takımın buna ihtiyacı var. Sanıyorum bir daha olmaz. Daha sonra alkışladılar zaten." değerlendirmesinde bulundu.

Yanal, Dirar'ın takım için çalışan bir profil olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

  • "Bu işi sevgiye bağlıyorum. Bizler biraz sevdiğimizde çok fazla sıkıp canını acıtabiliriz. Bazen sevgiyi de abartabiliriz. Daha sonra Nabil'i alkışlayıp desteklediler. Nabil, mevkisi olmayan sol bekte oynadı. Oyuncunun fedakarlığı var. Nabil'in profesyonelliğini ve coşkusunu destekliyorum. Çok mücadele eden, koşan, takım için her pozisyonu oynayan, görevden kaçmayan, düzgün bir profil. Takımına çok faydalı olacak. Bize bugün yardımcı oldu. Bence çok geç gelmesine rağmen topunu oynadı. Kendisine teşekkür ederim."

Oyuncularını nasıl değerlendirdi?

Ersun Yanal, Vedat Muric ve Max Kruse'nin önemli oyuncular olduğunu belirterek, "Bize çok büyük katkıları olacak. Moses ve Rodrigues'in performansları arttıkça onlara katkısı büyük olacak. Hücumda önemli bir takım olduğumuzu düşünüyorum. Bugün orijinal pozisyonunda olmayan futbolcularla oynamak zorundaydık. Onların hatalarını hata olarak değerlendirmiyorum. O pozisyonlarda yapılan hatalar oyunculara mal edilemez. Muric ve Kruse'nin performansı takım adına iyi. Zaman zaman onların da düştüğü oldu ama önemli katkılar verecekleri kesin. Onları destekleyecek birkaç oyuncunun performansıyla bize olumlu bir şekilde dönecek." ifadelerini kullandı.

Max Kruse takım arkadaşlarını uyarıyor.
Max Kruse takım arkadaşlarını uyarıyor.

Hasan Ali korkuttu

Oyundan çıkmak zorunda kalan Hasan Ali Kaldırım'ın durumunu değerlendiren Yanal, "Ağır bir sakatlık olduğunu düşünmüyorum. Yarın sonucu alacağız." diye konuştu.

  • Basın toplantısında sonra kulüp yetkililerinden yapılan açıklamada ise Hasan Ali'nin ayağının altında yırtık hissettiği ve durumunun yarın yapılacak testlerden sonra netleşeceği bildirildi.

Niko Kovac ne dedi?

Bayern Münih Teknik Direktörü Niko Kovac ise istediklerini sahada uyguladıklarını söyledi. Takımın durumunun iyi olduğunu anlatan Hırvat teknik adam, "Bugün istediklerimizi tamamen sahaya yansıttık. Çok pozisyon ürettik. İyi bir defans yaptık. Şu an takım fiziksel olarak çok iyi. Bugün oyun olarak da iyiydik." diye konuştu.

Fenerbahçe'nin efsaneleri Münih'te

Sarı-lacivertli takımın tarihinde önemli yer tutan bazı futbolcular Almanya'ya geldi.Eski milli futbolcu Tuncay Şanlı, Brezilyalı Alex de Souza ve Hollandalı Pierre van Hooijdonk organizasyon kapsamında Münih'e gelerek müsabakayı tribünden takip etti.

Bir dönem Fenerbahçe'de forma giyen Brezilyalı Roberto Carlos da Real Madrid'in efsaneleri arasında Münih'e gelen isimlerden oldu.

Alex De Souza, Tuncay Şanlı ve Pierre Van Hooijdonk.
Alex De Souza, Tuncay Şanlı ve Pierre Van Hooijdonk.

Türk taraftarlardan maça büyük ilgi

Türk futbolseverler, karşılaşmaya büyük ilgi gösterdi. Münih'teki Allianz Arena'da düzenlenen Audi Kupası'nda Fenerbahçe'nin maçını yaklaşık 15 bin Türk taraftar tribünden izledi. Tribünde Fenerbahçe formalı taraftarların yanı sıra milli takım ve diğer Türk kulüplerinin formalarını giyen taraftarlar da yer aldı.

Hasan Ali'den zorunlu değişiklik

Fenerbahçe'de Hasan Ali Kaldırım, sakatlanarak oyundan çıktı. Mücadeleye ilk 11'de başlayan Hasan Ali, maçın 22. dakikasında sakatlanarak kenara geldi. Hasan Ali'nin yerine 24. dakikada Nabil Dirar oyuna dahil oldu. Fenerbahçe, mücadelede 1-0 geri düştüğü golü sahada 10 kişiyken yedi.

Hasan Ali Kaldırım'ın koltuk değnekleriyle tünelde oturduğu an.
Hasan Ali Kaldırım'ın koltuk değnekleriyle tünelde oturduğu an.

Dirar'dan büyük hata

Fenerbahçe'nin yediği 3. gole Nabil Dirar'ın büyük hatası neden oldu. Sakatlanan Hasan Ali'nin yerine oyuna 24. dakikada giren Dirar, 31. dakikada yenilen golde büyük bir hata yaptı. Faslı futbolcu, ceza sahası içinde topu ayağından çıkarmakta geç kalınca Müller'e kaptırdı ve sonrasında Bayern Münih'in golü geldi.

Taraftar istedi Ferdi oyuna girdi

Fenerbahçe taraftarlarının ismini tezahürat etmesinin ardından teknik direktör Ersun Yanal, genç oyuncu Ferdi Kadıoğlu'nu oyuna aldı. Sarı-lacivertli taraftarlar, maçın 65. dakikasında saha kenarında ısınan 19 yaşındaki futbolcunun oyuna girmesi için tezahüratta bulundu. Ferdi, 71. dakikasında Ozan Tufan'ın yerine oyuna girdi.

Ferdi Kadıoğlu'nun oyuna girdiği an.
Ferdi Kadıoğlu'nun oyuna girdiği an.

Fenerbahçe - Real Madrid maçı ne zaman, saat kaçta?

  • Fenerbahçe ile Real Madrid'in karşı karşıya geleceği Audi Cup üçüncülük maçı 31 Temmuz'ta TSİ 19.30'da oynanacak. Heyecanlı mücadele Smart Spor ekranlarından naklen yayınlanacak.

Bayern Münih - Fenerbahçe maçına dair 4 yorum

Alex de Souza
Skoru çok normal diye düşünüyorum, iki takımın kalite farkını düşününce. Bayern Münih Almanya'da, Şampiyonlar Ligi'nde zirveye oynuyor. Fenerbahçe'ye bakmamız, ihtiyaçlarını analiz etmemiz lazım. Yönetim ve teknik ekip bunu analiz edecektir. Fenerbahçe'nin henüz hazır bir takımı yok. Jailson, stoper bölgesinde oynadı. Alışık olduğu bir pozisyonda oynamadı. Oyunculara bireysel bakınca hepsi iyi ama önce takım olmak gerekiyor. Teknik direktör takım inşa etmeye çalışıyor. Bayern gibi oturmuş bir takıma karşı oynayınca böyle bir fark çıkıyor ortaya.
Alex de Souza Skoru çok normal diye düşünüyorum, iki takımın kalite farkını düşününce. Bayern Münih Almanya'da, Şampiyonlar Ligi'nde zirveye oynuyor. Fenerbahçe'ye bakmamız, ihtiyaçlarını analiz etmemiz lazım. Yönetim ve teknik ekip bunu analiz edecektir. Fenerbahçe'nin henüz hazır bir takımı yok. Jailson, stoper bölgesinde oynadı. Alışık olduğu bir pozisyonda oynamadı. Oyunculara bireysel bakınca hepsi iyi ama önce takım olmak gerekiyor. Teknik direktör takım inşa etmeye çalışıyor. Bayern gibi oturmuş bir takıma karşı oynayınca böyle bir fark çıkıyor ortaya.
Pierre van Hooijdonk
Taraftarlar için de çok iyi bir ders oldu. Avrupa'nın büyük takımlarıyla Fenerbahçe arasında büyük bir fark var. Bunu kabul edince maçları daha farklı bir gözle izleyecekler. Fenerbahçe'nin ihtiyacı, taraftarların sabretmesi. Böyle bir skorun olması çok şaşırtıcı değil. Altı gol fazla ama Bayern Avrupa'nın en iyilerinden. Böyle bir rakibe karşı oynuyorsunuz. Farkı görüyorsunuz.
Pierre van Hooijdonk Taraftarlar için de çok iyi bir ders oldu. Avrupa'nın büyük takımlarıyla Fenerbahçe arasında büyük bir fark var. Bunu kabul edince maçları daha farklı bir gözle izleyecekler. Fenerbahçe'nin ihtiyacı, taraftarların sabretmesi. Böyle bir skorun olması çok şaşırtıcı değil. Altı gol fazla ama Bayern Avrupa'nın en iyilerinden. Böyle bir rakibe karşı oynuyorsunuz. Farkı görüyorsunuz.
Rıdvan Dilmen
Bu akşamki genel tablo, önümüzdeki kritik sezonla ilgili şüpheler yarattı. Umarım gerekli dersler çıkarılır. Transfer konusunda bir şey söylemek istemem, sonuçta Fenerbahçe yönetimi eksiklerin farkında ve bunlara gerekli takviyeler için süre var. Ama mevcut yapı ile bu işin sürdürülemeyeceği bu akşamki maçla net görüldü.
Rıdvan Dilmen Bu akşamki genel tablo, önümüzdeki kritik sezonla ilgili şüpheler yarattı. Umarım gerekli dersler çıkarılır. Transfer konusunda bir şey söylemek istemem, sonuçta Fenerbahçe yönetimi eksiklerin farkında ve bunlara gerekli takviyeler için süre var. Ama mevcut yapı ile bu işin sürdürülemeyeceği bu akşamki maçla net görüldü.
Uğur Meleke
Ersun Yanal, değişikliklerde geç kaldı. Devrede yapılan değişiklikler doğruydu ama takım paralize olmuş, 30'da yap değişikliklikleri. Mesele hazırlık değil ama böyle sonuçlar da kulüpte deprem oluyor. Bayern Münih, Almanya'da da rakiplerini kolayca çözüyor. Vitesi 1'den 5'e atıyor. Sen de erken pozisyon alacaksın. 45'i beklemeyeceksin. 30'da yapacaksın. Herhalde yasakladılar, gizli bir imza attılar.
Uğur Meleke Ersun Yanal, değişikliklerde geç kaldı. Devrede yapılan değişiklikler doğruydu ama takım paralize olmuş, 30'da yap değişikliklikleri. Mesele hazırlık değil ama böyle sonuçlar da kulüpte deprem oluyor. Bayern Münih, Almanya'da da rakiplerini kolayca çözüyor. Vitesi 1'den 5'e atıyor. Sen de erken pozisyon alacaksın. 45'i beklemeyeceksin. 30'da yapacaksın. Herhalde yasakladılar, gizli bir imza attılar.