Şampiyona kötü haber: Men edilebilir

Manchester City'li futbolcular şampiyonluk kupasını seremonide havaya kaldırırken.
Manchester City'li futbolcular şampiyonluk kupasını seremonide havaya kaldırırken.

▬ İngiltere Premier Lig'de sezonu Liverpool'un bir puan önünde tamamlayan Manchester City şampiyon olarak bitirdi.

▬ Amerikan basınından New York Times, UEFA'nın finansal fair-play kurallarını ihlal eden City'nin Avrupa kupalarından men edilmesini talep ettiğini yazdı.

▬ Pep Guardiola'nın öğrencileri gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edemeyebilir.

İngiltere Premier Lig'de sezonu, en yakın rakibi Liverpool'un bir puan önünde bitiren Manchester City şampiyon olarak tamamladı.

Ancak Amerikan basınından New York Times, şampiyon kulüple ilgili ses getirecek bir haber paylaştı. Buna göre UEFA'nın belirlediği finansal fair-play kurallarını ihlal ettiği tespit edilen City'nin Avrupa kupalarından ihracı istendi.

Habere konu olan olayın, City'li yöneticilerin finansal fair-play ihlalini Ethiad gibi şirketlerle olan sponsorluk anlaşmaları yaparak aşmaya çalıştıkları olduğu belirtildi. Sponsorluk gelirlerini olduğundan daha fazla gösteren İngiliz kulübünün FFP kriterlerini de bu sayede aştığı ifade edildi.

İhlali dikkate alan ve mart ayından beri İngiliz kulübünün ekonomik faaliyetlerini gözetim altında tutan UEFA yetkilileri, Manchester City'nin Avrupa kupalarından bir yıllığına ihracını talep etti. Bu cezanın önümüzdeki sezon takımın katılacağı Şampiyonlar Ligi'nde mi çekileceği yoksa 2020-2021 sezonu için mi olduğu ise henüz netlik kazanmadı.

  • Manchester City daha önce de 2014 yılında FFP'yi ihlal etmekten dolayı tam 60 milyon euroluk cezaya çarptırılmıştı.

Manchester City, men cezası gelir ve bu yıl uygulanırsa Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edemeyecek.
Manchester City, men cezası gelir ve bu yıl uygulanırsa Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edemeyecek.

Milan ve Galatasaray'a yakın takip

UEFA'nın son yıllarda sıkı denetime tabii tuttuğu FFP kriterleri başta Milan ve Galatasaray olmak üzere birçok takımın korkulu rüyası haline geldi. İtalyan temsilcisi 2017'de 200 milyon euroya yakın transfer harcamaları sebebiyle Avrupa kupalarından men cezası almış ancak Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından bu cezası kaldırılmıştı.

Aynı şekilde Galatasaray da benzer bir süreçten geçmiş, kulübün CAS'a yaptığı itirazın kabul edilmesiyle sarı-kırmızılı kulüp UEFA ile yaptığı ekonomik yapılandırma anlaşmasının devam edeceğini duyurmuştu.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, UEFA yetkilileriyle uzun süren görüşmeler yürüttü.
Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, UEFA yetkilileriyle uzun süren görüşmeler yürüttü.

Başkan Mustafa Cengiz kulüp televizyonuna yaptığı açıklamada konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

  • Komite bizim yeniden yargılanmamızı istedi. Biz bundan rahatsız olduk. Çünkü bizim her şeyimiz ortada. Kendi iç denetimimiz dışında, UEFA'nın denetçileri ve uluslararası denetçilerimiz denetliyor. Biz bu karara CAS'ta itiraz etme kararı aldık. 5 Ekim 2018'de alınan yeniden inceleme kararına, 15 Ekim 2018'de CAS nezdinde Cenevre'de itiraz ettik. Uluslararası bir hukuk bürosundan danışman tutarak davayı açtık. Bugün 15 Şubat 2018 yaklaşık 4 aylık ciddi bir inceleme sonucunda CAS'ın kararı 14.30 itibarıyla açıklandı. CAS'ta davayı kazandık. Bunu bütün camiaya müjdeliyorum. Çok önemli, çünkü gelecek 3 yılımızı kapsıyor. İtirazımız kabul edildi ve komitenin yeniden yargılama başvurusu reddedildi. Disiplin komitesinin kararı uygulanacak ve yapılandırma anlaşması devam edecek.