Soğuk savaşta son perde: Donald Trump vs. Amerikan Sporu

Donald Trump Diz Çökme NFL
Donald Trump Diz Çökme NFL

Politik aktivizm geçmişi bir hayli köklü olan Amerikan sporu, Donald Trump'a karşı tarihi bir dayanışma içinde.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile siyahi sporcular arasındaki soğuk savaşta gerilim her geçen gün tırmanıyor.

NBA’de 2016-2017 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Golden State Warriors, her yıl geleneksel olarak yapılan Beyaz Saray ziyaretine katılmamış ve iki cephe arasındaki gerginliğin fitili bu noktada ateşlenmişti.

Stephen Curry o dönem yaptığı açıklamada Beyaz Saray ziyaretine katılmak istemediğini açıkça belirtmiş ve kendisine Golden State Warriors yönetiminden de mutlak destek gelmişti.

Irkçı olmakla suçlanan Donald Trump ile siyahi sporcular arasındaki bu gerilim, Trump’ın 22 Eylül’de Alabama’da yaptığı açıklamaların ardından yeniden alevlendi.

2016 yılında ırk kökenli ayrımcılıkları protesto etmek amacıyla, milli marş esnasında diz çöken San Francisco 49ers quarterback’i Colin Kaepernick'i hedef alan Donald Trump, 30 yaşındaki oyuncuya 'o... ç...' dahil olmak üzere ağırküfürler etti ve takımdan kovulması gerektiğini söyleyerek kulüp yönetimlerine baskı yaptı.

Colin Kaepernick'in 2016 yılında milli marş esnasında diz çöktüğü an.
Colin Kaepernick'in 2016 yılında milli marş esnasında diz çöktüğü an.

Bu çıkışın ardından Stephen Curry ve Golden State Warriors cephesine de göndermede bulunan Donald Trump, “Beyaz Saray’ı ziyaret etmek büyük bir onurdur. Eğer Stephen Curry gelip gelmeme konusunda tereddüt ediyorsa, davet iptal edilmiştir” sözleriyle eski defterleri yeniden açarak iki cephede birden savaşa girdi.

Donald Trump’ın bu iki sert çıkışına ilk yanıt, LeBron James’den geldi. Rakibine sahip çıkan yıldız oyuncu, Stephen Curry’nin Beyaz Saray’a gitmeyeceğini aylar öncesinden açıkladığını hatırlatarak, “Seni serseri, Curry zaten gelmeyeceğini söyledi. Dolayısıyla ortada davet falan yok. Beyaz Saray ziyareti, sen oraya gelene kadar onurdu” sözleriyle oldukça sert bir yanıt verdi.

647 bin retweet ve 1.5 milyon fav ile Twitter tarihinin en fazla etkileşim alan sporcu tweeti olan bu cevap, kısa sürede Donald Trump’a karşı bir kampanya haline geldi.

NFL, TRUMP’I KARŞISINA ALDI

Hiç beklemediği bir duruşla karşılaşan Donald Trump’a karşı başlayan protestolar zincirinin en büyük halkasını NFL oluşturdu. Donald Trump’ın isim vererek ‘bu oyuncuları kovun’ çağrısı yaptığı NFL Başkanı Roger Goodell, bu hareketi saygısızca bulduğunu söyledi. Goodell, “Ayrılık yaratan bu tarz yorumların, saygı eksikliğinin göstergesidir” diyerek oyuncularına sahip çıktı.

Roger Goodell’un bu açıklamalarının ardından daha da cesaretlenen NFL takımları, Donald Trump’ı milli marş esnasında takım halinde diz çökerek protesto etmeye başladı.

İlk protesto, Londra’da oynanan Baltimore Ravens - Jacksonville Jaguars maçında yaşandı. Wembley’deki maçta siyahi oyuncuların tamamına yakını ve bazı beyaz oyuncular, milli marş esnasında ya kol kola girerek ya da diz çökerek Donald Trump’ı protesto ettiler.

Bu protestoda en dikkat çekici detay, Donald Trump’ın iki gün önce 'oyuncu kovma' çağrısı yaptığı başkanlardan biri olan Shahid Khan’ın da diz çökmesi oldu. Bu hareketle, protestolar artık bir meydan okuma savaşına dönmüş oldu.

Hall of Fame Ray Lewis de diz çöken isimler arasındaydı.
Hall of Fame Ray Lewis de diz çöken isimler arasındaydı.

Hafta sonu oynanan tüm NFL maçlarında milli marş esnasında diz çökülerek protestolar yapıldı. Donald Trump’ın çağrısına kulak asmayan bir diğer başkan Robert Kraft da sert beyanlara katılan son isim oldu.

Son şampiyon New England Patriots’ın başkanı Robert Kraft, Donald Trump’a ismiyle hitap etmediği basın bildirisinde oldukça sert bir tavır takındı. Kraft, ‘Başkan’ diye bahsettiği Donald Trump’ın tutumunun ve sözlerinin hayal kırıklığı yarattığını söyleyerek, oyuncularının arkasında durdu.

Kraft’ın en dikkat çekici cümlesi, “Bu ülkede spor kadar birleştirici, bütünleştirici bir olgu yoktur. Aynı zamanda yine bu ülkede, politika kadar bölücü ve ayrıştırıcı bir sistem de yoktur. Dolayısıyla, siyasi liderlerimizin sahadaki sporculardan öğrenecek çok şeyi vardır” oldu.

MLB DE KATILDI

Ulusal Beyzbol Ligi maçında da Oakland Athletics oyuncusu Bruce Maxwell milli marş çalınırken diz çöktü. Babası orduda görevli olan ve bir askeri üste doğan Maxwell, protesto eylemi ile ilgili olarak "Sesini duyuramayan insanlar için diz çöktüm" dedi.

SANAT DÜNYASI DA SESSİZ KALMADI

ABD’li efsane müzisyen Stevie Wonder, New York Central Park’ta verdiği konser sırasında diz çökenlere destek vermek için bir süre dizlerinin üzerine çökerek şarkı söyledi.

Ünlü Hollywood yıldızı Samuel L. Jackson da, ağır küfürler içeren paylaşımıyla Donald Trump’ı eleştirdi. Samuel Jackson’ın yayın ilkelerimiz doğrultusunda yayınlayamadığımız söz konusu paylaşımı, 40 bin retweet ve 100 bin fav alarak büyük ses getirdi.

Öte yandan sosyal medyada açılan #taketheknee (diz çök) hashtag ile kampanya çığ gibi büyüyor. Amerikalılar, Donald Trump’ı protesto amacıyla diz çökmeye çağrılıyor.