Son Süper Lig bileti Gaziantep'e gitti

Gazişehir Gaziantepkupasını kaldırıyor.
Gazişehir Gaziantepkupasını kaldırıyor.

Spor Toto 1. Lig play-off finalinde Hatayspor'u penaltılarda 5-3 mağlup eden Gazişehir Gaziantep, Spor Toto Süper Lig'e yükseldi.

Geçtiğimiz sezon finalde Gazişehir Gaziantep’i eleyerek Büyükşehir Belediye Erzurumspor’u Süper Lig’e çıkartan Mehmet Altıparmak, bu sezon da Gazişehir Gaziantep ile Hatayspor’u eleyerek takımı Süper Lig’e taşıdı.

Gazişehir Gaziantep, tarihinde ilk kez Süper Lig'de mücadele edecek. Daha önce Gaziantep Büyükşehir Belediyespor adıyla profesyonel liglerde boy gösteren Gazişehir Gaziantep, 2010-2011'de Orduspor'a, geçen sezon ise Büyükşehir Belediye Erzurumspor'a yenilerek Süper Lig vizesi alamamıştı.

Spor Toto 1. Lig'de play-off sisteminin yeniden uygulanmaya başlandığı 2005-2006'dan bu yana normal sezonu 3. sırada bitiren takımlardan sadece 2015-2016'da Alanyaspor, play-off'ta Süper Lig'e yükseldi.

Normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 tamamlanan Spor Toto 1. Lig play-off finalinde Hatayspor'u penaltı atışları sonucunda 5-3 mağlup eden Gazişehir Gaziantep, tarihinde ilk kez Spor Toto Süper Lig'e yükseldi.

Play-off yarı finalinde Adana Demirspor'u eleyen Hatayspor ile Osmanlıspor'u saf dışı bırakan Gazişehir Gaziantep, 3. İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda karşı karşıya geldi.

Gazişehir Gaziantep futbolcuları büyük bir sevinç yaşıyor.
Gazişehir Gaziantep futbolcuları büyük bir sevinç yaşıyor.

Karşılaşmanın ilk yarısını 45. dakikada Gökhan Alsan'ın attığı golle Gazişehir Gaziantep 1-0 önde tamamladı. Hatayspor, 82. dakikada Mirkan Aydın'ın golüyle skoru 1-1'e getirdi ve normal süre berabere tamamlandı.

Uzatma bölümünde de eşitliğin bozulmadığı müsabakada Gazişehir Gaziantep, penaltı atışları sonucunda Hatayspor'a 5-3 üstünlük sağlayarak adını Süper Lig'e yazdırdı.

 Gazişehir Gaziantep ailesinin zafer pozu.
Gazişehir Gaziantep ailesinin zafer pozu.

Kırmızı-siyahlı ekip, bu sezon Denizlispor ile Gençlerbirliği'nin ardından Süper Lig'e yükselen 3. ve son takım oldu.

  • Geçtiğimiz sezon finalde Gazişehir Gaziantep’i eleyerek Büyükşehir Belediye Erzurumspor’u Süper Lig’e çıkartan Mehmet Altıparmak, bu sezon da Gazişehir Gaziantep ile Hatayspor’u eleyerek takımı Süper Lig’e taşıdı.

Tarihinde ilk kez

Gazişehir Gaziantep, tarihinde ilk kez Süper Lig'de mücadele edecek. Daha önce Gaziantep Büyükşehir Belediyespor adıyla profesyonel liglerde boy gösteren Gazişehir Gaziantep, dördüncü kez mücadele ettiği play-off'ta 2010-2011 sezonu ile geçen sezon finale yükselmişti.

Kırmızı-siyahlı takım, 2010-2011'de Orduspor'a, geçen sezon ise Büyükşehir Belediye Erzurumspor'a yenilerek Süper Lig vizesi alamamıştı.

  • Gazişehir Gaziantep, Gaziantepspor'un ardından kenti Süper Lig'de temsil eden ikinci takım olacak.

▬ TFF Başkanı Hüsnü Güreli
▬ TFF Başkanı Hüsnü Güreli

Maç sonrası büyük sevinç

Karşılaşmada Ahmet Kesim'in kullandığı ve gole çevirdiği son penaltı vuruşunun ardından Gazişehir Gaziantep takımı büyük sevinç yaşadı.

Futbolcular ve teknik heyet sahada birbirlerine sarılarak Süper Lig'e yükselmelerini kutladı. Futbolcular, sevinç gösterileri sırasında Gazişehir Gaziantep Kulübü Başkanı Adil Sani Konukoğlu'nu havaya attı. Kırmızı-siyahlı takımın futbolcuları, daha sonra tribünlere giderek sevinçlerini taraftarlarla paylaştı.

Hatayasporlu futbolcular, penaltı atan arkadaşlarını büyük bir heyecanla izliyor.
Hatayasporlu futbolcular, penaltı atan arkadaşlarını büyük bir heyecanla izliyor.
  • Hataysporlu futbolcular ise maçın ardından büyük üzüntü yaşadı.

Kupalarını aldılar

Gazişehir Gaziantepli futbolcular, maçın ardından düzenlenen törende play-off şampiyonluk kupası ve madalyalarını aldı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Hüsnü Güreli, TFF Başkan Adayı Nihat Özdemir ve yönetim kurulu üyesi Ali Düşmez, futbolcular ile teknik heyete madalyalarını takdim etti. Ardından Hüsnü Güreli, şampiyonluk kupasını takım kaptanı Günay Güvenç'e verdi.

Gazişehir Gaziantep kupasını statta böyle gezdirdi.
Gazişehir Gaziantep kupasını statta böyle gezdirdi.

Gazişehir Gaziantepli futbolcular, kupayı kaldırmalarının ardından sevinçlerini Queen'in "We are the champions" şarkısı eşliğinde kutladı.

Mehmet Altıparmak'ın 4. şampiyonluğu

Gazişehir Gaziantep Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, teknik adamlık kariyerindeki 4. şampiyonluğunu yaşadı.

Geçen sezon Büyükşehir Belediye Erzurumspor'u Süper Lig'e çıkaran deneyimli teknik adam, 2013-2014 sezonunda Alanyaspor'u, 2006-2007'de ise Kartalspor'u Spor Toto 1. Lig'e taşımıştı.

Futbolcuları, Mehmet Altıparmak'ın basın toplantısını basıyor.
Futbolcuları, Mehmet Altıparmak'ın basın toplantısını basıyor.
  • Altıparmak, dördüncü şampiyonluğunu ise Gazişehir Gaziantep'i Süper Lig'e çıkartarak elde etti.

Türkülü kutlama

Spor Toto 1. Lig play-off finalinde Hatayspor'u eleyerek Spor Toto Süper Lig'e yükselen Gazişehir Gaziantep Kulübü, sosyal medya hesabından, "Hele bakın kim gelmiş" türküsüyle kutlama mesajı yayınladı

Kulübün sosyal medya hesabından yayınlanan videoda, "Hele bakın kim gelmiş" adlı türkü kullanıldı.

Kutlama videosunda, takımın daha önceki maçlarda yaşadığı gol sevinçlerine, şampiyonluk sevinci görsellerine ve taraftar görüntülerine yer verildi.

Ligi üçüncü bitiren gülemiyor

Spor Toto 1. Lig play-off finalinde Hatayspor'u penaltı atışları sonucunda 5-3 mağlup ederek Süper Lig'e yükselen Gazişehir Gaziantep, bunu başaran 63. ekip oldu.

Ligde normal sezonu 5. sırada tamamladıktan sonra play-off yarı finalinde penaltı atışları sonucunda Osmanlıspor'u saf dışı bırakan Gazişehir Gaziantep, finalde Hatayspor engelini de penaltıların ardından geçti.

Gazişehir Gaziantep forması giyen oyuncular son penaltının ardından kutlamaya başlıyor.
Gazişehir Gaziantep forması giyen oyuncular son penaltının ardından kutlamaya başlıyor.

Bu sonuçla ilk defa Süper Lig'e yükselen ve Gaziantepspor'dan sonra Gaziantep'i Süper Lig'de temsil etme hakkını elde eden Gazişehir Gaziantep, 1963-1964 sezonundan itibaren 2. Lig adıyla oynanan, daha sonra 1. Lig adını alan ligde Süper Lig vizesi alan 63. ekip oldu.

Mehmet Altıparmak etkisi

Gazişehir Gaziantep Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak da önemli bir başarıya imza attı.

Geçen sezon play-off finalinde Büyükşehir Belediye Erzurumspor'un başında Gazişehir Gaziantep'i eleyen Mehmet Altıparmak, bu sezon da Gaziantep temsilcisini Süper Lig'e taşıdı.

▬ Mehmet Altıparmak
▬ Mehmet Altıparmak

Üst üste 2. kez çalıştırdığı takımı Süper Lig'e taşıyan Mehmet Altıparmak, bunu başaran 7. teknik adam oldu. Bu sezon Gençlerbirliği'nin başında Süper Lig'e yükselen İbrahim Üzülmez'in yanı sıra Kadri Aytaç, Ali Hoşfikirer, Erdem Tuğal, Yılmaz Vural ve Metin Diyadin art arda Süper Lig coşkusu yaşamıştı.

Üçüncü yine çıkamadı

Ligde play-off sisteminin yeniden uygulanmaya başlandığı 2005-2006'dan bu yana normal sezonu 3. sırada bitiren takımlardan sadece 2015-2016'da Alanyaspor, play-off'ta Süper Lig'e yükseldi.

Bu sezon da Hatayspor, normal sezonu 3. sırada bitirmesine rağmen Gazişehir Gaziantep'e elenerek Süper Lig'e çıkamadı.

2005-2006'dan bu yana Boluspor 2 kez normal sezonu 3. sırada bitirmesine rağmen Süper Lig vizesi alamadı. Altay, Malatyaspor, Sakaryaspor, Adanaspor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor (Gazişehir Gaziantep), Çaykur Rizespor, 1461 Trabzon (Trabzonspor'la olan ilişkileri yüzünden play-off oynamadı), Orduspor, Alanyaspor ve Eskişehirspor'un yanı sıra Hatayspor da birer kez ligi 3. sırada bitirmelerine rağmen adlarını Süper Lig'e yazdıramadı.

Gazişehir Gaziantepli oyuncular sahada çılgınlar gibi eğleniyor.
Gazişehir Gaziantepli oyuncular sahada çılgınlar gibi eğleniyor.

2019-2020 sezonunda mücadele edecek ekipler belli oldu

Spor Toto 1. Lig play-off finalinin ardından gelecek sezon mücadele edecek 18 ekip kesinleşti. TFF 2. Lig'den 1. Lig'e yükselen Fatih Karagümrük, Keçiörengücü ve Menemen Belediyespor, Süper Lig'e veda eden Akhisarspor, Bursaspor ve Büyükşehir Belediye Erzurumspor'un yanı sıra 2018-2019'da 1. Lig'de yer alan 12 ekip gelecek yıl ligde yer alacak.

Bu takımlardan sadece 4'ü daha önce Süper Lig'e yükselemedi. Ligin yeni ekipleri Keçiörengücü ve Menemen Belediyespor'un yanı sıra Hatayspor ve Ümraniyespor hiç Süper Lig'de bulunmadı.

Ligde gelecek sezon yer alacak ekiplerden Adanaspor 5, Adana Demirspor ile Eskişehirspor4, Altay ve Boluspor 3, Balıkesirspor Baltok, Bursaspor,İstanbulspor ile Osmanlıspor 2, Akhisarspor, Altınordu, Büyükşehir Belediye Erzurumspor, Giresunspor ve Karagümrük ise birer kez Süper Lig'e yükselme başarısı gösterdi.

Mehmet Altıparmak ne dedi?

Normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 tamamlanan Spor Toto 1. Lig play-off finalinde Hatayspor'u penaltı atışları sonucu 5-3 mağlup ederek tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükselen Gazişehir Gaziantep'in teknik direktör Mehmet Altıparmak, çok mutlu olduğunu söyledi.

Mehmet Altıparmak basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.
Mehmet Altıparmak basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.

3. İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Altıparmak, geçen sezon da Büyükşehir Belediye Erzurumspor'la play-off finalini kazandığını hatırlatarak, "Çok mutluyum. Üst üste 2 sene şampiyon olduğum için mutluyum. Bu şampiyonluk herkese armağan olsun." dedi.

Sezon içinde kırmızı-siyahlı takımda göreve geldiğinde, bir söz verdiğini hatırlatan Altıparmak, şunları kaydetti:

  • "Şampiyon olacağımızın ve Süper Lig'e çıkacağımızın sözünü vermiştim. Buna inanan ve inanmayanlar oldu. Benim hiç inancım kırılmadı. Allah'a şükürler olsun ki söylemlerimiz ile yaptıklarımız bir oldu. Süper Lig'e çıktık. Gaziantep şehrine hayırlı olsun. Hak ettiğimiz bir şampiyonluğu kazandık."

Öte yandan Mehmet Altıparmak'ın konuşması esnasında Gazişehir Gaziantepli futbolcular, basın toplantısının yapıldığı bölüme geldi. Kırmızı-siyahlı futbolcular, şampiyonluk sevincini teknik adamlarıyla paylaştı.

İlhan Palut ne dedi?

Normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 tamamlanan Spor Toto 1. Lig play-off finalinde Gazişehir Gaziantep'e penaltı atışları sonucu 5-3 mağlup olan ve Süper Lig biletini rakibine kaptıran Hatayspor'un teknik direktörü İlhan Palut, çok üzgün olduklarını söyledi.

3. İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda yapılan maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Palut, final maçında iyi bir mücadele göstermelerine rağmen sonunu getiremediklerini belirtti.

Sezon boyunca büyük bir mücadele ortaya koyduklarının altını çizen İlhan Palut, "Sonuna kadar ilk 2'yi kovaladık. Play-off'ta şampiyon olmayı çok istedik. Bugün bu isteğimizi sonuna kadar ortaya koyduk. Maalesef başaramadık. Gazişehir Gaziantep'i kutluyorum." ifadelerini kullandı.

İlhan Palut basın toplantısında kaybettikleri finali değerlendiriyor.
İlhan Palut basın toplantısında kaybettikleri finali değerlendiriyor.

Futbolcularını gösterdikleri mücadeleden dolayı tebrik eden 42 yaşındaki teknik adam, "Çok üzgünüz. Şehrimiz için de çok üzgünüm. Onlara Süper Lig'i hediye etmek istiyorduk ancak kısmet değilmiş. Bir süre üzüleceğiz. Sonra mücadeleye devam edeceğiz. Futbolcularla gurur duyuyorum. Tahmin edilemeyenleri başardılar." diye konuştu.

Hatayspor ile olan sözleşmesinin süresi hakkında yönetilen bir soru üzerine Palut, "Sözleşmem bitiyor. Hatay bizim şehrimiz. Şu an o kadar üzgünüm ki kendi durumumu düşünecek pozisyonum yok. Biraz dinlenelim. Sonra herkes için hayırlısı olsun." değerlendirmesinde bulundu.